Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou
zdroj: Kristýna Martínková

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v zimě navíc krásně prohřeje a zasytí.

Porce: 6
Doba přípravy: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • ½ šálku pohanky
  • 3 větší brambory
  • 2 větší mrkve
  • 150 g mraženého hrášku
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • majoránka, kmín

Postup

  1. Zeleninu očistěte a omyjte. Pohanku propláchněte.
  2. Brambory, mrkev, cibuli a česnek nakrájejte na kostky.
  3. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  5. Poté přidejte brambory, mrkev, hrášek, pohanku sůl, pepř, majoránku a kmín. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem a nechte na mírném plamenu vařit zhruba 20 minut.
  6. Jakmile je zelenina měkká vmíchejte do ní rozšlehané vejce a vše vařte dalších cca 5 minut.
  7. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Vyzkoušejte různé druhy kořenové sezónní zeleniny.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se hodí jako příloha, či jako chuťovka s tvarohovým dipem.

Čtěte dál
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.
Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem

Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem

Vánoční krupicová kaše vám zpříjemní čekání na Štědrý den. Krásně voní perníkovým kořením a kakaem. Plátky opečeného kokosu krásně...
Vánoční perníkové kuličky

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční kuličky jsou jemné, vláčné a plné perníkové chuti. Arašídové máslo jim dodá jinakost, ale i zdravé tuky.
Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně...
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Cibulová focaccia s olivovým olejem

Cibulová focaccia s olivovým olejem

Focaccia je typický italský chléb, který je velice snadný na přípravu a můžete jej dochutit podle libosti. Čas zabere kynutí těsta,...
Smetanová panna cotta s ovocem

Smetanová panna cotta s ovocem

Panna cotta je lehký dezert, který je snadný a jeho příprava zabere jen chvíli. Doplňte jej o oblíbené ovoce a skvělá dobrota je na...
Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná....