Michaela Bebová
11. 08. 2020
| 07:33
Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech? Nebo trhat plody u silnic a prašných cest? A jak správně nakládat se syrovým masem? Přinášíme zásady manipulace s potravinami.
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma hygieny potravin jene v letním období jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Hygiena potravin
Koronavirus přinesl řadu opatření, která ovlivnila manipulaci s potravinami. Více než kdy jindy si opravdu dáváme pozor na to, jestli na potraviny saháme špinavýma rukama nebo opravdu dbáme na pečlivé užívání pomocných rukavic či pytlíků. Některá opatření se možná zdají až přemrštěná, nicméně, i kdyby nám měl zůstat pouhý zlomek z nich, byl by to úspěch.
Na ovoci a zelenině ulpívá mnoho nežádoucích látek – nejenom viry. Z toho důvodu je nutné dbát na správnou hygienu, která nespočívá jen v opláchnutí vodou. Jak bychom se o plody měli správně starat?
Léto je také obdobím, kdy hodně zavařujeme, konzervujeme, ale také obdobím vysokých teplot, které s sebou přináší určitá rizika.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...
Čtěte dál
Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...