Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené v troubě. Doplňte je dipem z voňavé gorgonzoly a vykročte tak do nového roku zdravou nohou.
Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
Chipsy
- 2 velké červené řepy
- 4 velké mrkve
- 4 velké petržele
- 2 snítky rozmarýnu
- 0,3 dcl řepkového oleje
- sůl, pepř
Dip
- 100 g lučiny
- 50 g gorgonzoly
- ½ citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce piniových ořechů
- sůl, pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl a pepř. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
- Vše přendejte na plech, přidejte rozmarýn a pečte cca 35–40 minut, dokud není zelenina křupavá.
- Gorgonzolu nastrouhejte na hrubém struhadle, piniové ořechy opečte na suché pánvi dozlatova.
- V menší misce smíchejte lučinu, gorgonzolu, olivový olej, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Dip ozdobte piniovými ořechy a podávejte se zeleninovými chipsy.
Náš tip
Tenčí plátky zeleniny odebírejte z trouby postupně dříve, aby se nepřipálily.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.