Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat jen tak, ale dají se i zavařit či jinak uskladnit. Jejich chuť je typickou a nezaměnitelnou chutí pozdního léta. Drobné ovoce, které jsme si do sytosti dopřávali v první polovině léta, je touto dobou již na ústupu. Doba hojnosti a lahodných plodů ze zahrádek ale nekončí.
Čerstvé ovoce v srpnu
V srpnu vrcholí sezóna ostružin, borůvek, broskví, meruněk, nektarinek i švestek, začínají dozrávat jablka, hrušky, blumy, mirabelky, ryngle, hroznové víno a brusinky. Jen švestek sklízíme hned několik druhů. Patří k nim i blumy, které dozrávají v pozdním létě a na podzim, a jsou chutné jak k přímé konzumaci, tak i k zavařování. Ostružiny dozrávají v srpnu a září a jsou oblíbené pro svou sladkou chuť a šťavnatost.
Švestky a jejich poddruhy
Zhruba od července do začátku září sklízíme úrodu lahodných, modrofialových švestek, z nichž připravujeme domácí kompoty a povidla. Obsahují celou řadu vitaminů – A, B komplex a vitamín C, či minerály jako je draslík, zinek a železo. Jejich důležitými složkami jsou také sorbitol, pektin, flavonoidy, antioxidanty a ovocné kyseliny. Švestky jíme čerstvé nebo se přidávají do koláčů, sladkých knedlíků a plněného pečiva. Švestky také sušíme, nebo z nich připravujeme sladké omáčky ke zvěřině a sýrům. Švestky můžeme uchovávat v lednici zhruba týden, za ideálních podmínek mohou vydržet až dva měsíce. Vypeckované švestky lze i zamrazit. Mezi poddruhy švestky domácí patří také oblíbené ryngle, blumy, špendlíky a mirabelky. Dozrávají ve stejném období a zpracovávají se podobným způsobem.
Ostružiny
Jsou další druh velmi oblíbeného, nízkokalorického ovoce. Ostružiny jsou bohaté na vitaminy A, B, C a E. Z minerálů obsahují draslík, hořčík a vápník. Nachází se v nich flavonoidy s mnoha zdravotními přínosy, prospívají zdraví srdce, pomáhají regulovat krevní tlak a posilovat imunitní systém. Využívají se k přípravě koláčů, dortů a dezertů podobně jako borůvky. Obecně se velmi dobře kombinují s jinými bobulemi. Jsou také vhodné k přípravě džemů a kompotů.
Hroznové víno
Bílé nebo červené hroznové víno patří k oblíbeným druhům ovoce nejen kvůli vínu nebo moštu, který se z nich vyrábí. Hrozny se jí čerstvé, přidávají se také do ovocných salátů a dezertů, podávají se k sýrům a hodí se do snídaňových müsli směsí. Hroznové víno obsahuje vitaminy B1, B6 a B3, a cenné minerály draslík, vápník a železo. Existují různé odrůdy, které se liší obsahem živin i množstvím cukru.
Brusinky
Tyto malé červené plody rostoucí na nízkých keřích mívají spíše trpkou až nahořklou chuť. Nejí se proto tolik čerstvé, ale častěji se z nich vyrábí šťávy, džemy a kompoty. V české kuchyni jsou oblíbeným a pikantním doplňkem ke svíčkové omáčce. Brusinky vyniknou zejména v kombinaci se zvěřinovými a sýrovými pokrmy. Jsou zdrojem vitaminu C a vitamínů skupiny B. Dále obsahují karotenoidy, hořčík, železo a draslík. Brusinky jsou často zmiňovány ve spojení s prevencí a léčbou zánětu močových cest. Jsou blízké příbuzné borůvek.
Borůvky
V srpnu je sezóna borůvek v plném proudu, a to jak lesních, tak i kanadských (velkoplodých), které se pěstují na zahradách. Borůvky dozrávají v závislosti na počasí a nadmořské výšce, ale obecně se sbírají od června do srpna. Pyšní se obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek. Dále obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů a podporují přirozenou obranyschopnost organismu.
Zdroj: cpzp.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?
Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...
Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?
