20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?

20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?
zdroj: Shutterstock

První jarní den každoročně přichází společně s jarní rovnodenností. Ta nastává, když Slunce vstoupí do znamení Berana a svým středem se dostane nad rovník. Vlivem toho mají den a noc zhruba stejnou délku a od tohoto okamžiku se až do letního slunovratu dny prodlužují a noci zkracují. Jak toto období vnímali naši předkové a co si z radosti a nadějí, které jim přicházející jaro přinášelo, můžeme odnést i do dnešních dní?

Přívětivější a teplejší počasí, více světla, méně tmy a zimy, čerstvý vzduch a v něm vůně nových začátků, práce na polích a úrodě, období hojnosti a dostatku. To všechno znamenalo pro naše předky jaro, z jehož příchodu se uměli neuvěřitelně radovat. Prvním jarním dnem končila nejistota, již pro ně zima představovala, společně s rizikem záhuby a smrti, není proto divu, že se jim ulevilo, když ucítili příslib přicházející hřejivé a jasné budoucnosti. Podobně se můžeme radovat i my, přivítat jaro pobytem a pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu, přidávat do jídla více čerstvých a zelených potravin, vyzkoušet klíčení, na němž není nic složitého.

Vynášení Smrtky na Smrtnou neděli
Všechny negativní pocity, které si spojovali se zimou, promítali naši předkové do postavy Smrtky (podle místa, kde se tradice slavila, se jí říkalo Morana, Mořena, Mařena, Smrtholka i jinak), již dva týdny před Velikonocemi, na pátou postní neděli zvanou Smrtná, slavnostně vynášeli z vesnice a za bujarých zpěvů a všeobecného veselí ji vhazovali do řeky nebo do potoka. Uzavírali tak před příchodem prvního jarního dne staré období plné smutku a temna a vítali to, které přicházelo – veselé, pozitivní, optimistické a plné slunce. Společně se Smrtkou nechávali po vodě odplout vše, co je tížilo, čeho se chtěli zbavit.

Vyhoďme svou vlastní Moranu
Touto tradicí se můžeme inspirovat i my dnes a klidně si doma s dětmi vyrobit ze slámy, dřeva, papíru a starého oblečení Moranu, kterou na zahradě spálíme (do řeky ji po vzoru našich předků raději házet nebudeme). Za Moranou si ale také můžeme představit vše staré, nepotřebné, co nás může tížit a brzdit v rozletu, a toho se zbavit. Těžké kabáty vyměňme za prodyšné jarní bundy, proberme skříň a věci, které už nenosíme, pošleme dál; srovnejme ledničku a vyházejme potraviny, které v ní nemají co dělat; neskladujme doma staré deky, raději je odnesme do psího útulku, udělejme dobrý skutek a vezměme nějakého chlupáče na procházku. Nebo dejme sbohem zvykům, které nás svazují; tomu, co děláme a dělat nechceme; výčitkám a strachům, bolestem a úzkostem, které nám neprospívají: Sepišme si na papír, čeho se chceme zbavit, a ten papír potom spalme.

Svátky tepla a světla
Na 12. března připadá svátek svatého Řehoře, na 19. března, den před prvním jarním dnem, svátek svatého Josefa. První jmenovaný symbolizoval probouzení přírody ze zimního svátku a návrat ptáků z teplých krajin, vybízel sedláky k zahájení činnosti na svých pozemcích. Po vzoru toho se můžeme i my pustit do klíčení a přípravy zahrádky na přicházející jarní sezónu: sejí se první semínka, předpěstovávají se rajčata a papriky, po druhém jmenovaném, svatém Josefovi, přichází čas k sázení raných brambor.

Svatý Josef představoval významný milník: Podle počasí se odhadovalo, jak bude v novém roce vypadat úroda, lidé se také poprvé po dlouhé zimě oblékali do lehčích šatů. Pokud jsme na Smrtnou neděli protřídili skříň a přerovnali ji na jarní oděvy, můžeme právě dnes, pokud to počasí dovolí, vytáhnout některé jarní kousky a udělat si radost procházkou na čerstvém vzduchu. A pokud to počasí nedovolí, oblékněme se pěkně jarně a vesele alespoň doma a přivítejme přicházející teplo a světlo nějakým zeleným jídlem, vybarvěme si zelenou omalovánku, zahrajme si hru, podívejme se na pěkný film. Radujme se z toho, že světlo a teplo sílí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v...

Čtěte dál
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...