Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a chutí měnit a při pečení krásně provoní kuchyni. Ideální je pak v kombinaci s bílým jogurtem či tvarohem. Doplnit ji můžete i čerstvým sezónním ovocem.
Porce: 8
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 1,5 hrnku špaldových vloček
- 1,5 hrnku pohanky
- 2 lžíce kokosového olej
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 100 g sušeného ovoce (višně, meruňky, švestky)
- ½ lžičky sušené vanilky
- špetka soli
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Mandle nasekejte nahrubo, ovoce nakrájejte na větší kousky.
- V menším kastrůlku rozehřejte med s kokosovým olejem.
- V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience (kromě sušeného ovoce).
- Ke směsi přidejte tekutý olej s medem a vše důkladně promíchejte.
- Přendejte granolu na plech a dobře ji rozprostřete a pečte cca 15 minut do zlatova.
- Po upečení přidejte sušené ovoce a promíchejte.
Náš tip
Granolu uchovávejte ve skleněných nádobách, kde vydrží několik týdnů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...

Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...

Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...

Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.