Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem
zdroj: Kristýna Martínková

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a chutí měnit a při pečení krásně provoní kuchyni. Ideální je pak v kombinaci s bílým jogurtem či tvarohem. Doplnit ji můžete i čerstvým sezónním ovocem.

Porce: 8
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

Ingredience

  • 1,5 hrnku špaldových vloček
  • 1,5 hrnku pohanky
  • 2 lžíce kokosového olej
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g sušeného ovoce (višně, meruňky, švestky)
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mandle nasekejte nahrubo, ovoce nakrájejte na větší kousky.
  3. V menším kastrůlku rozehřejte med s kokosovým olejem.
  4. V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience (kromě sušeného ovoce).
  5. Ke směsi přidejte tekutý olej s medem a vše důkladně promíchejte.
  6. Přendejte granolu na plech a dobře ji rozprostřete a pečte cca 15 minut do zlatova.
  7. Po upečení přidejte sušené ovoce a promíchejte.

Náš tip
Granolu uchovávejte ve skleněných nádobách, kde vydrží několik týdnů.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je svěží a plný vitamínů.

Čtěte dál
Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Omáčka z pečených paprik je ideální volbou pro chutný oběd – voní po červených paprikách, je zjemněna cottage sýrem a výborně se tak...
Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...
Pórkovo-špenátový krém

Pórkovo-špenátový krém

Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara....
Müsli tyčinky s ovocem a ořechy

Müsli tyčinky s ovocem a ořechy

Müsli tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlé svačinky, které si můžete dopřát jak doma, tak kdekoliv na cestách. V kombinaci s tvarohem,...
Jablečná quinoa kaše

Jablečná quinoa kaše

Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková....
Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně...
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...
Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...
Citronové tartaletky

Citronové tartaletky

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...