Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná, a není divu, vždyť i lehká a jednoduchá jídla se dají vykouzlit během chvilky, a to plnohodnotně a kvalitně. Léto je čas na jídla bohatá na vodu a minerály, k žhavým tipům budou rozhodně patřit studené polévky, saláty s bílkovinou a fermentované potraviny.
Než přemýšlet nad tím, zda jíte dostatek ovoce a zeleniny, prostě zařaďte zeleninu či ovoce ke každému jídlu a určitě nemůžete udělat chybu. Uvařit jednoduché a výživné jídlo zkrátka není vůbec žádná věda, stačí dodržovat pravidla o dostatečném příjmu bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny a vitaminů. Léto je pro zdravý jídelníček ideální. Všude je dostatek ovoce a zeleniny, a tak je určitě dobré toho beze zbytku využít!
Jaké tuky používat pro odlehčenou a zdravější kuchyni?
Preferujte nenasycené tuky, kam patří všechny rostlinné oleje jako olivový, řepkový, avokádový, vlašský, lněný a další. Panenské nerafinované oleje jsou vhodné do studené kuchyně, na vaření bude vhodný řepkový olej, slunečnicový olej speciálně upravený s vyšším zastoupením kyseliny olejové nebo jejich kombinace. Na vaření je možné používat i panenský a extra panenský olivový olej, který se ani při vysokých teplotách nepřepaluje.
Salát jako hlavní jídlo?
Velmi vhodné jsou pro letní období zeleninové saláty. Jsou lehké, chutné, nízkokalorické, obsahují potřebnou vlákninu důležitou pro správnou funkci zažívacího traktu, dále pak vitamíny a také minerály. Můžeme je jíst bez omezení k obědu i večeři, kterou mohou zcela plnohodnotně nahradit. Stačí přidat oblíbený sýr, kousky masa, rybu nebo vejce, případně dochucovací dresink. Mezi saláty si každý bezpochyby najde ten, na který celé léto nedá dopustit.
Zdravější dobroty na gril
Pokud si chcete udržet váhu a jíst zdravě, je potřeba volit správné suroviny a ohlídat si, aby byly vždy čerstvé a správně připravené. V létě je v Čechách už hezkou řádku let velmi oblíbené grilování. Dá se říct, že je doslova naším letním fenoménem. I na grilu se však dají dělat zdravá jídla – ryby, libové maso, zelenina i ovoce místo nakládaných mastných bůčků nebo krkovic, ze kterých kape tuk. Nebojte se pestrosti a neomezujte se jen na uzeniny nebo steaky. Zelenina z grilu je totiž naprosto výtečná a stejně tak můžete před hosty zazářit grilovaným ananasem, banánem, jablky a podobně.
Jídla pro letní dny i večery
Avokádová topinka s rukolou a sázeným vejcem, ovocné špízy, žlutý meloun s prosciuttem, okurková polévka, carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a medovou zálivkou, zapečený losos se zeleninou, plněné tortilly s uzeným tuňákem, pohankový salát s balkánským sýrem, tvarohový dezert s ovocným rozvarem a müsli – to je jen malý výčet lehkých letních pokrmů, které určitě uspokojí i ty nejnáročnější chuťové pohárky, aniž by zatížily žaludek anebo podráždily trávení. Zkuste některá z nich jako malou inspiraci do vaší letní kuchyně a uvidíte, že nešlápnete vedle. Tak dobrou chuť a lehké, chutné a zdravé letní dny!
Zdroj: aktin.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky
Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé...
Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť
