Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu zdravou volbou pro všechny. Fazole adzuki a mungo tolik nenadýmají, takže se nemusíte bát, že by vám polévka nesedla.
Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- ½ šálku mungo fazolí
- ½ šálku fazolí adzuki
- 2 větší červené cibule
- 2 větší mrkve
- 1 větší petržel
- 3 velké brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovku krájených rajčat
- 250 ml rajčatového pyré
- 3 vejce
- 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 chilli paprička
- ½ lžičky zázvoru
- 2 lžičky sušené petrželky
- 150 g zakysané smetany
- sůl, pepř
Postup
- Fazole namočte přes noc před vařením do studené vody, kterou pak slijte.
- Cibuli, česnek, brambory, petržel a mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte koření, nasekanou chilli papričku, brambory, petržel, mrkev a vše společně chvíli opékejte.
- Fazole několikrát propláchněte studenou vodou.
- Do hrnce dejte fazole, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
- Poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, rozšlehané vejce a vařte dalších 10 minut.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte ji ozdobenou zakysanou smetanou.
Náš tip
Do polévky přidejte kousky opečené kvalitní klobásky (nevegetariánská varianta).
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Parmazánové sušenky s kmínem
Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně křupavé a voňavé po parmezánu. V uzavíratelných sáčcích je můžete mít...
Čtěte dál
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem
Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...

Kuřecí maso s kari omáčkou
Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...

Citronové tartaletky
Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy
Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které čokoládu krásně provoní. Věnujte ji jako dárek...

Krůtí kuličky s quinoou
Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....

Domácí granola se sušeným ovocem
Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...

Čočková paštika s meruňkami
Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta...

Kyselá fazolová polévka
Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly
Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...

Horká čokoláda se strouhaným perníkem
Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...

Ořechové mini palačinky
Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...

Maková kaše s malinami
Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...