Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek
zdroj: Shutterstock

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě mluvilo jako o zelenině chudých, dnes je ceněn jednak pro množství bioaktivních látek, ale také pro pestrou škálu pokrmů, do kterých jde zakomponovat.

Košťálová zelenina s dužnatou květovou hlávkou je u nás známá jako květák. Ten je oblíbený především pro jemnou chuť a vůni a celoroční dostupnost. Což ovšem nejsou jediné výhody tohoto světlejšího příbuzného méně populární brokolice. Karfiol je rovněž zásobárnou živin důležitých pro prospívání lidského organismu. Díky nim našim tělům nabízí řadu benefitů.

Rodák ze Středního východu je dostupný po celý rok
Domovinou lahodné košťálové zeleniny je Střední východ, kde se pěstovala ještě před naším letopočtem. V 16. století se potom květák z Itálie rozšířil do střední Evropy a u nás zdomácněl přibližně v polovině 18. století. Hlavní pěstitelské oblasti na území Česka najdeme v Polabí, kde má karfiol na četných místech svůj ráj. Jeho druhy, které jsou vypěstované na hranicích naší republiky, jsou k dostání od června do listopadu. Ani v ostatních měsících si ale tuto zeleninovou pochoutku nemusíme odpírat, protože se k nám dováží především z jižní Evropy. Při výběru vhodných kusů bychom měli dbát na to, aby hlávka byla pevná a bílá, neměla by být rozměklá, flekatá, našedlá či šedožlutá. V perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží čerstvý neomytý květák přibližně 10 dní. Pokud jej chcete zamrazit, vyplácí se jej předtím krátce povařit.

Květákové halušky s brynzou

Posiluje imunitu a tlumí záněty
Nacházíme se v době, kdy se více než kdy jindy vyplácí podporovat imunitu. S tím pomůže i květák, a to díky vysokému obsahu cenného vitaminu C, který tělo chrání před škodlivým vlivem volných kyslíkových radikálů. Pouhých 100 g syrového květáku dodá dokonce více než doporučenou denní dávku vitaminu C a více než polovina jej v květáku zůstane i v případě, že jej mírně povaříte. Dalším vitaminem, který květák nabízí, je B5, jenž podporuje produkci hormonu kortizolu. Z něj se dále v těle vyrábí kortizon, který pomáhá tlumit zánětlivé reakce. Pokud nechcete květák vitaminu B5 zbavit, neměli byste jej konzumovat s citronem nebo octem – vitamin B5 je totiž velmi citlivý na kyseliny.

S nadýmáním pomůže výrazné koření či bylinky
Vitaminy C a B5 jsou ale jen dva z celé řady významných nutrientů, které květák nabízí. V první řadě je třeba zmínit kyselinu listovou, která v látkové přeměně působí společně s vitaminem B12 a hraje významnou roli při krvetvorbě a růstu buněk. Dalšími cennými mikroprvky jsou zinek, měď, jód a fluor. Sloučeniny jako sulforan, inositol a mannitol působí údajně proti vzniku nádorů, kornatění tepen a cukrovce. Květák se také příznivě podepisuje na zdraví sliznice tlustého střeva, jíž chrání před vznikem rakoviny. Snad jediným nešvarem, který konzumace květáku způsobuje, je nadýmání. To lze ale poměrně účinně potlačit přidáním výrazného koření, nejčastěji kmínu klasického či římského, mletého koriandru nebo česneku, případně bylinek podporujících trávení, jako je bobkový list, estragon či fenykl.

Vařte jej jen krátce, a to v nezakrytém hrnci
Pokud se snažíte zhubnout a bojíte se hladovění, zařaďte do jídelníčku květák. Ten totiž skvěle zasytí, ale nepřidá na váze. Neobsahuje téměř žádný tuk ani sacharidy, je chudý na kilokalorie, za to je močopudný. Tyto vlastnosti jej předurčují k tomu stát se ideální součástí redukční diety. Poměrně rychle a snadno z něj navíc připravíte levná, chutná a zdravá jídla. Nejlepším způsobem přípravy je po omytí jej krátce povařit ve vodě v nezakrytém hrnci. Tak se jednak vyhnete rozvaření, jednak i mýdlové a syrné chuti i zápachu, který by jinak sloučeniny obsažené v květáku mohly vydávat. Květák chutná jen tak vařený a přelitý bešamelovou omáčkou, ale i dušený, zapékaný, gratinovaný a, v podobě české klasiky, i obalovaný a smažený či fritovaný. Můžete jej rovněž nakládat do slaného či octového nálevu nebo jej po uvaření vidličkou rozmačkat do konzistence rýže a podávat místo přílohy.

Květákové placičky s okurkovým dipem

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám, které mají zaručeně fungovat. Co se přece říká dostatečně často, stává...

Čtěte dál
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu....
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....