Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio
zdroj: Kristýna Rybovičová

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety. Toho můžete skvěle využít při přípravě lehčí, bezlepkové verze špaget.

Porce: 2
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 špagetová dýně
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžíce olivového oleje
  • parmezán (na ozdobu)
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni očistěte, podélně ji rozkrojte a odstraňte semínka. Dýni osolte a pokapejte olivovým olejem. Řeznou stranou ji položte na pečicí papír a dejte předpéci na cca 40 minut do měkka.
  3. Mezitím nakrájejte česnek a chilli papričku na tenké plátky.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm česnek. Jakmile začne zlátnout přidejte chilli papričku a odstavte.
  5. Horkou dužinu upečené dýně přidejte k česneku a vše promíchejte.
  6. Špagety dochuťte solí, pepřem, ozdobte je parmezánem a podávejte.

Náš tip
Do špaget můžete přimíchat také čerstvou petrželku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně křupavé a voňavé po parmezánu. V uzavíratelných sáčcích je můžete mít...

Čtěte dál
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...
Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...
Citronové tartaletky

Citronové tartaletky

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Krůtí kuličky s quinoou

Krůtí kuličky s quinoou

Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....
Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...
Čočková paštika s meruňkami

Čočková paštika s meruňkami

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta...
Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...