Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně podle chuti měnit. Výborná jsou jak křehká, tak i kynutá nadýchaná těsta.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 120 minut
Doba pečení: 45–50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 32 cm)

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 21 g čerstvého droždí
  • 280 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli

Na náplň

  • 1 pórek
  • 3 větší červené cibule
  • 3 větší žluté cibule
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 300 g ementálu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte v mouce důlek. Dejte do něj rozdrobené droždí, 1/3 vody a vymíchejte kašičku. Směs nechte odpočívat cca 20 minut, než vzejde kvásek.
  2. Poté přidejte změklé máslo, zbylou část vody a vypracujte těsto. Nechte jej cca 60 minut kynout.
  3. Mezitím si připravte náplň. Cibuli s pórkem nakrájejte na plátky, ementál nastrouhejte na hrubém struhadle.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Cibuli s pórkem na něm do zlatova opečte.
  5. V mléce rozšlehejte vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C. Z vykynutého těsta vyválejte cca 2 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou.
  7. Korpus pokryjte cibulí, ementálem, vlijte připravenou tekutou směs a pečte cca 45 minut do zlatova.
  8. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Pokud vám zbyde těsto upečte jej v podobě rohlíčků či housek.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce pálivou chuť. Ta se k čokoládě skvěle hodí.

Čtěte dál
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

Výborná rybičková pomazánka ze sardinek je jemná a lehce nakyslá. Ideální je v kombinaci s čerstvým pečivem a listovým salátem.
Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Tento recept je plný zeleninové chuti, rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrm je sytý a výborně se hodí na letní oběd či večeři. Halloumi...
Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí,...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.