Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje a příjemně zasytí.
Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 3 větší mrkve
- 2 větší žluté cibule
- 2 větší červené cibule
- 1 batát
- 2 petržele
- 4 brambory
- 3 stroužky česneku
- 300 g kuřecích prsou
- 5 lžic řepkového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 30 g dýňových semínek
- 3 lžičky petrželky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička sušených chilli papriček
- 1 lžička zázvoru
- sůl, pepř
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Zeleninu (kromě česneku) očistěte a nakrájejte na větší kusy. Dejte ji na plech, přidejte sůl, pepř, kmín, 3 lžíce řepkového oleje a dejte péci na cca 50 minut do zlatova.
- Mezitím si připravte kuřecí maso. Maso očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kousky. Kuřecí prsa ochuťte solí, pepřem a sladkou paprikou.
- V hlubší pánvi rozehřejte lžíci řepkového oleje a maso na něm opečte do zlatova.
- Jakmile je zelenina upečená, rozehřejte ve větším hrnci řepkový olej. Opečte na něm na kousky nakrájený česnek. Jakmile začne zlátnout, přidejte vývar, zeleninu, zázvor, chilli papričky a vše společně chvíli povařte.
- Tyčovým mixérem polévku zmixujte do husté krémové konzistence.
- Polévku podávejte s kuřecím masem a opečenými dýňovými semínky.
Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky petrželového chipsu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...

Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...

Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...

Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.