Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny
zdroj: Kristýna Rybovičová

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje a příjemně zasytí.

Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 3 větší mrkve
  • 2 větší žluté cibule
  • 2 větší červené cibule
  • 1 batát
  • 2 petržele
  • 4 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g kuřecích prsou
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 30 g dýňových semínek
  • 3 lžičky petrželky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušených chilli papriček
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Zeleninu (kromě česneku) očistěte a nakrájejte na větší kusy. Dejte ji na plech, přidejte sůl, pepř, kmín, 3 lžíce řepkového oleje a dejte péci na cca 50 minut do zlatova.
  3. Mezitím si připravte kuřecí maso. Maso očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kousky. Kuřecí prsa ochuťte solí, pepřem a sladkou paprikou.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte lžíci řepkového oleje a maso na něm opečte do zlatova.
  5. Jakmile je zelenina upečená, rozehřejte ve větším hrnci řepkový olej. Opečte na něm na kousky nakrájený česnek. Jakmile začne zlátnout, přidejte vývar, zeleninu, zázvor, chilli papričky a vše společně chvíli povařte.
  6. Tyčovým mixérem polévku zmixujte do husté krémové konzistence.
  7. Polévku podávejte s kuřecím masem a opečenými dýňovými semínky.

Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky petrželového chipsu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.