Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní
zdroj: Kristýna Rybovičová

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí, ale také obsahem vápníku a vlákniny.

Porce: 24 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10–15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 270 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 1 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Na náplň

  • 250 ml polotučného mléka
  • 100 g máku
  • 1 rumový cukr
  • 2 lžičky povidel
  • 2 lžičky mandlové mouky
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Do hlubší mísy prosejte mouky a prášek do pečiva. Poté přidejte změklé máslo, tvaroh, vejce, kůru z citronu, vanilku, med a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto, které nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Do menšího hrnce dejte mléko, mák a rumový cukr. Přiveďte vše k varu a vařte cca 30 minut.
  3. K máku přidejte povidla a mandlovou mouku na zahuštění. Směs nechte vychladnout.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  5. Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl rozválejte na tenký kulatý plát. Nožem plát rozdělte na 8 kousků.
  6. Jednotlivé kousky naplňte makovou směsí, zabalte do tvaru rohlíčku.
  7. Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 10–15 minut dozlatova.

Náš tip
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši příjemně osladí a dodá jí lehkou vanilkovou chuť.

Čtěte dál
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

Výborná rybičková pomazánka ze sardinek je jemná a lehce nakyslá. Ideální je v kombinaci s čerstvým pečivem a listovým salátem.
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Salát s prosciuttem a melounem

Salát s prosciuttem a melounem

Lehký letní salát, který si v horkém letním počasí zamilujete. Svěžest pokrmu dodá žlutý meloun, který v kombinaci s prosciuttem chuťově...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....