Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti
zdroj: Kristýna Martínková

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Porce: 15 kousků
Doba přípravy: 2 hodiny
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 5 g cukru
  • 80 g másla
  • 50 g zakysané smetany
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky vanilky
  • 2 lžíce mletého třtinového cukru
  • 2 lžíce mletého kokosového cukru
  • ½ l řepkového oleje
  • špetka soli

Postup

  1. V hlubší míse vytvořte z másla a mouky drobenkovou strukturu.
  2. Poté přidejte cukr, smetanu, špetku soli a vypracujte tužší těsto. To dejte na 15 minut odpočívat do lednice.
  3. Těsto rozválejte na cca 1 cm tlustý plát. Poté jej přehněte na třetiny a opět rozválejte. Tento postup opakujte třikrát.
  4. Z těsta vykrajujte různé tvary.
  5. Ve vyšší pánvi rozehřejte olej a jednotlivé kousky v něm chvíli dozlatova opékejte.
  6. Kokosový cukr smíchejte s vanilkou, třtinový cukr smíchejte se skořicí.
  7. Horké boží milosti osušte od přebytečného oleje, obalte v jednotlivých cukrech a podávejte.

Náš tip
Pokud by bylo těsto moc tuhé, přidejte pár lžic vody.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Čtěte dál
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem

Zeleninové lečo s vejcem

Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.