Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami
zdroj: Kristýna Rybovičová

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní či svačinou se sezónním ovocem.

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na 12 muffinů)

  • 350 g žitné mouky
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml rýžového oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • 2 vejce
  • 50 g hořké čokolády (min. 80 %)
  • 1 vanička čerstvých malin
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, vanilku a prášek do pečiva.
  3. Ve vyšší nádobě prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, jogurtem a sirupem. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi.
  4. Vymíchejte vláčné těsto.
  5. Polovinu vlijte do připravené formy na muffiny, přidejte kousek čokolády. Poté vlijte druhou polovinu. Ozdobte povrch malinami a pečte zhruba 20 minut.
  6. Před vyndáním je ještě překontrolujte špejlí.
  7. Upečené koláčky nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
S jahodami či ostružinami budou koláčky také výborné.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat na jazyku.

Čtěte dál
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené papriky plněné hovězím masem jsou plné zeleniny a provoněné kořením. Budou chutnat celé rodině. Podávejte je s čerstvým zeleninovým...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...