Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení slaný koláč, který se hodí jak na oběd, tak jako rychlá večeře.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35–40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 20 cm)
- 750 g brambor
- 3 středně velké červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g růžičkové kapusty
- 6 vajec
- 400 ml mléka
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 100 g parmezánu
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli, česnek a růžičkovou kapustu oloupejte a očistěte. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Brambory uvařte ve slupce do měkka. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
- Cibuli s česnekem nakrájejte na tenké plátky. Parmezán nastrouhejte najemno.
- V hlubší pánvi rozehřejte lžíci přepuštěného másla. Orestujte na něm cibuli do zlatova, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte růžičkovou kapustu. Vše společně orestujte a odstavte.
- Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce, mléko, sůl a pepř. Ve větší míse smíchejte brambory, orestovanou zeleninu, směs vajec a vše důkladně promíchejte.
- Směs nalejte do předem vymazané pečicí formy. Povrch posypte parmezánem a pečte cca 35 minut.
- Frittatu nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Frittatu připravujte podle sezónnosti např. s chřestem či špenátem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.