Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Skořicovo-čokoládový závin s ořechy
zdroj: Kristýna Martínková

Kynuté záviny krásně voní po skořici a hořké čokoládě. Můžete si je dopřát na snídani či svačinu a poslouží i jako skvělý dezert.

Porce: 4 záviny
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžičky sušené vanilky
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády (min. 80%)
  • 4 lžičky skořice
  • 20 g vlašských ořechů

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, cukr, droždí, vanilku a sůl.
  2. Ve vlažném mléce rozšlehejte žloutek a olej.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte hodinu kynout, těsto promíchejte a další hodinu nechte odpočívat.
  4. Z vykynutého těsta vytvořte 4 stejné díly. Ty rozválejte na obdélníky.
  5. Obdélníky posypte strouhanou čokoládou, skořicí a zatočte do rolády.
  6. Roládu podélně překrojte, zatočte do twistru a vytvořte uzavřený kruh.
  7. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  8. Záviny vložte na plech, potřete je rozšlehaným bílkem, posypte ořechy a nechte kynout dalších 30 minut.
  9. Plech dejte do trouby a pečte cca 25 minut.
  10. Záviny nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Záviny nechte jen se skořicí či potřené oblíbenou marmeládou.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slaná granola se semínky a ořechy

Slaná granola se semínky a ořechy

Domácí pečenou granolu nemusíte připravovat jen na sladko. Vyzkoušejte i její slanou verzi. Můžete ji podle libosti a chutí měnit. Ideální je pak v kombinaci s krémovou polévkou, jogurtem či domácí tvarohovou...

Čtěte dál
Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast je skvělou verzí snídaně, kterou si oblíbí, jak děti, tak dospělí. Skořice a opečené ořechy zpříjemní chladná zimní...
Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Na silvestrovské oslavy připravte tyto rychlé parmazánové kuličky. Ty podávejte s krekry, zeleninou, či zeleninovými chipsy. Sýrové...
Vánoční máslové sušenky

Vánoční máslové sušenky

Štědrý den se pomalu blíží a ještě je čas na přípravu posledních kousků cukroví. Vyzkoušejte tento rychlí recept. Sušenky jsou výborné...
Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Vyzkoušejte výborný univerzální recept na krémovou pomazánku. Lískooříškový krém se skvěle hodí k palačinkám či na chleba. V období...
Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem,...
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...
Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Připravte si doma jednoduché rychlé kroupoto. Je příjemně jemné, krémové a plné výrazné vinné chuti. Recept je inspirován italským...
Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Rýže Arborio je ideální jak na přípravu rizota, tak také krémové rýžové kaše. Doplňte ji podzimním ovocem a voňavou skořicí. Na talíři...