Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí, ale také obsahem vápníku a vlákniny.
Porce: 24 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10–15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 270 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky
- 150 g polotučného tvarohu
- 70 g másla
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
- ½ lžičky sušené vanilky
- 1 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
Na náplň
- 250 ml polotučného mléka
- 100 g máku
- 1 rumový cukr
- 2 lžičky povidel
- 2 lžičky mandlové mouky
- 1 vejce na potření
Postup
- Do hlubší mísy prosejte mouky a prášek do pečiva. Poté přidejte změklé máslo, tvaroh, vejce, kůru z citronu, vanilku, med a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto, které nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte makovou náplň. Do menšího hrnce dejte mléko, mák a rumový cukr. Přiveďte vše k varu a vařte cca 30 minut.
- K máku přidejte povidla a mandlovou mouku na zahuštění. Směs nechte vychladnout.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl rozválejte na tenký kulatý plát. Nožem plát rozdělte na 8 kousků.
- Jednotlivé kousky naplňte makovou směsí, zabalte do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 10–15 minut dozlatova.
Náš tip
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.
Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...

Hustá jarní zeleninová polévka
Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.

Jarní přepuštěné bylinkové máslo
Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Velikonoční mandlový mazanec
Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem
Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...

Domácí špaldový chléb
Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem
Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny
Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem
Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...