Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu zdravou volbou pro všechny. Fazole adzuki a mungo tolik nenadýmají, takže se nemusíte bát, že by vám polévka nesedla.
Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- ½ šálku mungo fazolí
- ½ šálku fazolí adzuki
- 2 větší červené cibule
- 2 větší mrkve
- 1 větší petržel
- 3 velké brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovku krájených rajčat
- 250 ml rajčatového pyré
- 3 vejce
- 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 chilli paprička
- ½ lžičky zázvoru
- 2 lžičky sušené petrželky
- 150 g zakysané smetany
- sůl, pepř
Postup
- Fazole namočte přes noc před vařením do studené vody, kterou pak slijte.
- Cibuli, česnek, brambory, petržel a mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte koření, nasekanou chilli papričku, brambory, petržel, mrkev a vše společně chvíli opékejte.
- Fazole několikrát propláchněte studenou vodou.
- Do hrnce dejte fazole, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
- Poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, rozšlehané vejce a vařte dalších 10 minut.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte ji ozdobenou zakysanou smetanou.
Náš tip
Do polévky přidejte kousky opečené kvalitní klobásky (nevegetariánská varianta).
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.
Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...

Hustá jarní zeleninová polévka
Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.

Jarní přepuštěné bylinkové máslo
Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Velikonoční mandlový mazanec
Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem
Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...

Domácí špaldový chléb
Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem
Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny
Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem
Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...