Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené v troubě. Doplňte je dipem z voňavé gorgonzoly a vykročte tak do nového roku zdravou nohou.
Porce: 4
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
Chipsy
- 2 velké červené řepy
- 4 velké mrkve
- 4 velké petržele
- 2 snítky rozmarýnu
- 0,3 dcl řepkového oleje
- sůl, pepř
Dip
- 100 g lučiny
- 50 g gorgonzoly
- ½ citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce piniových ořechů
- sůl, pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Ve větší míse smíchejte řepkový olej, sůl a pepř. Ke směsi přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
- Vše přendejte na plech, přidejte rozmarýn a pečte cca 35–40 minut, dokud není zelenina křupavá.
- Gorgonzolu nastrouhejte na hrubém struhadle, piniové ořechy opečte na suché pánvi dozlatova.
- V menší misce smíchejte lučinu, gorgonzolu, olivový olej, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Dip ozdobte piniovými ořechy a podávejte se zeleninovými chipsy.
Náš tip
Tenčí plátky zeleniny odebírejte z trouby postupně dříve, aby se nepřipálily.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Čočková paštika s meruňkami
Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte ji s kouskem opečeného...
Čtěte dál
Kyselá fazolová polévka
Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...

Horká čokoláda se strouhaným perníkem
Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...

Ořechové mini palačinky
Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...

Maková kaše s malinami
Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Nepečené kokosové kuličky
Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat na jazyku.

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou
Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...

Krémová polévka z pečené zeleniny
Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...

Pečené zelné bramboráčky
Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....

Drožďová polévka s kroupami
Droždí nemusíte používat jen na vykynutí těsta. Připravte z něj i tuto výbornou polévku. Jemná chuť droždí je doplněna plným hrncem...

Čokoládový cheesecake s chilli
Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...

Dýňové „špagety“ aglio e olio
Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....

Dýňová bábovka s perníkem
Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.