Zapečené smetanové brambory s brokolicí

Zapečené smetanové brambory s brokolicí
zdroj: Kristýna Martínková

Zapečené brambory s brokolicí jsou bezlepkovým pokrmem, vhodným pro vegetariány. Recept je nenáročný a pokrm je velmi rychle hotový. Hodí se tak ideálně na přípravu oběda v rušném pracovním týdnu.

Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1,5 kg brambor
  • 1 větší brokolice
  • 2 větší červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného tofu
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany (12 %)
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • 50 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda)
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory, česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky. Tofu nakrájejte na kostky, sýry nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Ve vyšší nádobě prošlehejte smetanu s vejcem, solí a pepřem a zároveň si předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Na dno zapékací mísy poklaďte plátky poloviny brambor. Na ně dejte cibuli, česnek, brokolici, tofu a polovinu sýra. Poté pokračujte druhou polovinou brambor, kterou zasypte zbylým sýrem.
  4. Vše zalijte smetanou s vejcem. Dejte zapéci na cca 45 minut dozlatova a podávejte.

Náš tip
Pokrm podávejte s nakládanými okurky či kvašenou zeleninou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.