Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí
zdroj: Kristýna Rybovičová

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu zdravou volbou pro všechny. Fazole adzuki a mungo tolik nenadýmají, takže se nemusíte bát, že by vám polévka nesedla.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • ½ šálku mungo fazolí
  • ½ šálku fazolí adzuki
  • 2 větší červené cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 3 velké brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 3 vejce
  • 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fazole namočte přes noc před vařením do studené vody, kterou pak slijte.
  2. Cibuli, česnek, brambory, petržel a mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  5. Poté přidejte koření, nasekanou chilli papričku, brambory, petržel, mrkev a vše společně chvíli opékejte.
  6. Fazole několikrát propláchněte studenou vodou.
  7. Do hrnce dejte fazole, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
  8. Poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, rozšlehané vejce a vařte dalších 10 minut.
  9. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Podávejte ji ozdobenou zakysanou smetanou.

Náš tip
Do polévky přidejte kousky opečené kvalitní klobásky (nevegetariánská varianta). 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně křupavé a voňavé po parmezánu. V uzavíratelných sáčcích je můžete mít...

Čtěte dál
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...
Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...
Citronové tartaletky

Citronové tartaletky

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Krůtí kuličky s quinoou

Krůtí kuličky s quinoou

Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....
Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...
Čočková paštika s meruňkami

Čočková paštika s meruňkami

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta...
Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...