Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se hodí jako příloha, či jako chuťovka s tvarohovým dipem.
Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 16 menších brambor
- 2 stroužky česneku
- 150 g sýru cheddar
- 4 lžíce olivového olej
- 2 lžičky sušeného libečku
- sůl, pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Brambory pořádně očistěte. Dejte je do hrnce, přidejte vodu a vařte cca 15 minut do změknutí.
- Mezitím prolisujte česnek a nastrouhejte cheddar.
- Uvařené brambory osušte a šťouchadlem na brambory je lehce promáčkněte.
- Brambory dejte na menší plech.
- Přidejte olivový olej, česnek, sůl, pepř, libeček a dejte péci na cca 20 minut.
- Poté posypte brambory cheddarem a dejte péci na dalších 15 minut.
- Brambory upečené dozlatova podávejte.
Náš tip
Dukátky podávejte jako přílohu k pečenému masu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...

Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...

Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...

Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou
Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.