Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně podle chuti měnit. Výborná jsou jak křehká, tak i kynutá nadýchaná těsta.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 120 minut
Doba pečení: 45–50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 32 cm)
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 70 g másla
- 21 g čerstvého droždí
- 280 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
Na náplň
- 1 pórek
- 3 větší červené cibule
- 3 větší žluté cibule
- 300 ml polotučného mléka
- 200 g zakysané smetany
- 300 g ementálu
- 3 vejce
- 3 lžíce řepkového oleje
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte v mouce důlek. Dejte do něj rozdrobené droždí, 1/3 vody a vymíchejte kašičku. Směs nechte odpočívat cca 20 minut, než vzejde kvásek.
- Poté přidejte změklé máslo, zbylou část vody a vypracujte těsto. Nechte jej cca 60 minut kynout.
- Mezitím si připravte náplň. Cibuli s pórkem nakrájejte na plátky, ementál nastrouhejte na hrubém struhadle.
- V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Cibuli s pórkem na něm do zlatova opečte.
- V mléce rozšlehejte vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Z vykynutého těsta vyválejte cca 2 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou.
- Korpus pokryjte cibulí, ementálem, vlijte připravenou tekutou směs a pečte cca 45 minut do zlatova.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Pokud vám zbyde těsto upečte jej v podobě rohlíčků či housek.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.