Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí, ale také obsahem vápníku a vlákniny.
Porce: 24 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10–15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 270 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky
- 150 g polotučného tvarohu
- 70 g másla
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
- ½ lžičky sušené vanilky
- 1 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
Na náplň
- 250 ml polotučného mléka
- 100 g máku
- 1 rumový cukr
- 2 lžičky povidel
- 2 lžičky mandlové mouky
- 1 vejce na potření
Postup
- Do hlubší mísy prosejte mouky a prášek do pečiva. Poté přidejte změklé máslo, tvaroh, vejce, kůru z citronu, vanilku, med a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto, které nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte makovou náplň. Do menšího hrnce dejte mléko, mák a rumový cukr. Přiveďte vše k varu a vařte cca 30 minut.
- K máku přidejte povidla a mandlovou mouku na zahuštění. Směs nechte vychladnout.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl rozválejte na tenký kulatý plát. Nožem plát rozdělte na 8 kousků.
- Jednotlivé kousky naplňte makovou směsí, zabalte do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 10–15 minut dozlatova.
Náš tip
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.