Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní
zdroj: Kristýna Rybovičová

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí, ale také obsahem vápníku a vlákniny.

Porce: 24 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10–15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 270 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 1 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Na náplň

  • 250 ml polotučného mléka
  • 100 g máku
  • 1 rumový cukr
  • 2 lžičky povidel
  • 2 lžičky mandlové mouky
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Do hlubší mísy prosejte mouky a prášek do pečiva. Poté přidejte změklé máslo, tvaroh, vejce, kůru z citronu, vanilku, med a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto, které nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Do menšího hrnce dejte mléko, mák a rumový cukr. Přiveďte vše k varu a vařte cca 30 minut.
  3. K máku přidejte povidla a mandlovou mouku na zahuštění. Směs nechte vychladnout.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  5. Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl rozválejte na tenký kulatý plát. Nožem plát rozdělte na 8 kousků.
  6. Jednotlivé kousky naplňte makovou směsí, zabalte do tvaru rohlíčku.
  7. Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 10–15 minut dozlatova.

Náš tip
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat na jazyku.

Čtěte dál
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené papriky plněné hovězím masem jsou plné zeleniny a provoněné kořením. Budou chutnat celé rodině. Podávejte je s čerstvým zeleninovým...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...