Vlastnosti cibule jsou ideální pro boj s respiračními onemocněními a když je navíc zkombinujete s dalšími přírodními ingrediencemi, podpoříte vykašlávání hlenu a urychlíte ozdravné procesy. S čím se vyplácí cibuli kombinovat a proč?
Cibule je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky a sloučeniny působící antibioticky. Z toho důvodu se osvědčuje jako účinný pomocník v boji proti virům a bakteriím, které útočí na vaše dýchací cesty. Skvělé navíc je, že na rozdíl od některých léků nepřináší užívání cibule žádné nežádoucí vedlejší účinky.
Přirozenou obranyschopnost organismu navíc podpoříte, když ji smícháte s dalšími přírodními pomocníky:
1. Med
Med, podobně jako cibule, vyniká mimořádnými antibiotickými účinky, a když tyto dva přírodní poklady smícháte, získáte sirup, který uklidní kašel a podpoří vykašlávání. Jak cibule, tak med navíc mírní podráždění dýchacích cest a pomohou vám zbavit se cizorodých látek setrvávajících společně s nemocí ve vašem těle.
Jak na to: Malou cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty vložte do sklenice a přelijte půl šálkem medu tak, aby zcela překrýval cibuli. Sklenici uzavřete víkem a nechte 12 hodin odležet na chladném a tmavém místě. Lžíci sirupu si potom dopřávejte dvakrát nebo třikrát denně, dokud kašel neodejde.
2. Česnek
Když není suchý, přináší kašel nadměrnou tvorbu hlenu a dráždí krk. Od obojího uleví horký čaj z česneku a cibule. Česnek je plný antioxidantů, které posilují imunitní systém a pomáhají tělu reagovat na patogeny, které útočí na dýchací systém.
Recept: Kynutý cibulový koláč
Jak na to: Nakrájejte půl malé cibule a stroužek česneku, vložte do dvou šálku vody a nechte přejít varem. Poté stáhněte teplotu a vařte další dvě nebo tři minuty. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně přeceďte a podávejte.
3. Citron
V kombinaci s citronovou šťávou působí šťáva z cibule antibioticky a podporuje odkašlávání. Pomáhá také léčit infekce dýchacích cest, které způsobují kašel. Když šťávu z cibule smícháte se šťávou z citronu, obohatíte ji o velké množství vitaminu C, což zvýší její nutriční vlastnosti a posílí přirozenou obranyschopnost organismu.
Jak na to: Půlku cibule odšťavněte a užijte tuto šťávu. Smíchejte ji se šťávou z poloviny citronu. Každý den pijte dvě až tři lžíce šťávy se snídaní, případně odpoledne se svačinou. V užívání pokračujte do doby, než kašel odezní.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...
Čtěte dál