Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek
zdroj: Shutterstock

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě mluvilo jako o zelenině chudých, dnes je ceněn jednak pro množství bioaktivních látek, ale také pro pestrou škálu pokrmů, do kterých jde zakomponovat.

Košťálová zelenina s dužnatou květovou hlávkou je u nás známá jako květák. Ten je oblíbený především pro jemnou chuť a vůni a celoroční dostupnost. Což ovšem nejsou jediné výhody tohoto světlejšího příbuzného méně populární brokolice. Karfiol je rovněž zásobárnou živin důležitých pro prospívání lidského organismu. Díky nim našim tělům nabízí řadu benefitů.

Rodák ze Středního východu je dostupný po celý rok
Domovinou lahodné košťálové zeleniny je Střední východ, kde se pěstovala ještě před naším letopočtem. V 16. století se potom květák z Itálie rozšířil do střední Evropy a u nás zdomácněl přibližně v polovině 18. století. Hlavní pěstitelské oblasti na území Česka najdeme v Polabí, kde má karfiol na četných místech svůj ráj. Jeho druhy, které jsou vypěstované na hranicích naší republiky, jsou k dostání od června do listopadu. Ani v ostatních měsících si ale tuto zeleninovou pochoutku nemusíme odpírat, protože se k nám dováží především z jižní Evropy. Při výběru vhodných kusů bychom měli dbát na to, aby hlávka byla pevná a bílá, neměla by být rozměklá, flekatá, našedlá či šedožlutá. V perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží čerstvý neomytý květák přibližně 10 dní. Pokud jej chcete zamrazit, vyplácí se jej předtím krátce povařit.

Květákové halušky s brynzou

Posiluje imunitu a tlumí záněty
Nacházíme se v době, kdy se více než kdy jindy vyplácí podporovat imunitu. S tím pomůže i květák, a to díky vysokému obsahu cenného vitaminu C, který tělo chrání před škodlivým vlivem volných kyslíkových radikálů. Pouhých 100 g syrového květáku dodá dokonce více než doporučenou denní dávku vitaminu C a více než polovina jej v květáku zůstane i v případě, že jej mírně povaříte. Dalším vitaminem, který květák nabízí, je B5, jenž podporuje produkci hormonu kortizolu. Z něj se dále v těle vyrábí kortizon, který pomáhá tlumit zánětlivé reakce. Pokud nechcete květák vitaminu B5 zbavit, neměli byste jej konzumovat s citronem nebo octem – vitamin B5 je totiž velmi citlivý na kyseliny.

S nadýmáním pomůže výrazné koření či bylinky
Vitaminy C a B5 jsou ale jen dva z celé řady významných nutrientů, které květák nabízí. V první řadě je třeba zmínit kyselinu listovou, která v látkové přeměně působí společně s vitaminem B12 a hraje významnou roli při krvetvorbě a růstu buněk. Dalšími cennými mikroprvky jsou zinek, měď, jód a fluor. Sloučeniny jako sulforan, inositol a mannitol působí údajně proti vzniku nádorů, kornatění tepen a cukrovce. Květák se také příznivě podepisuje na zdraví sliznice tlustého střeva, jíž chrání před vznikem rakoviny. Snad jediným nešvarem, který konzumace květáku způsobuje, je nadýmání. To lze ale poměrně účinně potlačit přidáním výrazného koření, nejčastěji kmínu klasického či římského, mletého koriandru nebo česneku, případně bylinek podporujících trávení, jako je bobkový list, estragon či fenykl.

Vařte jej jen krátce, a to v nezakrytém hrnci
Pokud se snažíte zhubnout a bojíte se hladovění, zařaďte do jídelníčku květák. Ten totiž skvěle zasytí, ale nepřidá na váze. Neobsahuje téměř žádný tuk ani sacharidy, je chudý na kilokalorie, za to je močopudný. Tyto vlastnosti jej předurčují k tomu stát se ideální součástí redukční diety. Poměrně rychle a snadno z něj navíc připravíte levná, chutná a zdravá jídla. Nejlepším způsobem přípravy je po omytí jej krátce povařit ve vodě v nezakrytém hrnci. Tak se jednak vyhnete rozvaření, jednak i mýdlové a syrné chuti i zápachu, který by jinak sloučeniny obsažené v květáku mohly vydávat. Květák chutná jen tak vařený a přelitý bešamelovou omáčkou, ale i dušený, zapékaný, gratinovaný a, v podobě české klasiky, i obalovaný a smažený či fritovaný. Můžete jej rovněž nakládat do slaného či octového nálevu nebo jej po uvaření vidličkou rozmačkat do konzistence rýže a podávat místo přílohy.

Květákové placičky s okurkovým dipem

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...