Ořechové řezy s rybízovou marmeládou

Ořechové řezy s rybízovou marmeládou
zdroj: Kristýna Martínková

Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.

Porce: 10 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g špaldové mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 vejce
  • 140 g másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g rybízové marmelády
  • špetka soli

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. Žloutky oddělte od bílků.
  3. V hlubší míse smíchejte mouky, třtinový cukr, prášek do pečiva. Přidejte máslo, žloutky a vypracujte těsto.
  4. To rozválejte cca na 5 mm tlustý plát. Přeneste jej na plech a potřete marmeládou.
  5. V hlubší míse vyšlehejte bílky v tuhý sníh. Poté přidejte krupicový cukr a znovu šlehejte.
  6. Do sněhu dejte mleté ořechy a znovu vše promíchejte.  
  7. Ořechovou směs rovnoměrně naneste na marmeládu a pečte cca 35 minut dozlatova.
  8. Řez nakrájejte na kostky a podávejte.

Náš tip
Vyzkoušejte i jiné druhy kyselejších marmelád.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se hodí jako příloha, či jako chuťovka s tvarohovým dipem.

Čtěte dál
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem

Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem

Vánoční krupicová kaše vám zpříjemní čekání na Štědrý den. Krásně voní perníkovým kořením a kakaem. Plátky opečeného kokosu krásně...
Vánoční perníkové kuličky

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční kuličky jsou jemné, vláčné a plné perníkové chuti. Arašídové máslo jim dodá jinakost, ale i zdravé tuky.
Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně...
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Cibulová focaccia s olivovým olejem

Cibulová focaccia s olivovým olejem

Focaccia je typický italský chléb, který je velice snadný na přípravu a můžete jej dochutit podle libosti. Čas zabere kynutí těsta,...
Smetanová panna cotta s ovocem

Smetanová panna cotta s ovocem

Panna cotta je lehký dezert, který je snadný a jeho příprava zabere jen chvíli. Doplňte jej o oblíbené ovoce a skvělá dobrota je na...
Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná....