Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
zdroj: Kristýna Martínková

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory vanilková část s tou kakaovou vytvoří.

Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na bábovku)

  • 330 g polohrubé špaldové mouky
  • 150 ml rýžového oleje
  • 125 ml mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička sušené vanilky
  • ½ citronu
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  3. Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli. Poté přidejte olej, mléko a vše ještě jednou prošlehejte.
  4. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
  5. Těsto rozdělte na dvě části. Do první poloviny vmíchejte kakao, do druhé pak kůru z citronu a sušenou vanilku.
  6. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní polovinu vanilkového těsta, poté kakaovou část a zbytek vanilkové.
  7. Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
  8. Nechte ji vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do kakaové části přisypte lžíci čokopeciček.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.