Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem
zdroj: Kristýna Martínková

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a chutí měnit a při pečení krásně provoní kuchyni. Ideální je pak v kombinaci s bílým jogurtem či tvarohem. Doplnit ji můžete i čerstvým sezónním ovocem.

Porce: 8
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

Ingredience

  • 1,5 hrnku špaldových vloček
  • 1,5 hrnku pohanky
  • 2 lžíce kokosového olej
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g sušeného ovoce (višně, meruňky, švestky)
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mandle nasekejte nahrubo, ovoce nakrájejte na větší kousky.
  3. V menším kastrůlku rozehřejte med s kokosovým olejem.
  4. V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience (kromě sušeného ovoce).
  5. Ke směsi přidejte tekutý olej s medem a vše důkladně promíchejte.
  6. Přendejte granolu na plech a dobře ji rozprostřete a pečte cca 15 minut do zlatova.
  7. Po upečení přidejte sušené ovoce a promíchejte.

Náš tip
Granolu uchovávejte ve skleněných nádobách, kde vydrží několik týdnů.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.