Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem
zdroj: Kristýna Martínková

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři. Příjemně vás zasytí, prohřejí a dodají energii. Vyzkoušejte recept na bramborový krém. Ten je provoněn muškátovým oříškem a zjemněn smetanou.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 větší petržel
  • 2 větší cibule
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 150 ml rostlinné smetany
  • 300 g slaniny
  • 100 g parmezánu
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Cibuli, brambory a petržel oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
  3. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte petržel, brambory a vše společně chvíli opékejte.
  4. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Polévku odstavte a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  6. Poté přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř a vše chvíli povařte.
  7. Slaninu nakrájejte na malé kousky a opečte ji dozlatova. Parmezán nastrouhejte najemno.
  8. Polévku ozdobte slaninou, parmezánem a podávejte.

Náš tip
Polévku ozdobte kousky opečené bagetky.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem, medem či oblíbenou marmeládou.

Čtěte dál
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...
Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Rýže Arborio je ideální jak na přípravu rizota, tak také krémové rýžové kaše. Doplňte ji podzimním ovocem a voňavou skořicí. Na talíři...
Voňavé dýňové lívance

Voňavé dýňové lívance

Podzimní chladná rána jsou tu a příroda se začíná barvit do krásných barev. Připravte si na snídani teplé podzimem provoněné lívance....
Sendvič s krůtím masem, vejcem a avokádem

Sendvič s krůtím masem, vejcem a avokádem

Domácí čerstvé sendviče připravíte rychle doma a můžete si je vzít s sebou kamkoliv na cesty. Jsou plné bílkovin a svěží díky čerstvé...
Špaldové kynuté buchty s povidly

Špaldové kynuté buchty s povidly

Klasické kynuté buchty nesmí chybět na žádném stole. Příprava je časově náročnější, ale jejich vůně a chuť vše vynahradí. Povidla buchty...
Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Kuřecí řízečky s bramborovým salátem jsou skvělou volbou pro rodinný oběd. Kuřecí maso je díky jogurtu šťavnaté a ve spojení s kukuřičnou...
Hrušky na víně s vanilkovým krémem

Hrušky na víně s vanilkovým krémem

Září je v mnoha oblastech měsícem vína. Hrušky vařené ve víně jsou výborné a zpříjemní vám nastávající chladnější podzimní dny. Vyzkoušejte...
Tvarohový pribiňáček s ovocem

Tvarohový pribiňáček s ovocem

Vyzkoušejte doma připravit domácí pribináček, kterým potěšíte hlavně dětské mlsné jazýčky. Doplňte ho oblíbeným ovocem a zabalte ho...
Lilkové minihamburgery

Lilkové minihamburgery

Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak...