Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly
zdroj: Kristýna Rybovičová

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené v troubě. Doplňte je dipem z voňavé gorgonzoly a vykročte tak do nového roku zdravou nohou.

Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience
Chipsy

  • 2 velké červené řepy
  • 4 velké mrkve
  • 4 velké petržele
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 0,3 dcl řepkového oleje
  • sůl, pepř

Dip

  • 100 g lučiny
  • 50 g gorgonzoly
  • ½ citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce piniových ořechů
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
  3. Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl a pepř. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
  4. Vše přendejte na plech, přidejte rozmarýn a pečte cca 35–40 minut, dokud není zelenina křupavá.
  5. Gorgonzolu nastrouhejte na hrubém struhadle, piniové ořechy opečte na suché pánvi dozlatova.
  6. V menší misce smíchejte lučinu, gorgonzolu, olivový olej, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  7. Dip ozdobte piniovými ořechy a podávejte se zeleninovými chipsy.

Náš tip
Tenčí plátky zeleniny odebírejte z trouby postupně dříve, aby se nepřipálily.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.