Bakuchiol: revoluce v kosmetice a zázrak, který musíte poznat

Bakuchiol: revoluce v kosmetice a zázrak, který musíte poznat
zdroj: Shutterstock

Rok co rok přichází kosmetické firmy s novými inovacemi a látkami, které slibují doslova zázraky. Pravidelně vás o nich informujeme a zde je další z nich. Látka s exotickým názvem – bakuchiol! O co se jedná?

Látka s exotickým názvem
Bakuchiol se získává hlavně z rostliny Psoralea corylifolia, která je známá jako babchi. Konkrétně se jedná o výtažek z listů a semen s lipofilním charakterem, z chemického hlediska se jedná o monoterpen. I když se v ájurvédě a tradiční čínské medicíně jedná o dlouhá staletí ověřenou látku, poslední dobou se objevuje tako látka také v nových kosmetických produktech zaměřených na péči o pokožku. Bakuchiol je tedy ryze přírodní složkou a je pokládán za rostlinnou alternativu retinolu. Na rozdíl od retinolu působí blahodárně a účinně na každý typ pleti, je šetrnější k pokožce, včetně velmi citlivé. U retinolu tomu tak vždy není.

Zázrak, který nejen omlazuje
Bakuchiol také stimuluje tvorbu kolagenu, tím udržuje pevnost pleti, redukuje vrásky a je maximálně šetrný k pokožce. Pro své antioxidační a protizánětlivé účinky je často používán nejen v kosmetických produktech, ale také bývá přínosnou složkou v bylinných mastích.

Předností bakuchiolu je také to, že dá se používat i s jinými přípravkami na pleť. Bakuchiol redukuje tmavé pigmentové skvrny, pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a naopak urychluje tvorbu nových. A jelikož stimuluje i obnovu buněk na povrchu, má příznivý účinek na omlazení pleti. Je vhodný pro všechny typy pleti, tj. od suché přes citlivou, smíšenou, mastnou i problematickou. Bakuchiol je možné používat v kombinaci s jinými účinnými látkami. Jde o látku, která nezpůsobuje fotosenzitivitu pokožky, tudíž je možné přípravky používat jak ráno, tak večer a různě ho kombinovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bylinka rozmarýn má využití v kuchyni, přírodní lékárně i v kosmetice

Bylinka rozmarýn má využití v kuchyni, přírodní lékárně i v kosmetice

Rozmarýna lékařská je známá bylinka z jižní Evropy. Dorůstá do výše až 1,5 metru, ale díky množství odrůd a snadnému zastřihování z ní můžete snadno udělat okrasný keřík a na zimu ji přenášet do domu....

Čtěte dál
Kolagen pro krásnou pleť – jaké doplňky stravy opravdu fungují?

Kolagen pro krásnou pleť – jaké doplňky stravy opravdu fungují?

Když se řekne kolagen, každý z nás si pravděpodobně vybaví jeho důležitou roli při fungování našeho pohybového aparátu. V poslední...

Videorozhovor