Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé do jídelníčku lepší období než léto. Příznivější ceny ovoce a zeleniny, nejlépe lokální, nabuší pleť antioxidanty a pomohou jí lépe zvládat zátěžové situace.
Pleť je odrazem celkového zdraví člověka
Naše pleť je odrazem našeho zdraví. To, co jíte na ni má daleko větší vliv, než si myslíte. Pokud do sebe „hážete“ junk food, jídlo z notoricky známých fastfoodů či jíte hodně konvenčních sladkostí, asi vám zrovna nepoděkuje. Abychom měli krásnou a zdravou pleť nejen v létě, je potřeba ji vyživovat zevnitř i zvenku. Pestrá a výživná strava a každodenní dávka kvalitního kolagenu jí jenom prospějí. Velmi důležité je, aby byla strava protizánětlivá. Ovoce a zelenina poskytují působivou zásobu vitamínů a minerálů, které stimulují obnovu buněk a udržují pleť zdravou, pružnou a zářivou. A kdy jindy je pro ně lepší čas než právě v rámci letní sezóny? Navíc dodají tělu velmi potřebné antioxidanty, které chrání pleť před předčasný stárnutím.
Potraviny s karotenoidy, dobré pro pokožku a opalování
Karotenoidy, důležité pro udržení krásného opalování, jsou skupinou rostlinných pigmentů odvozených ze dvou prekurzorů lykopenu a beta-karotenu. Vědecké kruhy uvádí, že jejich antioxidační a ochranný účinek na buněčnou DNA pomáhá v boji proti genovým mutacím a vzniku rakoviny. Zlepšují metabolismus lipidů, ale především mají antioxidační roli na úrovni epidermis, chrání ji proti agresivitě slunečního UV záření.
- Pro dosažení dobrého opálení si také doplňte zásoby selenu, který se nachází v mořských plodech a korýších (například růžových krevetách), a vitamínu A (je obsažený ve vaječném žloutku, mangu, tučných rybách, olivovém oleji atd.).
- Je však důležité mít na paměti, že strava bohatá na karotenoidy, vitamín A nebo selen nenahrazuje používání opalovacího krému k řádné ochraně před UVA a UVB zářením.
- Obecně se karotenoidy vyskytují v mrkvi, dýních, mangu, rajčatech, kapustě, špenátu. Pravidelnou konzumací tohoto ovoce a zeleniny snižujete riziko spálení sluncem a zvyšujete obranyschopnost pokožky.
Další potraviny pro krásnou letní pleť
Nenasycené mastné kyseliny jsou „dobré“ tuky s protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají zpomalovat stárnutí pokožky. Rozlišujeme mezi mononenasycenými (omega-9) a polynenasycenými (omega-6 a omega-3) tuky. Prospěšné potraviny pro pokožku jsou avokádo, rostlinné oleje lisované zas studena (olivový, vlašský, lněný, hroznový atd.), vlašské ořechy a tučné ryby (sardinky, losos, makrela atd.). Jejich přirozené vlastnosti vytvářejí kolem pokožky ochrannou bariéru a udržují ji hydratovanou a pružnou. Bílkoviny jsou naopak nezbytné pro stavbu tělesných tkání, včetně kůže, enzymů a hormonů. Nacházejí se především ve vejcích, drůbeži a luštěninách. Vejce například obsahují lutein, který pomáhá budovat a udržovat zdravou pokožku.
Ovoce a zelenina, potraviny bohaté na antioxidační vitamín C
Kiwi, jahody, pomeranče, grapefruity, žluté papriky a brokolice mají jedno společné, jsou výbornými zdroji vitamínu C. Tento vitamín je nezbytný pro proces tvorby kolagenu a je antioxidantem, který je obzvláště užitečný pro lidi s hyperpigmentací a pro ty, kteří jsou ohroženi možnou rakovinou kůže.
Doplňte pleti vitamíny, nezapomeňte ji hydratovat
Hydratace je klíčem ke zdravé a pevné pleti. Abyste se vyhnuli známkám dehydratace v obličeji, není nic lepšího než pít dostatečné množství vody (1,5 litru denně minimálně). Můžete ji ochutit oblíbeným hydrolátem (růže, máta, citron, meduňka, levandule), hydrolát musí být nekonzervovaný. Pokud nemáte rádi čistou vodu, dejte přednost, zelenému čaji (je bohatý na antioxidanty), zeleninovým šťávám s nízkým obsahem soli. Důležité v rámci doplňování antioxidantů pro pleť jsou také flavonoidy (je na ně bohatý již zmíněný zelený čaj), podporují krevní mikrocirkulaci, takže podpoří obnovu kožních buněk a bojují proti nedokonalostem pleti. Nacházejí se ve špenátu, meruňkách, artyčocích, batátech, banánech, hořké čokoládě nebo červeném víně.
Které vitamíny prospějí pokožce:
- Vitamín E je mocný antioxidant a hydratační látka, která chrání buňky před oxidativním stresem, posiluje lipidový film pokožky a tím její ochranu před vnějšími agresory. Nachází se v pšeničných klíčcích, slunečnicovém oleji, oleji z hroznových jader, vlašských ořeších, v mandlích, avokádu, tučných rybách.
- Vitamín D je protizánětlivý a antioxidační, zabraňuje poškození pokožky a předčasnému stárnutí. Jeho nespornou výhodou je, že pokud trávíte čas venku, tělo je schopno si vyrobit jeho dostatek v rámci vystavení slunečním paprskům.
Zdroje: health.harvard.edu, healthline.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?
Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...
Čtěte dál
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Dlouhé řasy a husté obočí? Příroda má recept!

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Tejpování proti vráskám: Hit, který hýbe internetem

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Oves v kosmetice: supersložka účinné, přírodní kosmetiky

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika
