Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné tři měsíce, kdy jsou ještě pohyblivé, plné energie a těšení na miminko. Jak by měla vypadat strava ve 2. trimestru?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma stravování ve 2. trimestru jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.

Sledujte náš kanál na youtube

Strava ve 2. trimestru
Strava je významným faktorem, který ovlivňuje celé těhotenství a samotný vývoj miminka – a to ve všech třech trimestrech těhotenství ženy.
I v druhém trimestru je velmi důležitá kyselina listová, protože stále dochází k růstu a vývoji. Ve stravě je důležité dbát na zvýšený příjem vápníku: ten je důležité pro vývoj kostry miminka, dále určitě hořčík, vitamín D, který spolupracuje s těmito minerály, dále je to pak jód a určitě i železo, které je zase důležité pro rozvoj nové cévní soustavy. Žádný deficit není v těhotenství žádoucí a může způsobit problém. Nejčastěji je právě železo, které vyjde v krevních testech jako deficitní.
Čemu by se budoucí maminka měla obecně ve stravě vyvarovat? Jaká je rychlost zdravého přibírání? Lze to nějak určit? A jak je to s kávou? Na tyto a další otázky naleznete odpovědi ve videu

Moderátorka: Kateřina Hájková

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat v 1. trimestru?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější k sobě i k nenarozenému miminku. Nabízí se obrátit pozornost při...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Zmrazení vajíček jako pojistka pro těhotenství ve vyšším věku

Zmrazení vajíček jako pojistka pro těhotenství ve vyšším věku

Jak ukazují statistiky posledních let, nejsme na tom s nárůstem plodnosti v naší zemi vůbec špatně. Mezi lety 2011 a 2021 se tento...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....