Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly
zdroj: Kristýna Rybovičová

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené v troubě. Doplňte je dipem z voňavé gorgonzoly a vykročte tak do nového roku zdravou nohou.

Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience
Chipsy

  • 2 velké červené řepy
  • 4 velké mrkve
  • 4 velké petržele
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 0,3 dcl řepkového oleje
  • sůl, pepř

Dip

  • 100 g lučiny
  • 50 g gorgonzoly
  • ½ citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce piniových ořechů
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
  3. Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl a pepř. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
  4. Vše přendejte na plech, přidejte rozmarýn a pečte cca 35–40 minut, dokud není zelenina křupavá.
  5. Gorgonzolu nastrouhejte na hrubém struhadle, piniové ořechy opečte na suché pánvi dozlatova.
  6. V menší misce smíchejte lučinu, gorgonzolu, olivový olej, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  7. Dip ozdobte piniovými ořechy a podávejte se zeleninovými chipsy.

Náš tip
Tenčí plátky zeleniny odebírejte z trouby postupně dříve, aby se nepřipálily.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čočková paštika s meruňkami

Čočková paštika s meruňkami

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte ji s kouskem opečeného...

Čtěte dál
Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Drožďová polévka s kroupami

Drožďová polévka s kroupami

Droždí nemusíte používat jen na vykynutí těsta. Připravte z něj i tuto výbornou polévku. Jemná chuť droždí je doplněna plným hrncem...
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.