Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?
zdroj: Shutterstock

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten den, kdy to má opět celé vyvrcholit. Někteří zlobivci najednou dělají, co nám na očích vidí, jiní se naopak na příchod Mikuláše s čerty a andělem těší. Není také divu, pokud byly hodné, dostanou přeci spoustu dobrot! A právě na ty se my dnes zaměříme. Podíváme se, co je vhodné dětem do balíčků přichystat, a jak vybrat kvalitnější cukrovinky, neboť v obchodech jimi regály jen přetékají, nicméně těch vhodných už bychom tam tolik nenašli.

Sušené i čerstvé ovoce nesmí chybět v žádném balíčku
V nadílce by jistě nemělo chybět několik kousků ovoce, například banány, kiwi, hrušky, mandarinky, pomeranče. Dětičky si na nich pochutnají a zároveň doplní potřebnou vlákninu, spoustu vitamínů a dalších důležitých složek.

Přidat můžete i nějaké ovoce sušené (ananas, rozinky, meruňky, brusinky), což je skvělou náhradou cukrovinek, neboť je dosti sladké a děti je rády zobají. Nicméně je nutné hlídat množství, které dítě sní, a to z důvodu obsahu cukru. V případě nákupu buďte obezřetní a sáhněte po kvalitnějším výrobku, především kvůli možnému výskytu plísní, které bohužel na oko vidět nejsou.

Nezapomeňte na výživově hodnotné ořechy
Vlašské ořechy, arašídy, kešu, mandle… Ořechy jsou pro své složení velmi cenou složkou naší stravy. Obsahují velké množství vlákniny, jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, antioxidanty. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Všechny tyto složky jsou pro naše děti velmi důležité. Podporují například správný růst a vývoj, doplní potřebné živiny a další látky. Opatrnější pak buďte v případě, že chcete dětem nadělit ořechy máčené v čokoládě nebo různých polevách, mnohdy nejsou složením přínosné.

(Pozor si dejte u menších dětí, kde hrozí riziko vdechnutí či zaskočení.)

Bonbony – opravdu jsou některé pro zdraví přínosné?
Mezi dětmi velmi oblíbené mlsání. A není divu, i my dospělí si občas nějaký ten bonbon rádi dáme. Jak to s nimi tedy z hlediska zdraví je?

Dropsy – cucavé bonbony se spoustou příchutí. Jedno mají ale společné – cukr a glukózový sirup na prvních místech ve složení. Většina z nich pak také obsahuje různá barviva a aromata.

Želatinové bonbony – často pro děti raději koupíme nějaké „gumídky“, želatina je přece zdravá. Ano, nicméně v jistém množství, které se nenachází ani v celém balíčku želatinových bonbonů. Opět se tu setkáme s vysokým obsahem cukru a glukózového sirupu, barvivy, aromaty. Některé mají malý podíl ovocné šťávy. Abychom to shrnuli, nejedná se o nic zdravější bonbony, než jsou výše zmíněné dropsy.

Některé bonbony se chlubí výrazným písmem na obalech, že obsahují vitamin C nebo velký podíl ovocné složky ad. Nenechte se zlákat. Aby to pro dítě mělo nějaký efekt, bylo by potřeba sníst velké množství těchto cukrovinek (30-130 podle druhu bonbonů), což už ale zase nedovolíme právě kvůli vysokému obsahu jednoduchých cukrů.

Hroznový cukr – slouží především k rychlému dodání energie, jsou často obohacené o vitaminy a řadíme je do doplňků stravy. Pro děti však ani tento druh bonbonů není zrovna vhodný, neboť se vše točí především okolo cukru.

Lentilky a podobné cukrovinky jsou u dětí velmi oblíbené, i my můžeme zavzpomínat na dětství, kdy jsme si vybírali barvičky a okusovali křupavou polevu okolo čokolády. Dejte si však pozor, protože v tomto druhu cukrovinek najdeme většinou velmi nekvalitní čokoládu.

U bonbonů hlídejte obecně množství cukru, kvalitu použité čokolády, obsah dalších přídatných látek – barviva (vybírejte ta přírodní, ne chemicky vyrobená), aromata a další. Hlídejte také, zda obsahují azobarviva, která musí být na obalu uvedena – jsou pro děti velmi nevhodná a mohou způsobovat hyperaktivitu.

Obecně čím více přídatných látek laskominy obsahují, tím méně jsou pro zdraví našich dětí vhodné. Určitě jsou některé druhy vhodnější, nicméně stále myslete na to, že se jedná především o cukrovou bombu a ani jakékoli přidané vitaminy pro zdraví našich dětí nijak přínosné nebudou, jelikož by jich museli sníst veliké množství.

Čokoláda nebo „čokoláda“? Když už, tak kvalitní!
Pokud chcete vašim dítkům dopřát to nejlepší, asi největší dilema, které vás může potkat při vybírání dobrot do nadílky, je čokoláda. Největším lákadlem v obchodech jsou adventní kalendáře a čokoládové figurky ve výrazných obalech s Mikulášem a dalšími postavami. Ruku na srdce – kdo se dívá na složení? Možná po jeho přečtení, co „čokoláda“ obsahuje, jej rychle vrátíte do regálu.

Pravá čokoláda se totiž skládá pouze z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Obsah rostlinných tuků, které nahrazují kakaové máslo, nesmí přesáhnout 5 %.

Většina rádoby čokolád je směsí cukru, rostlinných ztužených tuků (mléčný, kokosový, palmojádrový), sušené syrovátky či sušeného mléka, případně obsahují další látky, jako jsou aromata, dochucovadla, emulgátory a éčka. Kakao se zde používá pouze na obarvení, aby výsledný produkt nabyl dojmu čokolády.

Sledujte tedy vždy množství kakaové sušiny, která musí být u hořké čokolády min. 35 %, u mléčné 25 %. Bílá čokoláda kakaovou sušinu neobsahuje. Ve složení by na druhém místě měla být vždy buď kakaová hmota nebo kakaové máslo (ne ztužený tuk). O kvalitě čokolády nám již něco napoví i cena produktu.

Důležitým bodem, který také ve složení hledat, je obsah cukru. Nejkvalitnější je čokoláda hořká, která obsahuje největší procento kakaa, např. 70% čokoláda bude mít pod 30 g cukru. Když se zaměříme na mléčnou čokoládu z hlediska množství cukru, pohybuje se většinou kolem 50 g a více, bílá čokoláda je na tom však ještě hůře – tam se vyskytuje až 56 a více gramů cukru v jedné tabulce.

Říkáte si, že děti přece ale hořkou čokoládu jíst nebudou? Není pravda, že hořká čokoláda není sladká, je velmi důležité, vybrat právě tu kvalitní, která oproti levným náhražkám v obchodech úplně jinak chutná. Pokud mají vaše ratolesti rády mléčnou nebo bílou čokoládu, dopřejte jim alespoň kvalitní, která se může pod názvem „čokoláda“ opravdu prodávat, případně můžete vyzkoušet i domácí výrobu.

Obecně však hlídejte denní příjem jednoduchých cukrů ve stravě svého dítěte. Doporučuje se nepřekračovat 25 gramů za den. Do tohoto množství se nepočítají pouze laskominy, ale i cukr obsažený v nápojích či v ostatních pokrmech. Děti do 2 let věku by neměli jednoduché cukry ve stravě vůbec mít, případně opravdu v minimálním množství.

Zdroje: celostnimedicina.czvimcojim.cz, BLOG Jíme jinak

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velkou zátěž. Pokud na to děti dostatečně nepřipravíme, snadno,...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...