Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem
zdroj: Kristýna Martínková

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři. Příjemně vás zasytí, prohřejí a dodají energii. Vyzkoušejte recept na bramborový krém. Ten je provoněn muškátovým oříškem a zjemněn smetanou.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 větší petržel
  • 2 větší cibule
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 150 ml rostlinné smetany
  • 300 g slaniny
  • 100 g parmezánu
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Cibuli, brambory a petržel oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
  3. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte petržel, brambory a vše společně chvíli opékejte.
  4. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Polévku odstavte a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  6. Poté přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř a vše chvíli povařte.
  7. Slaninu nakrájejte na malé kousky a opečte ji dozlatova. Parmezán nastrouhejte najemno.
  8. Polévku ozdobte slaninou, parmezánem a podávejte.

Náš tip
Polévku ozdobte kousky opečené bagetky.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...