Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
zdroj: Kristýna Martínková

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý, tak studený.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 ml rýžového oleje
  • 5 g sušeného droždí
  • 260 ml vlažné vody
  • 1 cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • 200 g uzeného tofu
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte prosáté mouky a sůl.
  2. Ve vlažné vodě rozšlehejte rýžový olej.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 2 hodiny kynout.
  4. Troubu předehřejte na 185 °C. Plech vyložte pečicím papírem a připravte si náplň.
  5. Cibuli a tofu nakrájejte na drobné kostičky.
  6. V hrnci rozehřejte olej. Opečte na něm cibuli, přidejte tofu a vše společně chvíli opékejte. Poté do hrnce dejte zelí, kmín, sůl a pepř. Promíchejte, odstavte a nechte směs vychladnout.
  7. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát. Náplň rozprostřete na těsto a ponechte 2 cm okraje. Pevně zarolujte a dejte na plech. Závin potřete rozšlehaným vejcem, plech dejte do trouby a pečte cca 35 minut.
  8. Závin nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Před upečeným posypte závin sezamovým semínkem.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Čtěte dál
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Zeleninové lečo s vejcem

Zeleninové lečo s vejcem

Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.
Vánoční kořeněné cappuccino

Vánoční kořeněné cappuccino

Kořeněné cappuccino si snadno připravíte doma. Není přeslazené, je lehce pikantní a je ideální ke zpříjemnění pracovního odpoledne.