Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
zdroj: Shutterstock

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit, tak odpověď je, že určitě ano. Přizpůsobení našeho jídelníčku danému ročnímu období přináší celou řadu benefitů, kterých by bylo škoda nevyužít.

Velmi pravděpodobně jste na otázku z úvodu odpověděli záporně, tedy, že vaše stravování se v průběhu roku zásadně nemění, nebo si toho nejste vědomi. To není nic překvapivého. Jde o fenomén moderní doby, která nám kromě pozitiv, přináší i celou řadu negativ. V kterékoliv části roku máme k dispozici jakoukoliv potravinu, což je věc, o které si lidé v minulosti mohli nechat zdát. Fungování našeho těla je ovlivněno životem naších předků, žijících v mírném podnebném pásu, ve kterém se střídají čtyři roční období. Naši předci vždy využívali potraviny, které měli v danou dobu k dispozici. Konzumace sezonních potravin se vtiskla do našeho genetického kódu a ovlivňuje náš metabolismus. Pokud bude náš jídelníček v rozporu s tím, na co je lidské tělo geneticky naprogramováno, můžeme se potýkat se zvýšenou únavou, nemocností, nebo s přibýváním na váze.  

Dovážená vs. vyvážená strava
Další otázkou k zamyšlení jsou důsledky převážení potravin na velké vzdálenosti, jejich produkce a dozrávání bez přítomnosti slunečního záření a za přítomnosti velkého množství chemie. To vše se odráží ve sníženém obsahu živin v potravinách. Pokud chceme mít zdravou a nutričně vyváženou stravu, měli bychom se nad podobnými věcmi zamýšlet. Rozhodně ale nechceme nikoho strašit a celá tato problematika není černobílá. Pojďme se nyní spíše zaměřit na to, které potraviny bychom v daném ročním období měli konzumovat. K tomu však stačí použít selský rozum: pokud se daná věc vyskytuje v danou dobu v přírodě, tak ji mohu s klidem zařadit do jídelníčku. To ale neznamená, že si v zimě nemůžete dát např. mango.

Jaro a léto
Spolu s přibýváním tepla a světla narůstá potřeba sacharidů. V tomto období je vhodné zařadit lehkou bílkovinu a omezit tuky. Velkým plusem pro nás je to, že díky dostatku slunečního záření roste využitelnost jídla, můžeme tedy jíst méně a efektivně spalovat tuk. Vhodným zdrojem komplexních sacharidů je zelenina, ovoce a celozrnné přílohy, jako je např. rýže, kuskus, těstoviny a další. V rámci bílkovin volte drůbež a netučné ryby, příkladem je treska, candát, pstruh a další. Konzumujte nízkotučné mléčné výrobky, mezi které patří například sýry, jogurty, skyry a cottage. Omezte živočišné tuky a do jídelníčku zařaďte jejich rostlinné varianty bohaté na omega 3, 6 a 9. Jako příklad lze uvést různé ořechy, semínka nebo olivový olej. Snažte se co nejvíce času trávit venku na čerstvém vzduchu a načerpat energii, kterou nám tato světlá část roku přináší.   

Podzim a zima
V této tmavé části roku se karta obrací. Spolu s poklesem potřeby sacharidů narůstá potřeba tuků a na trávení těžších bílkovin. Přichází prostor pro častější zařazení červeného masa a vnitřností. Důležitý je příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Vhodným zdrojem jsou tučné ryby, vejce, vlašské ořechy ad. Ke slovu se také hlásí tučnější jogurty, sýry a máslo, které jsou dobrým zdrojem vitamínů A, D, E a K. Omezte spotřebu ovoce a zaměřte se především na zeleninu i ve fermentované podobě.

Všeho s mírou (a s chutí)
Proměna jídelníčku dle ročního období by pro vás rozhodně neměla být dogmatem, kterého se budete bezmezně držet a stresovat se tím, jestli jste do něho zařadili správné potraviny. Nejde pouze o to, že by vám měla strava přinášet dostatek kvalitních živin, ale měla by vám také přinášet radost. Pokud tento poměr vybalancujete, máte vyhráno.

Zdroje: nanwi.czlreisinger.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...

Čtěte dál
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...