Vlastnosti cibule jsou ideální pro boj s respiračními onemocněními a když je navíc zkombinujete s dalšími přírodními ingrediencemi, podpoříte vykašlávání hlenu a urychlíte ozdravné procesy. S čím se vyplácí cibuli kombinovat a proč?
Cibule je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky a sloučeniny působící antibioticky. Z toho důvodu se osvědčuje jako účinný pomocník v boji proti virům a bakteriím, které útočí na vaše dýchací cesty. Skvělé navíc je, že na rozdíl od některých léků nepřináší užívání cibule žádné nežádoucí vedlejší účinky.
Přirozenou obranyschopnost organismu navíc podpoříte, když ji smícháte s dalšími přírodními pomocníky:
1. Med
Med, podobně jako cibule, vyniká mimořádnými antibiotickými účinky, a když tyto dva přírodní poklady smícháte, získáte sirup, který uklidní kašel a podpoří vykašlávání. Jak cibule, tak med navíc mírní podráždění dýchacích cest a pomohou vám zbavit se cizorodých látek setrvávajících společně s nemocí ve vašem těle.
Jak na to: Malou cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty vložte do sklenice a přelijte půl šálkem medu tak, aby zcela překrýval cibuli. Sklenici uzavřete víkem a nechte 12 hodin odležet na chladném a tmavém místě. Lžíci sirupu si potom dopřávejte dvakrát nebo třikrát denně, dokud kašel neodejde.
2. Česnek
Když není suchý, přináší kašel nadměrnou tvorbu hlenu a dráždí krk. Od obojího uleví horký čaj z česneku a cibule. Česnek je plný antioxidantů, které posilují imunitní systém a pomáhají tělu reagovat na patogeny, které útočí na dýchací systém.
Recept: Kynutý cibulový koláč
Jak na to: Nakrájejte půl malé cibule a stroužek česneku, vložte do dvou šálku vody a nechte přejít varem. Poté stáhněte teplotu a vařte další dvě nebo tři minuty. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně přeceďte a podávejte.
3. Citron
V kombinaci s citronovou šťávou působí šťáva z cibule antibioticky a podporuje odkašlávání. Pomáhá také léčit infekce dýchacích cest, které způsobují kašel. Když šťávu z cibule smícháte se šťávou z citronu, obohatíte ji o velké množství vitaminu C, což zvýší její nutriční vlastnosti a posílí přirozenou obranyschopnost organismu.
Jak na to: Půlku cibule odšťavněte a užijte tuto šťávu. Smíchejte ji se šťávou z poloviny citronu. Každý den pijte dvě až tři lžíce šťávy se snídaní, případně odpoledne se svačinou. V užívání pokračujte do doby, než kašel odezní.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?
Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do hor nebo na exotickou expedici, je důležité být připraven na neočekávané...
Čtěte dál