Zapečené smetanové brambory s brokolicí

Zapečené smetanové brambory s brokolicí
zdroj: Kristýna Martínková

Zapečené brambory s brokolicí jsou bezlepkovým pokrmem, vhodným pro vegetariány. Recept je nenáročný a pokrm je velmi rychle hotový. Hodí se tak ideálně na přípravu oběda v rušném pracovním týdnu.

Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1,5 kg brambor
  • 1 větší brokolice
  • 2 větší červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného tofu
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany (12 %)
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • 50 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda)
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory, česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky. Tofu nakrájejte na kostky, sýry nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Ve vyšší nádobě prošlehejte smetanu s vejcem, solí a pepřem a zároveň si předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Na dno zapékací mísy poklaďte plátky poloviny brambor. Na ně dejte cibuli, česnek, brokolici, tofu a polovinu sýra. Poté pokračujte druhou polovinou brambor, kterou zasypte zbylým sýrem.
  4. Vše zalijte smetanou s vejcem. Dejte zapéci na cca 45 minut dozlatova a podávejte.

Náš tip
Pokrm podávejte s nakládanými okurky či kvašenou zeleninou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční kuličky jsou jemné, vláčné a plné perníkové chuti. Arašídové máslo jim dodá jinakost, ale i zdravé tuky.

Čtěte dál
Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně...
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Smetanová panna cotta s ovocem

Smetanová panna cotta s ovocem

Panna cotta je lehký dezert, který je snadný a jeho příprava zabere jen chvíli. Doplňte jej o oblíbené ovoce a skvělá dobrota je na...
Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná....
Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Šneci z tvarohového těsta jsou krásně vláční a vydrží tak i několik dní. Maková náplň s ořechy je hutná a díky tvarohu příjemně jemná.
Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

S příchodem podzimu jsou výbornou volbou ke snídani teplé kaše. Rýžovo-jáhlová kaše je přirozeně bezlepková a sladkou chuť ji dodává...
Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu...
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...