Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři. Příjemně vás zasytí, prohřejí a dodají energii. Vyzkoušejte recept na bramborový krém. Ten je provoněn muškátovým oříškem a zjemněn smetanou.
Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 1 větší petržel
- 2 větší cibule
- 2 l zeleninového vývaru
- 3 lžíce řepkového oleje
- 150 ml rostlinné smetany
- 300 g slaniny
- 100 g parmezánu
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli, brambory a petržel oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte petržel, brambory a vše společně chvíli opékejte.
- Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká.
- Polévku odstavte a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
- Poté přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř a vše chvíli povařte.
- Slaninu nakrájejte na malé kousky a opečte ji dozlatova. Parmezán nastrouhejte najemno.
- Polévku ozdobte slaninou, parmezánem a podávejte.
Náš tip
Polévku ozdobte kousky opečené bagetky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.
Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...

Hustá jarní zeleninová polévka
Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.

Jarní přepuštěné bylinkové máslo
Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Velikonoční mandlový mazanec
Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem
Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...

Domácí špaldový chléb
Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem
Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny
Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem
Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...