Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
zdroj: Shutterstock

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit, tak odpověď je, že určitě ano. Přizpůsobení našeho jídelníčku danému ročnímu období přináší celou řadu benefitů, kterých by bylo škoda nevyužít.

Velmi pravděpodobně jste na otázku z úvodu odpověděli záporně, tedy, že vaše stravování se v průběhu roku zásadně nemění, nebo si toho nejste vědomi. To není nic překvapivého. Jde o fenomén moderní doby, která nám kromě pozitiv, přináší i celou řadu negativ. V kterékoliv části roku máme k dispozici jakoukoliv potravinu, což je věc, o které si lidé v minulosti mohli nechat zdát. Fungování našeho těla je ovlivněno životem naších předků, žijících v mírném podnebném pásu, ve kterém se střídají čtyři roční období. Naši předci vždy využívali potraviny, které měli v danou dobu k dispozici. Konzumace sezonních potravin se vtiskla do našeho genetického kódu a ovlivňuje náš metabolismus. Pokud bude náš jídelníček v rozporu s tím, na co je lidské tělo geneticky naprogramováno, můžeme se potýkat se zvýšenou únavou, nemocností, nebo s přibýváním na váze.  

Dovážená vs. vyvážená strava
Další otázkou k zamyšlení jsou důsledky převážení potravin na velké vzdálenosti, jejich produkce a dozrávání bez přítomnosti slunečního záření a za přítomnosti velkého množství chemie. To vše se odráží ve sníženém obsahu živin v potravinách. Pokud chceme mít zdravou a nutričně vyváženou stravu, měli bychom se nad podobnými věcmi zamýšlet. Rozhodně ale nechceme nikoho strašit a celá tato problematika není černobílá. Pojďme se nyní spíše zaměřit na to, které potraviny bychom v daném ročním období měli konzumovat. K tomu však stačí použít selský rozum: pokud se daná věc vyskytuje v danou dobu v přírodě, tak ji mohu s klidem zařadit do jídelníčku. To ale neznamená, že si v zimě nemůžete dát např. mango.

Jaro a léto
Spolu s přibýváním tepla a světla narůstá potřeba sacharidů. V tomto období je vhodné zařadit lehkou bílkovinu a omezit tuky. Velkým plusem pro nás je to, že díky dostatku slunečního záření roste využitelnost jídla, můžeme tedy jíst méně a efektivně spalovat tuk. Vhodným zdrojem komplexních sacharidů je zelenina, ovoce a celozrnné přílohy, jako je např. rýže, kuskus, těstoviny a další. V rámci bílkovin volte drůbež a netučné ryby, příkladem je treska, candát, pstruh a další. Konzumujte nízkotučné mléčné výrobky, mezi které patří například sýry, jogurty, skyry a cottage. Omezte živočišné tuky a do jídelníčku zařaďte jejich rostlinné varianty bohaté na omega 3, 6 a 9. Jako příklad lze uvést různé ořechy, semínka nebo olivový olej. Snažte se co nejvíce času trávit venku na čerstvém vzduchu a načerpat energii, kterou nám tato světlá část roku přináší.   

Podzim a zima
V této tmavé části roku se karta obrací. Spolu s poklesem potřeby sacharidů narůstá potřeba tuků a na trávení těžších bílkovin. Přichází prostor pro častější zařazení červeného masa a vnitřností. Důležitý je příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Vhodným zdrojem jsou tučné ryby, vejce, vlašské ořechy ad. Ke slovu se také hlásí tučnější jogurty, sýry a máslo, které jsou dobrým zdrojem vitamínů A, D, E a K. Omezte spotřebu ovoce a zaměřte se především na zeleninu i ve fermentované podobě.

Všeho s mírou (a s chutí)
Proměna jídelníčku dle ročního období by pro vás rozhodně neměla být dogmatem, kterého se budete bezmezně držet a stresovat se tím, jestli jste do něho zařadili správné potraviny. Nejde pouze o to, že by vám měla strava přinášet dostatek kvalitních živin, ale měla by vám také přinášet radost. Pokud tento poměr vybalancujete, máte vyhráno.

Zdroje: nanwi.czlreisinger.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...

Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...