Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní či svačinou se sezónním ovocem.
Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na 12 muffinů)
- 350 g žitné mouky
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
- 100 ml rýžového oleje
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 2 vejce
- 50 g hořké čokolády (min. 80 %)
- 1 vanička čerstvých malin
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V hlubší míse smíchejte mouku, vanilku a prášek do pečiva.
- Ve vyšší nádobě prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, jogurtem a sirupem. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi.
- Vymíchejte vláčné těsto.
- Polovinu vlijte do připravené formy na muffiny, přidejte kousek čokolády. Poté vlijte druhou polovinu. Ozdobte povrch malinami a pečte zhruba 20 minut.
- Před vyndáním je ještě překontrolujte špejlí.
- Upečené koláčky nechte vychladnout a podávejte.
Náš tip
S jahodami či ostružinami budou koláčky také výborné.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.