Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem
zdroj: Kristýna Martínková

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený medem.

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma cca 26 x 17 cm)

  • 250 g špaldové mouky
  • 80 ml řepkového oleje
  • 200 ml kefírového mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 200 g červeného rybízu
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte olejem a vysypte moukou.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, vanilku a prášek do pečiva.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, kefírem a medem.
  4. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi a vypracujte vláčné těsto.
  5. Těsto vylijte na plech a povrch zasypte rybízem.
  6. Koláč dejte do trouby a pečte cca 25 minut. Před vyndáním ho překontrolujte špejlí.
  7. Dezert nechte vychladnout, nakrájejte jej na kousky a podávejte.

Náš tip
Na místo rybízu vyzkoušejte i jiné sezónní ovoce jako např. třešně.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slaná granola se semínky a ořechy

Slaná granola se semínky a ořechy

Domácí pečenou granolu nemusíte připravovat jen na sladko. Vyzkoušejte i její slanou verzi. Můžete ji podle libosti a chutí měnit. Ideální je pak v kombinaci s krémovou polévkou, jogurtem či domácí tvarohovou...

Čtěte dál
Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast je skvělou verzí snídaně, kterou si oblíbí, jak děti, tak dospělí. Skořice a opečené ořechy zpříjemní chladná zimní...
Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Kynuté záviny krásně voní po skořici a hořké čokoládě. Můžete si je dopřát na snídani či svačinu a poslouží i jako skvělý dezert.
Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Na silvestrovské oslavy připravte tyto rychlé parmazánové kuličky. Ty podávejte s krekry, zeleninou, či zeleninovými chipsy. Sýrové...
Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Marokánky neboli florentýnky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Sušené ovoce a ořechy vybírejte podle libosti. Výborné jsou také s kandovanou...
Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Vyzkoušejte výborný univerzální recept na krémovou pomazánku. Lískooříškový krém se skvěle hodí k palačinkám či na chleba. V období...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem,...
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...