Léto se blíží, neberte očkování proti klíšťové encefalitidě na lehkou váhu

Léto se blíží, neberte očkování proti klíšťové encefalitidě na lehkou váhu
zdroj: Shutterstock

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá nervový systém. Přenáší se na člověka infikovaným klíštětem, jejichž výskyt je u nás značný. K přenosu nákazy dochází už po dvou hodinách od přisátí infikovaného klíštěte, proto je důležitá vždy při pobytu v přírodě včasná a důkladná kontrola, především nezakrytých částí těla.

Nakažená klíšťata se vyskytují již ve všech krajích České republiky a jejich aktivita začíná už při mírném venkovním oteplení, zhruba od 5 °C. Česká republika je zemí s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění, což je bohužel nepříliš šťastné prvenství. Každý rok onemocní několik set lidí klíšťovou encefalitidou a jejich počet se neustále zvyšuje.

Příznaky onemocnění klíšťovou encefalitidou
K méně častému způsobu přenosu klíšťové encefalitidy dochází při neopatrném vytahování infekčního klíštěte např. kočce nebo psovi, ale i to se stává. Nemoc pak způsobuje virus klíšťové meningoencefalitidy. Onemocnění se může projevit jen lehkými příznaky, ale dojít může i na typický dvoufázový průběh s vážným postižením centrální nervové soustavy. K hlavním příznakům patří vysoká horečka, bolesti hlavy a neurologické příznaky. Úmrtí jsou v tomto případě poměrně ojedinělá, daleko častější jsou však trvalé následky. U dospělých je průběh nemoci obvykle těžší než u malých dětí, které mohou nemoc prodělat i bezpříznakově.

Diagnostika a léčba
Diagnostika klíšťové encefalitidy se provádí krevními testy a vyšetřením mozkomíšního moku. Odběr se provádí speciální punkcí, vpichem do oblasti bederní páteře. Při potvrzení diagnózy pak přichází na řadu okamžitá hospitalizace pod lékařským dohledem. Léčba většinou spočívá v podávání léků tišících bolesti, snižující horečku a potlačující pocity nevolnosti či nutkání ke zvracení, a to formou infuze. Součástí léčby je pak klid na lůžku a zamezení ostrého světla, spolu s podáváním vitaminů B v rámci podpůrné léčby, dále pak dostatečně dlouhá rekonvalescence a rehabilitace. Ta si u nekomplikovaného onemocnění žádá zhruba dva týdny v nemocnici, u těžších případů zhruba čtyři až šest týdnů.

Očkování dětí a dospělých proti klíšťové encefalitidě
Očkování je nejúčinnější prevencí a je bezpochyby dobrou zprávou, že proočkovanost dětí u nás stoupá. Vakcíny, které jsou na trhu, jsou bezpečné a jen málokdy se u nich setkáváme s vedlejšími účinky, obvykle to bývá zvýšená teplota. Očkování se skládá ze tří dávek a je možné jej absolvovat kdykoliv během roku, pokud nestihnete očkování před začátkem sezóny, v létě máte možnost využít dokonce zrychlené očkovací schéma. Očkování proti klíšťové encefalitidě nepatří mezi povinná očkování, čímž není hrazené ze zdravotního pojištění. Cena jedné dávky vakcíny se pohybuje okolo 1000Kč, některé zdravotní pojišťovny však nabízejí příspěvek na tento typ očkování, proto je dobré se u nich včas informovat.

Podle průzkumů je proočkovanost dospělé populace proti klíšťové encefalitidě u nás navzdory nebezpečí stále poměrně nízká, zhruba okolo 25 %. Přesto u nás máme dostatečnou osvětu a každoročně se před letní sezónou objevují informace o možnosti očkování téměř na každém rohu. Očkování zůstává jedinou prevencí tohoto onemocnění, které může znamenat dlouhodobé až trvalé, vážné následky. Neberme proto klíšťovou encefalitidu na lehkou váhu, očkováním můžeme snížit riziko nákazy a předejít těžkému průběhu nemoci i jejím, někdy nevratným důsledkům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Očkování proti klíšťové encefalitidě – od kdy se očkují děti a jaká jsou očkovací schémata?

Očkování proti klíšťové encefalitidě – od kdy se očkují děti a jaká jsou očkovací schémata?

Klíšťová encefalitida, česky také zánět mozkových blan, je vážné infekční onemocnění napadající nervový systém, které se přenáší přichycením infikovaného klíštěte na kůži. Virus přežívá ve slinných žlázách...

Čtěte dál
Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Po dlouhé zimě přichází tolik očekávané teplé a příjemné počasí, se všemi svými benefity. Každá mince má však dvě strany. V blížících...
Správný postup vyndání klíštěte a co byste určitě dělat neměli

Správný postup vyndání klíštěte a co byste určitě dělat neměli

Jelikož se klíšťata vlivem narůstajících teplot začínají probouzet, je potřeba se na ně řádně připravit. Mějme na paměti, že se rádi...
První pomoc proti nežádoucím klíšťatům: mastit nebo vyndat pinzetou?

První pomoc proti nežádoucím klíšťatům: mastit nebo vyndat pinzetou?

V městském parku, v lese i na hřišti za domem. Klíšťat je každým rokem snad víc a víc a žádná ochrana nefunguje stoprocentně. Pomoct...