Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí
zdroj: Kristýna Rybovičová

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu zdravou volbou pro všechny. Fazole adzuki a mungo tolik nenadýmají, takže se nemusíte bát, že by vám polévka nesedla.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • ½ šálku mungo fazolí
  • ½ šálku fazolí adzuki
  • 2 větší červené cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 3 velké brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 3 vejce
  • 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fazole namočte přes noc před vařením do studené vody, kterou pak slijte.
  2. Cibuli, česnek, brambory, petržel a mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  5. Poté přidejte koření, nasekanou chilli papričku, brambory, petržel, mrkev a vše společně chvíli opékejte.
  6. Fazole několikrát propláchněte studenou vodou.
  7. Do hrnce dejte fazole, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
  8. Poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, rozšlehané vejce a vařte dalších 10 minut.
  9. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Podávejte ji ozdobenou zakysanou smetanou.

Náš tip
Do polévky přidejte kousky opečené kvalitní klobásky (nevegetariánská varianta). 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...