Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek
zdroj: Shutterstock

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě mluvilo jako o zelenině chudých, dnes je ceněn jednak pro množství bioaktivních látek, ale také pro pestrou škálu pokrmů, do kterých jde zakomponovat.

Košťálová zelenina s dužnatou květovou hlávkou je u nás známá jako květák. Ten je oblíbený především pro jemnou chuť a vůni a celoroční dostupnost. Což ovšem nejsou jediné výhody tohoto světlejšího příbuzného méně populární brokolice. Karfiol je rovněž zásobárnou živin důležitých pro prospívání lidského organismu. Díky nim našim tělům nabízí řadu benefitů.

Rodák ze Středního východu je dostupný po celý rok
Domovinou lahodné košťálové zeleniny je Střední východ, kde se pěstovala ještě před naším letopočtem. V 16. století se potom květák z Itálie rozšířil do střední Evropy a u nás zdomácněl přibližně v polovině 18. století. Hlavní pěstitelské oblasti na území Česka najdeme v Polabí, kde má karfiol na četných místech svůj ráj. Jeho druhy, které jsou vypěstované na hranicích naší republiky, jsou k dostání od června do listopadu. Ani v ostatních měsících si ale tuto zeleninovou pochoutku nemusíme odpírat, protože se k nám dováží především z jižní Evropy. Při výběru vhodných kusů bychom měli dbát na to, aby hlávka byla pevná a bílá, neměla by být rozměklá, flekatá, našedlá či šedožlutá. V perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží čerstvý neomytý květák přibližně 10 dní. Pokud jej chcete zamrazit, vyplácí se jej předtím krátce povařit.

Květákové halušky s brynzou

Posiluje imunitu a tlumí záněty
Nacházíme se v době, kdy se více než kdy jindy vyplácí podporovat imunitu. S tím pomůže i květák, a to díky vysokému obsahu cenného vitaminu C, který tělo chrání před škodlivým vlivem volných kyslíkových radikálů. Pouhých 100 g syrového květáku dodá dokonce více než doporučenou denní dávku vitaminu C a více než polovina jej v květáku zůstane i v případě, že jej mírně povaříte. Dalším vitaminem, který květák nabízí, je B5, jenž podporuje produkci hormonu kortizolu. Z něj se dále v těle vyrábí kortizon, který pomáhá tlumit zánětlivé reakce. Pokud nechcete květák vitaminu B5 zbavit, neměli byste jej konzumovat s citronem nebo octem – vitamin B5 je totiž velmi citlivý na kyseliny.

S nadýmáním pomůže výrazné koření či bylinky
Vitaminy C a B5 jsou ale jen dva z celé řady významných nutrientů, které květák nabízí. V první řadě je třeba zmínit kyselinu listovou, která v látkové přeměně působí společně s vitaminem B12 a hraje významnou roli při krvetvorbě a růstu buněk. Dalšími cennými mikroprvky jsou zinek, měď, jód a fluor. Sloučeniny jako sulforan, inositol a mannitol působí údajně proti vzniku nádorů, kornatění tepen a cukrovce. Květák se také příznivě podepisuje na zdraví sliznice tlustého střeva, jíž chrání před vznikem rakoviny. Snad jediným nešvarem, který konzumace květáku způsobuje, je nadýmání. To lze ale poměrně účinně potlačit přidáním výrazného koření, nejčastěji kmínu klasického či římského, mletého koriandru nebo česneku, případně bylinek podporujících trávení, jako je bobkový list, estragon či fenykl.

Vařte jej jen krátce, a to v nezakrytém hrnci
Pokud se snažíte zhubnout a bojíte se hladovění, zařaďte do jídelníčku květák. Ten totiž skvěle zasytí, ale nepřidá na váze. Neobsahuje téměř žádný tuk ani sacharidy, je chudý na kilokalorie, za to je močopudný. Tyto vlastnosti jej předurčují k tomu stát se ideální součástí redukční diety. Poměrně rychle a snadno z něj navíc připravíte levná, chutná a zdravá jídla. Nejlepším způsobem přípravy je po omytí jej krátce povařit ve vodě v nezakrytém hrnci. Tak se jednak vyhnete rozvaření, jednak i mýdlové a syrné chuti i zápachu, který by jinak sloučeniny obsažené v květáku mohly vydávat. Květák chutná jen tak vařený a přelitý bešamelovou omáčkou, ale i dušený, zapékaný, gratinovaný a, v podobě české klasiky, i obalovaný a smažený či fritovaný. Můžete jej rovněž nakládat do slaného či octového nálevu nebo jej po uvaření vidličkou rozmačkat do konzistence rýže a podávat místo přílohy.

Květákové placičky s okurkovým dipem

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma. Poradíme, jak se tomuto nepříjemnému onemocnění dostat na kobylku.

Čtěte dál
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...