Školní jídelny a plánovaná změna vyhlášky. Změní už se konečně spotřební koš?

Školní jídelny a plánovaná změna vyhlášky. Změní už se konečně spotřební koš?
zdroj: Shutterstock

Současná verze takzvaného spotřebního koše, který stanovuje výživové požadavky na stravu ve školních jídelnách, je stará třicet let. Státní zdravotní ústav (SZÚ) proto připravuje novou vyhlášku. Školní jídelny a změny, které se mají týkat budoucího stravování školáků, jsou v poslední době ožehavým tématem. Kdy k těmto změnám dojde, jak moc jsou potřeba a co budou znamenat pro každodenní stravování našich dětí?

Státní zdravotní ústav má připravené body vyhlášky, která změní stravování ve školních jídelnách. Ve školních obědech by se například měl zmenšit podíl masa (kuřecí, hovězí, vepřové), aby se naopak zvýšil podíl ryb. Nedostatečná je také možnost výběru a bezmasá jídla jsou ve školních jídelnách velkou vzácností. Problémem zůstává alternativní stravování.

Budou děti jíst ryby a luštěninové saláty?
I když se jídelnám nebudou přímo zakazovat tradiční česká jídla, aby byly přímo a striktně nařízené pohankové saláty, ke změnám dojít má. Jídelnám však zůstane poměrně značná volnost v sestavování školního jídelníčku. Do plánu změny by mělo spadat více ryb a luštěnin, méně masa, cukru a tuků. Žádné polotovary ani palmový olej, více zeleniny a ovoce, nápoje bez cukru. Někteří odborníci se však nad touto představou pozastavují a varují, že například ryby děti ve valné většině jíst nebudou. I v současnosti se jasně ukazuje, že na co děti nejsou zvyklé z domova, ve školní jídelně se obvykle jíst nenaučí, i když jsou i výjimky.

Alternativní stravování dětí
Vegetariáni, vegani, řada dětí s dietami. Dětí se speciálními stravovacími potřebami přibývá a ani školy už nemohou tuto skutečnost ignorovat. Současná vyhláška o školním stravování na ně však nemyslí a problém může být i s ohříváním vlastních, z domova přinesených obědů. Nejde jen o to, že školní jídelny nenabízí alternativy z důvodu, že na to nemají finanční, odborné nebo prostorové kapacity, ale často si děti nemohou ani jídlo přinesené z domu ve škole ohřát. Vyhláška o této možnosti nic neříká ani nezakládá žádnou odpovědnost. Ve skutečnosti nic nebrání školám, aby takový postup umožňovaly a v tomto ohledu Ministerstvo školství apeluje, aby se domluvili rodiče se svou školou. Je ale důležité upozornit, že všechno v tuto chvíli závisí na postoji ředitele. Pokud totiž bude zásadně proti konzumaci vlastního jídla ve školní jídelně nebo jeho ohřevu, rodiče to musí respektovat.

Zastaralý spotřební koš
Současná podoba spotřebního koše čelí dlouhodobé kritice. Ten určuje, kolikrát týdně mají žáci dostat maso, zeleninu nebo luštěniny. Jeho podoba je však stará třicet let, a navíc neříká nic o tom, z jakých potravin se má vařit. Školní jídelna tak může bez potíží připravovat stravu povětšinou z polotovarů. Sortiment potravin se za ty roky samozřejmě razantně změnil, a tak je třeba, aby i spotřební koš prošel důkladnou reformou. 

Cíle budoucího školního stravování
Jedním z cílů školního stravování bude sledování nutričních hodnot potravy, ale i jejich původ, tedy důraz na lokálnost, sezónnost nebo biopotraviny. I samotná skladba surovin projde zásadními změnami. Ve školních obědech celkově ubyde masa, mléčných výrobků a brambor, naopak se, jak zmíněno, navýší podíl ryb. Změny by měly nastat také ohledně vaření sladkých jídel a podávání slazených nápojů. Odborníci totiž dlouhé roky usilují o to, aby cukru ve stravě dětí, ale i dospělých, znatelně ubývalo.

Ministerstvo školství zatím uvádí dva možné termíny, kdy by měla nová vyhláška začít platit. Buď 1. leden 2025, nebo začátek školního roku 2025/26.

Zdroj: jidelny.czseznamzpravy.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!