Zapečené smetanové brambory s brokolicí

Zapečené smetanové brambory s brokolicí
zdroj: Kristýna Martínková

Zapečené brambory s brokolicí jsou bezlepkovým pokrmem, vhodným pro vegetariány. Recept je nenáročný a pokrm je velmi rychle hotový. Hodí se tak ideálně na přípravu oběda v rušném pracovním týdnu.

Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1,5 kg brambor
  • 1 větší brokolice
  • 2 větší červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného tofu
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany (12 %)
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • 50 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda)
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory, česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky. Tofu nakrájejte na kostky, sýry nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Ve vyšší nádobě prošlehejte smetanu s vejcem, solí a pepřem a zároveň si předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Na dno zapékací mísy poklaďte plátky poloviny brambor. Na ně dejte cibuli, česnek, brokolici, tofu a polovinu sýra. Poté pokračujte druhou polovinou brambor, kterou zasypte zbylým sýrem.
  4. Vše zalijte smetanou s vejcem. Dejte zapéci na cca 45 minut dozlatova a podávejte.

Náš tip
Pokrm podávejte s nakládanými okurky či kvašenou zeleninou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...