Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
zdroj: Shutterstock

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné ovoce, které skvěle zažene žízeň, ale zároveň se dá i velmi rafinovaně proměnit na lahodnou podzimní delikatesu.

V hruškách se nachází důležité minerály, jako draslík, hořčík a železo. Pokud jde o obsah vitaminů a minerálů, jsou srovnatelné se zdravotním přínosem jablek. Hrušky jsou také bohatou zásobárnou vlákniny, mají schopnost snižovat krevní tlak a podporují správné fungování ledvin. Jsou lehce stravitelné a mají mírný diuretický a očistný účinek, jsou tedy vhodným doplňkem při redukčních dietách.

Hrušková nádivka či marináda k masu a zvěřině
Hrušky se dobře vyjímají s chuťově výrazným masem, tedy i s typicky podzimní zvěřinou. Zkuste hrušky nastrouhat, potřít jimi maso spolu se solí, zbytkem pak poklást dno pekáčku a nechat vše odležet. Sladká voňavá omáčka, která vznikne rozpečením ovoce a výpeku z masa, bude nezapomenutelná. Hrušky jsou skvělé i jako výplň či nádivka do drůbeže, hodí se však skvěle i ke grilovaným játrům.

Pikantní hruškové chutney
Chutney neboli čatní patří k výdobytkům, které si z kolonizované Indie kdysi přivezli Britové a dodnes nerozlučně patří jak do té britské, tak do celosvětové kuchyně. Cukr, ocet, cider, badyán, římský kmín, cibuli a zázvor uvedeme ve velkém kastrolu do varu, přidáme hrušky a chilli papričky a na mírném varu vaříme 40 minut, až tekutina získá hustotu sirupu a hrušky změknou. Vmícháme rozinky, sundáme z plotny a necháme vychladnout. Poté plníme do sterilizovaných sklenic. Čatní se hodí k indickým jídlům a jako doplněk ke grilovaným masům, dále pak k sýrům či do tortil, burgerů a wrapů.

Hrušky a moučníky
Hruškové koláče, buchty, cheesecaky, záviny, ale třeba také čokoládové brownies s náplní z pečených hrušek. Skvělá je i kombinace hrušek a pistácií nebo vlašských ořechů či kousků marcipánu. Z koření vhodného k hruškám nasladko pak nesmí chybět skořice, kardamom, ale můžeme zkusit i ryze vánoční vůně jako hřebíček nebo badyán.

Hrušková pracharanda
Už naše prababičky uměly sladit koláče přírodně a zdravě zároveň. Pracharanda je najemno rozemletá drť ze sušených hrušek, na kterou se používaly hrušky horší jakosti. Přidávala se do koláčů, ovocných knedlíků, perníků a dalších pokrmů. Vyráběla se drcením, strouháním či mletím sušených hrušek, drť se pak ještě přesívala, aby se dosáhlo jemnější konzistence. Ve starých receptech se uvádí, že se často míchala se skořicí.

Hruška jako horký nápoj a hrušky nakládané v alkoholu
Horké nápoje z hrušek jsou oblíbené, můžeme je okořenit skořicí, badyánem, kardamomem nebo hřebíčkem. Hrušky milují svaření s vínem, ovocným čajem nebo punčem. Mírně alkoholický kompot pak vznikne smícháním těchto ingrediencí, ale pokud chcete větší grády, pak zkuste rovnou hrušky nakládané v alkoholu, jinými slovy také opilé hrušky na vícero způsobů. Omyté hrušky nakrájejte na klínky a uložte je do cca litrové lahve. Hrušky přelijte vodkou, dobře uzavřete a nechte po dobu tří týdnů vyluhovat.

Karamelové hrušky
Jednoduchý recept, po kterém se zapráší. Hrušky nakrájejte na půlky, nechte v troubě upéct s cukrem a sladkým kořením, a ještě horké polijte horkým mléčným karamelem. Chutnají skvěle i po vychladnutí nebo přímo vychlazené, ale horké jsou naprosto neodolatelné!

Pošírované hrušky
Existuje několik různých typů přípravy pošírovaných hrušek, které se liší v použitých přísadách a způsobu přípravy. Co zkusit třeba pošírované hrušky ve víně? Jde o tradiční recept pošírování hrušek ve sladkém červeném nebo bílém víně. Hrušky se nejprve oloupou, odstraní se jádřince a poté se vaří ve víně spolu s cukrem a kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Vaří se takto dokud nezměknou a dobře nenasají příchutě všeho koření.

Zdroj: blog jimejinak.cz, , fresh.iprima.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...