Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně podle chuti měnit. Výborná jsou jak křehká, tak i kynutá nadýchaná těsta.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 120 minut
Doba pečení: 45–50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 32 cm)

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 21 g čerstvého droždí
  • 280 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli

Na náplň

  • 1 pórek
  • 3 větší červené cibule
  • 3 větší žluté cibule
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 300 g ementálu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte v mouce důlek. Dejte do něj rozdrobené droždí, 1/3 vody a vymíchejte kašičku. Směs nechte odpočívat cca 20 minut, než vzejde kvásek.
  2. Poté přidejte změklé máslo, zbylou část vody a vypracujte těsto. Nechte jej cca 60 minut kynout.
  3. Mezitím si připravte náplň. Cibuli s pórkem nakrájejte na plátky, ementál nastrouhejte na hrubém struhadle.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Cibuli s pórkem na něm do zlatova opečte.
  5. V mléce rozšlehejte vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C. Z vykynutého těsta vyválejte cca 2 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou.
  7. Korpus pokryjte cibulí, ementálem, vlijte připravenou tekutou směs a pečte cca 45 minut do zlatova.
  8. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Pokud vám zbyde těsto upečte jej v podobě rohlíčků či housek.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čočková paštika s meruňkami

Čočková paštika s meruňkami

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte ji s kouskem opečeného...

Čtěte dál
Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat...
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Drožďová polévka s kroupami

Drožďová polévka s kroupami

Droždí nemusíte používat jen na vykynutí těsta. Připravte z něj i tuto výbornou polévku. Jemná chuť droždí je doplněna plným hrncem...
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....