Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a chutí měnit a při pečení krásně provoní kuchyni. Ideální je pak v kombinaci s bílým jogurtem či tvarohem. Doplnit ji můžete i čerstvým sezónním ovocem.
Porce: 8
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 1,5 hrnku špaldových vloček
- 1,5 hrnku pohanky
- 2 lžíce kokosového olej
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 100 g sušeného ovoce (višně, meruňky, švestky)
- ½ lžičky sušené vanilky
- špetka soli
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Mandle nasekejte nahrubo, ovoce nakrájejte na větší kousky.
- V menším kastrůlku rozehřejte med s kokosovým olejem.
- V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience (kromě sušeného ovoce).
- Ke směsi přidejte tekutý olej s medem a vše důkladně promíchejte.
- Přendejte granolu na plech a dobře ji rozprostřete a pečte cca 15 minut do zlatova.
- Po upečení přidejte sušené ovoce a promíchejte.
Náš tip
Granolu uchovávejte ve skleněných nádobách, kde vydrží několik týdnů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Kuřecí maso s kari omáčkou
Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé jídlo. Jako přílohu volte ideálně rýžové nudle.
Čtěte dál
Citronové tartaletky
Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy
Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...

Krůtí kuličky s quinoou
Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....
Čočková paštika s meruňkami
Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte...

Kyselá fazolová polévka
Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly
Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...

Horká čokoláda se strouhaným perníkem
Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...

Ořechové mini palačinky
Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...

Maková kaše s malinami
Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...

Nepečené kokosové kuličky
Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat...

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou
Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...

Krémová polévka z pečené zeleniny
Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...