Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní
zdroj: Kristýna Rybovičová

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí, ale také obsahem vápníku a vlákniny.

Porce: 24 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10–15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 270 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 1 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Na náplň

  • 250 ml polotučného mléka
  • 100 g máku
  • 1 rumový cukr
  • 2 lžičky povidel
  • 2 lžičky mandlové mouky
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Do hlubší mísy prosejte mouky a prášek do pečiva. Poté přidejte změklé máslo, tvaroh, vejce, kůru z citronu, vanilku, med a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto, které nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Do menšího hrnce dejte mléko, mák a rumový cukr. Přiveďte vše k varu a vařte cca 30 minut.
  3. K máku přidejte povidla a mandlovou mouku na zahuštění. Směs nechte vychladnout.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  5. Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl rozválejte na tenký kulatý plát. Nožem plát rozdělte na 8 kousků.
  6. Jednotlivé kousky naplňte makovou směsí, zabalte do tvaru rohlíčku.
  7. Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 10–15 minut dozlatova.

Náš tip
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...