Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly
zdroj: Kristýna Rybovičová

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené v troubě. Doplňte je dipem z voňavé gorgonzoly a vykročte tak do nového roku zdravou nohou.

Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience
Chipsy

  • 2 velké červené řepy
  • 4 velké mrkve
  • 4 velké petržele
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 0,3 dcl řepkového oleje
  • sůl, pepř

Dip

  • 100 g lučiny
  • 50 g gorgonzoly
  • ½ citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce piniových ořechů
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
  3. Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl a pepř. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
  4. Vše přendejte na plech, přidejte rozmarýn a pečte cca 35–40 minut, dokud není zelenina křupavá.
  5. Gorgonzolu nastrouhejte na hrubém struhadle, piniové ořechy opečte na suché pánvi dozlatova.
  6. V menší misce smíchejte lučinu, gorgonzolu, olivový olej, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  7. Dip ozdobte piniovými ořechy a podávejte se zeleninovými chipsy.

Náš tip
Tenčí plátky zeleniny odebírejte z trouby postupně dříve, aby se nepřipálily.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.

Čtěte dál
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...
Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka je skvělým jídlem, které si můžete buď připravit na Velikonoce, nebo v něm zpracovat přebytečná uvařená vajíčka z...
Pórkovo-špenátový krém

Pórkovo-špenátový krém

Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara....
Jablečná quinoa kaše

Jablečná quinoa kaše

Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková....
Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně...
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...
Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...
Citronové tartaletky

Citronové tartaletky

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...
Krůtí kuličky s quinoou

Krůtí kuličky s quinoou

Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....
Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...