Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí
zdroj: Kristýna Rybovičová

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu zdravou volbou pro všechny. Fazole adzuki a mungo tolik nenadýmají, takže se nemusíte bát, že by vám polévka nesedla.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • ½ šálku mungo fazolí
  • ½ šálku fazolí adzuki
  • 2 větší červené cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 3 velké brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 3 vejce
  • 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fazole namočte přes noc před vařením do studené vody, kterou pak slijte.
  2. Cibuli, česnek, brambory, petržel a mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  5. Poté přidejte koření, nasekanou chilli papričku, brambory, petržel, mrkev a vše společně chvíli opékejte.
  6. Fazole několikrát propláchněte studenou vodou.
  7. Do hrnce dejte fazole, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
  8. Poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, rozšlehané vejce a vařte dalších 10 minut.
  9. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Podávejte ji ozdobenou zakysanou smetanou.

Náš tip
Do polévky přidejte kousky opečené kvalitní klobásky (nevegetariánská varianta). 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat na jazyku.

Čtěte dál
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené papriky plněné hovězím masem jsou plné zeleniny a provoněné kořením. Budou chutnat celé rodině. Podávejte je s čerstvým zeleninovým...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...