Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
zdroj: Shutterstock

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace ze sušených citrusů spojené se starými tradicemi?

Historie pěstování citrusů a jejich cesty napříč kontinenty, kulturami a náboženstvími jsou tak zamotané a nejednoznačné, jak lidstvo samo. Citrusové plody jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, a to kdykoliv během roku. Je to však správně? Nebo neděláme dobře, když si je hojně dopřáváme i mimo jejich přirozenou sezónu?

Citrusy v zimě – máme se držet sezónních potravin?
Každá potravina má svůj čas, a to platí i u citrusů. I světoví kuchaři vyznávají a doporučují využití sezónních a lokálních surovin. Dopřáváme si například kiwi, pomeranče a citróny i v zimě, aniž bychom tušili, že nám otevírají póry a ochlazují nás, místo toho, aby nás zahřály. Citrusové plody totiž fungují v teplých krajích, které jsou jejich domovinou, jako přírodní klimatizátor, který zajišťuje, že organismus lépe odolává vysokým teplotám. My jsme si však zvykli konzumovat je hlavně během zimy, abychom získali vitamín C. O Vánocích si žádáme exotické ovoce, které bylo utrženo na druhém konci planety, ještě nezralé. Proti vší přirozenosti a zdravému rozumu si kupujeme dovezené ostružiny a jablka z Afriky, a to v době, kdy bychom se jako Středoevropané měli držet hlávky zelí, mrkve nebo červené řepy, a to právě i v souvislosti s vitaminem C. Citrusy však máme rádi a k našim Vánocům už prostě neodmyslitelně patří.

Původ citrusů a jejich cesta do Evropy
Citrusy původně rostly jen v tropické a subtropické Austrálii a Asii, ale v Evropě se objevily už velmi dávno, patrně dovezené už v době Alexandra Velikého. Ve středověku se pak začaly hojně pěstovat v jižních částech Evropy, ale například oblíbené mandarinky přišly do Evropy teprve v 19. století. Citrony do čaje nás provázejí během celé zimy a často se na ně spoléháme během chřipky a nachlazení. Citrusy máme zkrátka rádi téměř všichni a možná si ani neuvědomujeme, z jaké dálky k nám musely přicestovat. Bez citronů, pomerančů, mandarinek, grepů nebo pomela si už v posledních letech neumíme představit nejen Vánoce, ale ani mikulášskou nadílku.

Vánoční ozdoby a dekorace ze sušených citrusů
Ozdoby z čerstvě nasušených citrusů vám zaručí Vánoce v přírodním stylu, a navíc vám provoní celý byt. S vůní jehličí jde skutečně o neodolatelnou vánoční kombinaci, kterou si budete chtít vychutnávat každý rok. Počítejte s tím, že se kolečka citrusů při sušení mírně zkroutí, nedokonalost však není v tomto případě na závadu, spíš naopak. Podtrhne kouzlo vánoční atmosféry v přírodním stylu, který je stále oblíbenější. Sušené citrusové vánoční ozdoby vydrží i několik sezón, po Vánocích je jednoduše uložte do prodyšné krabice a skladujte v suchu. Sušené pomerančové plátky se budou krásně vyjímat i na jednoduchém vánočním věnci a omamnou vůní vás okouzlí i docela obyčejný pomeranč se zapíchaným hřebíčkem.

Jedlý dárek? Kandovaná citrusová kůra!
Domácí citrusová kůra se vám bude hodit do mnoha receptů (třeba i do vánočky) nebo na ozdobu mnoha druhů cukroví a dezertů. Může však posloužit i jako skvělý jedlý dárek, pro někoho, kdo rád peče a citrusy miluje. Citrusy se pořádně omyjí, vykartáčují a pak opakovaně vaří a proplachují, abyste se zbavili hořkosti a také nežádoucích látek. Kombinovat můžete různé citrusy, třeba jeden grep, jeden pomeranč a jeden citrón, ten má však nejtužší kůru, proto až budete kůru vařit, zkontrolujte hlavně kůru z citrónů, jestli je už dostatečně měkká. Jako jedlý dárek jsou skvělé a oblíbené i citrusové marmelády, nebo citrusový pečený čaj.

Zdroj: kitchenette.czliving.iprima.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...