Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace ze sušených citrusů spojené se starými tradicemi?
Historie pěstování citrusů a jejich cesty napříč kontinenty, kulturami a náboženstvími jsou tak zamotané a nejednoznačné, jak lidstvo samo. Citrusové plody jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, a to kdykoliv během roku. Je to však správně? Nebo neděláme dobře, když si je hojně dopřáváme i mimo jejich přirozenou sezónu?
Citrusy v zimě – máme se držet sezónních potravin?
Každá potravina má svůj čas, a to platí i u citrusů. I světoví kuchaři vyznávají a doporučují využití sezónních a lokálních surovin. Dopřáváme si například kiwi, pomeranče a citróny i v zimě, aniž bychom tušili, že nám otevírají póry a ochlazují nás, místo toho, aby nás zahřály. Citrusové plody totiž fungují v teplých krajích, které jsou jejich domovinou, jako přírodní klimatizátor, který zajišťuje, že organismus lépe odolává vysokým teplotám. My jsme si však zvykli konzumovat je hlavně během zimy, abychom získali vitamín C. O Vánocích si žádáme exotické ovoce, které bylo utrženo na druhém konci planety, ještě nezralé. Proti vší přirozenosti a zdravému rozumu si kupujeme dovezené ostružiny a jablka z Afriky, a to v době, kdy bychom se jako Středoevropané měli držet hlávky zelí, mrkve nebo červené řepy, a to právě i v souvislosti s vitaminem C. Citrusy však máme rádi a k našim Vánocům už prostě neodmyslitelně patří.
Původ citrusů a jejich cesta do Evropy
Citrusy původně rostly jen v tropické a subtropické Austrálii a Asii, ale v Evropě se objevily už velmi dávno, patrně dovezené už v době Alexandra Velikého. Ve středověku se pak začaly hojně pěstovat v jižních částech Evropy, ale například oblíbené mandarinky přišly do Evropy teprve v 19. století. Citrony do čaje nás provázejí během celé zimy a často se na ně spoléháme během chřipky a nachlazení. Citrusy máme zkrátka rádi téměř všichni a možná si ani neuvědomujeme, z jaké dálky k nám musely přicestovat. Bez citronů, pomerančů, mandarinek, grepů nebo pomela si už v posledních letech neumíme představit nejen Vánoce, ale ani mikulášskou nadílku.
Vánoční ozdoby a dekorace ze sušených citrusů
Ozdoby z čerstvě nasušených citrusů vám zaručí Vánoce v přírodním stylu, a navíc vám provoní celý byt. S vůní jehličí jde skutečně o neodolatelnou vánoční kombinaci, kterou si budete chtít vychutnávat každý rok. Počítejte s tím, že se kolečka citrusů při sušení mírně zkroutí, nedokonalost však není v tomto případě na závadu, spíš naopak. Podtrhne kouzlo vánoční atmosféry v přírodním stylu, který je stále oblíbenější. Sušené citrusové vánoční ozdoby vydrží i několik sezón, po Vánocích je jednoduše uložte do prodyšné krabice a skladujte v suchu. Sušené pomerančové plátky se budou krásně vyjímat i na jednoduchém vánočním věnci a omamnou vůní vás okouzlí i docela obyčejný pomeranč se zapíchaným hřebíčkem.
Jedlý dárek? Kandovaná citrusová kůra!
Domácí citrusová kůra se vám bude hodit do mnoha receptů (třeba i do vánočky) nebo na ozdobu mnoha druhů cukroví a dezertů. Může však posloužit i jako skvělý jedlý dárek, pro někoho, kdo rád peče a citrusy miluje. Citrusy se pořádně omyjí, vykartáčují a pak opakovaně vaří a proplachují, abyste se zbavili hořkosti a také nežádoucích látek. Kombinovat můžete různé citrusy, třeba jeden grep, jeden pomeranč a jeden citrón, ten má však nejtužší kůru, proto až budete kůru vařit, zkontrolujte hlavně kůru z citrónů, jestli je už dostatečně měkká. Jako jedlý dárek jsou skvělé a oblíbené i citrusové marmelády, nebo citrusový pečený čaj.
Zdroj: kitchenette.cz, living.iprima.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?
Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém případě bude znamenat mnoho výzev, v neposlední řadě pak také nemalé množství...
Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě
