Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
zdroj: Kristýna Martínková

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý, tak studený.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 ml rýžového oleje
  • 5 g sušeného droždí
  • 260 ml vlažné vody
  • 1 cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • 200 g uzeného tofu
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte prosáté mouky a sůl.
  2. Ve vlažné vodě rozšlehejte rýžový olej.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 2 hodiny kynout.
  4. Troubu předehřejte na 185 °C. Plech vyložte pečicím papírem a připravte si náplň.
  5. Cibuli a tofu nakrájejte na drobné kostičky.
  6. V hrnci rozehřejte olej. Opečte na něm cibuli, přidejte tofu a vše společně chvíli opékejte. Poté do hrnce dejte zelí, kmín, sůl a pepř. Promíchejte, odstavte a nechte směs vychladnout.
  7. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát. Náplň rozprostřete na těsto a ponechte 2 cm okraje. Pevně zarolujte a dejte na plech. Závin potřete rozšlehaným vejcem, plech dejte do trouby a pečte cca 35 minut.
  8. Závin nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Před upečeným posypte závin sezamovým semínkem.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Zeleninové lečo s vejcem

Zeleninové lečo s vejcem

Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.