Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné do jídelníčku těch, kdo si chtějí udržet štíhlou linii? A má pro nás vůbec konzumace hub i nějakou zdravotní přidanou hodnotu?
Houby jsou obecně hůře stravitelné a mohou tak působit problémy lidem s citlivějším zažíváním. Senioři by je například měli jíst jen občas a rozhodně ne na noc, malým dětem do tří let věku by se pak neměly houby podávat vůbec. U hub zkrátka vždy platí zásada opatrnosti a spíše menšího množství. Důležitá je také jejich řádná tepelná úprava, nejlepší je podávat houby například v polévce nebo v omáčce.
Houby při redukční dietě
Houby obsahují velké množství vody a mají nízkou energetickou hodnotu srovnatelnou se zeleninou. Jsou zdrojem cenné vlákniny, která tvoří kolem 3 % jejich hmotnosti. Houby mají minimum tuku, málo sacharidů, ale za to ne úplně zanedbatelný podíl bílkovin (průměrně cca 3 %). Při snaze o shození pár přebytečných kil tedy rozhodně vhodné jsou, pozor však na tepelnou úpravu. Houba se chová jako houba, tudíž má ohromné savé schopnosti a pokud si ji hodláte osmažit v pořádné vrstvě oleje, nasákne jej do sebe a rázem je z ní kalorická bomba.
Houby pro zdraví
Houby sbíráme a konzumuje zejména pro jejich specifické aromatické a chuťové vlastnosti. Obsahují ale také některé minerální látky, například draslík nebo fosfor, a látky s antioxidačními účinky. V houbách najdeme i vitaminy, jejichž obsah je podobný či spíše nižší než u zeleniny. Množství vitaminů pak dále snižujeme jejich tepelnou úpravou, která obvykle bývá delší, než je tomu u zeleniny. Za pozornost ale rozhodně stojí nezanedbatelný obsah vitamínu D, který významně napomáhá vstřebávání vápníku.
Houby a těžké kovy
Je také dobré myslet na to, že některé houby mají neobvyklou schopnost kumulovat zdravotně závadné těžké kovy, jako je kadmium, rtuť nebo olovo. Pro houby si tedy zajděte nejlépe někam do lesů a nesbírejte je v očividně silně znečištěných oblastech, např. uvnitř velkých měst či v blízkém okolí silně frekventovaných silnic.
Jak je to s kupovanými houbami?
Sledováním prodeje hub je pověřena Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Je bohužel běžným jevem, že prodejci ne vždy zabezpečují správné podmínky při skladování a nabídce hub, zejména pak volně rostoucích. Problém to bývá hlavně na začátku houbařské sezóny, kdy ještě teploty vzduchu běžně překračují 20 °C. Prodej pěstovaných plodnic má naopak, zejména v kamenných obchodech, odpovídající úroveň a porušení podmínek stanovených pro jejich nabídku bývá zjištěno jen zřídka. Houby jsou velmi citlivé na nešetrné zacházení. Proto by zákazník ve vlastním zájmu neměl kupovat houby nabízené za vyšších teplot mimo chladící zařízení, nebo dokonce plodnice, na které praží slunce. Přinese-li si zákazník z prodejny houby v neprodyšném obalu, musí je doma ihned umístit volně na vzduch do chladničky v zóně s tzv. sklepní teplotou. I tak by však jejich skladování mělo být jen krátkodobé.
Zdroj: szpi.gov.cz, stobklub.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky
Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé...
Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?
