Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?
zdroj: Shutterstock

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním věnci. Hlavou se nám mísí myšlenky, co vše musíme stihnout – velký úklid, pečení cukroví, nákup a balení dárků, návštěvy blízkých, velké nákupy potravin – abychom o svátcích měli všeho dost a spousta dalších „povinností“. Málokdo si dnes uvědomí, že tato doba byla právě o opaku. Lidé se postili, cílem bylo „zpomalit“ a ponořit se více do svého nitra. Pojďme si o adventním půstu povědět několik vět a možná se i trochu zamyslet, o čem by tato doba měla opravdu být.

Nutnost přežití zimy, očisty těla i duše, nastolení klidu
V dřívějších dobách drželi lidé adventní půst již 40 dní před Vánoci, později (v 6. století) se doba zkrátila a začínalo se 11. listopadu (na svatého Martina). Až následně poté se postní čas ustálil na 4 týdny, kdy právě první adventní neděle je začátkem půstu.

V dnešní době vnímáme adventní čas jiným až opačným způsobem, než tomu bylo v minulosti. Dříve se lidé postili z důvodu celkové očisty těla. Cílem ale také byla koncentrace na vlastní nitro. Byl to totiž čas, kdy všichni celkově zpomalili tempo a svoji pozornost zaměřili na sebe, své blízké a na vztah k Bohu. Právě držení jistých stravovacích pravidel napomáhalo přeorientovat své myšlenky na sebe, dostat se do duševního klidu, neboť se dokonale pročistil trávicí systém, který má velký vliv právě na naši psychickou pohodu. A proč právě tato doba před Vánoci?

Naše generace je zvyklá, že máme všeho dostatek, vlastně až nadbytek. Jenže naši předci to tak neměli, živili se pouze tím, co si vypěstovali. Počátek půstu tedy zvolila sama příroda – na podzim se oslavila úroda a s nastávající zimou bylo nutné se uskromnit, neboť se muselo vyjít s potravinami po celou zimu. Aby si lidé mohli na Štědrý den dopřát hojnou hostinu, omezili jídlo právě v postní době. Nicméně jejich štědrovečerní tabule i tak zdaleka nepřipomínala tu dnešní.

Vyzkoušejte alespoň částečně adventní půst
Čeho se během postní doby „vzdát“?

  • Maso a veškeré masné výrobky
  • Polotovary, jednoduché cukry
  • Alkohol
  • Omezení mléčných výrobků, bílého pečiva, průmyslově zpracovaných potravin

Obecně se uvádí, že přílišná konzumace masa zatěžuje organismus, neboť k jeho trávení se spotřebovává spousta energie. Z toho důvodu jej již dříve lidé vynechávali. Různé masné výrobky a polotovary obsahují spoustu přídatných látek, majících i vysoký podíl soli a dalších složek, kterými zbytečně své tělo zatěžujeme.

Alkohol pro značnou část populace neodmyslitelně patří k vánočnímu období, nicméně během půstu je nutné jej vynechat. Zabraňuje nám totiž v dosáhnutí vnitřního klidu, objevení sebe sama, čistého vědomí a celkově zatěžuje naše tělo. Alkohol sice může navodit příjemnou uvolněnou náladu, nicméně nás jednoduše otupí a kvůli tomu bychom nedocílili pravé podstaty půstu.

Mléčné výrobky se též vylučují, neboť mají silně ochlazující účinek, což právě v zimním období není ideální. Naše tělo je tak více náchylné k nemocem, zahlenění a celkovému snížení imunity. Proto se doporučuje jej během půstu vynechat. Též jednoduchý cukr, běžné bílé pečivo, průmyslově zpracované potraviny vyřaďte na tento čas ze svého jídelníčku, jedná se o potraviny, které tělu nedají žádné potřebné živiny, ani vlákninu.

Na co se naopak zaměřit?

  • Luštěniny, obiloviny, semena, ořechy
  • Ovoce
  • Zelenina – vařená, ale především fermentovaná
  • Dostatečný pitný režim

Luštěniny nám dodají spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny a dalších důležitých složek, které především v zimě potřebujeme. Nebojte se zařadit cizrnu, čočku, hrách, fazole a další druhy. Z obilovin se zaměřte na pohanku, kroupy, jáhly, rýži, špaldu nebo třeba oves či bulgur. Semena a ořechy obsahují spoustu vlákniny a kvalitní tuky, proto jsou v jídelníčku velmi žádoucí. Zaměřte se na semínka slunečnicová, lněná, sezamová, dýňová. Z ořechů pak vybírejte vlašské, lískové nebo třeba mandle.

V této době je velmi žádoucí konzumace zeleniny, a to nejen z důvodu velkého množství vlákniny a vitamínů. Vhodnou úpravou je v tomto období vaření a fermentace. Kvašením vznikají potřebné a „přátelské“ bakterie, osidlující naše střeva, což má značný pozitivní vliv na jejich zdraví, očistu a tím i zvýšení naší odolnosti a zlepšení psychické pohody. Fermentovaná zelenina obsahuje také například vysoké množství vit. C. V jídelníčku by tak neměla chybět cibule, česnek, zelí, kapusta, červená řepa, ředkve, květák, brokolice, mrkev, celer, petržel, tuřín ad.

V neposlední řadě nezapomínejte na dostatečný pitný režim, vhodné jsou ovocné a zeleninové šťávy nebo obyčejná voda. Zkuste vynechat kávu, energetické nápoje, sladké limonády, sirupy a další tekutiny, plné jednoduchých cukrů.

Zkuste to letos jinak
Když se nad tím zamyslíme, je až smutné, že adventní čas prožíváme v takovém chaosu a spěchu. Dnešní doba je celkově velmi rychlá a neustále „musíme“ něco dělat. Co se trochu vrátit do dřívějších dob a alespoň v tomto krásném čase prostě zpomalit?

Zaměřme se více na sebe a na své blízké. Pokusme se uvědomit si podstatu našeho bytí, buďme vděční za to, co máme. Odhoďme starosti a stres spojený s přípravami na svátky, ve finále si jej většinou kvůli tomu ani neužijeme – před Štědrým dnem se honíme za úklidem, nákupy, dárky, vařením, pečením atd. Ve svátky vánoční se ženeme po návštěvách a ve finále jsme všichni rádi, že je konec. Cítíme se unavení až vyčerpaní, jsme přejezení a říkáme si, že „zase za rok“.

O tom to ale přeci není, a proto si vezměme příklad z našich předků a prostě jednoduše zpomalme. Zaměřme se na stravu, dostatek pohybu a vnímejme více sebe a své okolí. Tělo i mysl nám poděkují a třeba si konečně uvědomíme, že je advent o něčem jiném.

Užijte si krásný, klidný předvánoční čas!

Zdroje: autor, BLOG Jíme Jinak

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...