20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?

20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?
zdroj: Shutterstock

První jarní den každoročně přichází společně s jarní rovnodenností. Ta nastává, když Slunce vstoupí do znamení Berana a svým středem se dostane nad rovník. Vlivem toho mají den a noc zhruba stejnou délku a od tohoto okamžiku se až do letního slunovratu dny prodlužují a noci zkracují. Jak toto období vnímali naši předkové a co si z radosti a nadějí, které jim přicházející jaro přinášelo, můžeme odnést i do dnešních dní?

Přívětivější a teplejší počasí, více světla, méně tmy a zimy, čerstvý vzduch a v něm vůně nových začátků, práce na polích a úrodě, období hojnosti a dostatku. To všechno znamenalo pro naše předky jaro, z jehož příchodu se uměli neuvěřitelně radovat. Prvním jarním dnem končila nejistota, již pro ně zima představovala, společně s rizikem záhuby a smrti, není proto divu, že se jim ulevilo, když ucítili příslib přicházející hřejivé a jasné budoucnosti. Podobně se můžeme radovat i my, přivítat jaro pobytem a pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu, přidávat do jídla více čerstvých a zelených potravin, vyzkoušet klíčení, na němž není nic složitého.

Vynášení Smrtky na Smrtnou neděli
Všechny negativní pocity, které si spojovali se zimou, promítali naši předkové do postavy Smrtky (podle místa, kde se tradice slavila, se jí říkalo Morana, Mořena, Mařena, Smrtholka i jinak), již dva týdny před Velikonocemi, na pátou postní neděli zvanou Smrtná, slavnostně vynášeli z vesnice a za bujarých zpěvů a všeobecného veselí ji vhazovali do řeky nebo do potoka. Uzavírali tak před příchodem prvního jarního dne staré období plné smutku a temna a vítali to, které přicházelo – veselé, pozitivní, optimistické a plné slunce. Společně se Smrtkou nechávali po vodě odplout vše, co je tížilo, čeho se chtěli zbavit.

Vyhoďme svou vlastní Moranu
Touto tradicí se můžeme inspirovat i my dnes a klidně si doma s dětmi vyrobit ze slámy, dřeva, papíru a starého oblečení Moranu, kterou na zahradě spálíme (do řeky ji po vzoru našich předků raději házet nebudeme). Za Moranou si ale také můžeme představit vše staré, nepotřebné, co nás může tížit a brzdit v rozletu, a toho se zbavit. Těžké kabáty vyměňme za prodyšné jarní bundy, proberme skříň a věci, které už nenosíme, pošleme dál; srovnejme ledničku a vyházejme potraviny, které v ní nemají co dělat; neskladujme doma staré deky, raději je odnesme do psího útulku, udělejme dobrý skutek a vezměme nějakého chlupáče na procházku. Nebo dejme sbohem zvykům, které nás svazují; tomu, co děláme a dělat nechceme; výčitkám a strachům, bolestem a úzkostem, které nám neprospívají: Sepišme si na papír, čeho se chceme zbavit, a ten papír potom spalme.

Svátky tepla a světla
Na 12. března připadá svátek svatého Řehoře, na 19. března, den před prvním jarním dnem, svátek svatého Josefa. První jmenovaný symbolizoval probouzení přírody ze zimního svátku a návrat ptáků z teplých krajin, vybízel sedláky k zahájení činnosti na svých pozemcích. Po vzoru toho se můžeme i my pustit do klíčení a přípravy zahrádky na přicházející jarní sezónu: sejí se první semínka, předpěstovávají se rajčata a papriky, po druhém jmenovaném, svatém Josefovi, přichází čas k sázení raných brambor.

Svatý Josef představoval významný milník: Podle počasí se odhadovalo, jak bude v novém roce vypadat úroda, lidé se také poprvé po dlouhé zimě oblékali do lehčích šatů. Pokud jsme na Smrtnou neděli protřídili skříň a přerovnali ji na jarní oděvy, můžeme právě dnes, pokud to počasí dovolí, vytáhnout některé jarní kousky a udělat si radost procházkou na čerstvém vzduchu. A pokud to počasí nedovolí, oblékněme se pěkně jarně a vesele alespoň doma a přivítejme přicházející teplo a světlo nějakým zeleným jídlem, vybarvěme si zelenou omalovánku, zahrajme si hru, podívejme se na pěkný film. Radujme se z toho, že světlo a teplo sílí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...