Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
zdroj: Shutterstock

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit, tak odpověď je, že určitě ano. Přizpůsobení našeho jídelníčku danému ročnímu období přináší celou řadu benefitů, kterých by bylo škoda nevyužít.

Velmi pravděpodobně jste na otázku z úvodu odpověděli záporně, tedy, že vaše stravování se v průběhu roku zásadně nemění, nebo si toho nejste vědomi. To není nic překvapivého. Jde o fenomén moderní doby, která nám kromě pozitiv, přináší i celou řadu negativ. V kterékoliv části roku máme k dispozici jakoukoliv potravinu, což je věc, o které si lidé v minulosti mohli nechat zdát. Fungování našeho těla je ovlivněno životem naších předků, žijících v mírném podnebném pásu, ve kterém se střídají čtyři roční období. Naši předci vždy využívali potraviny, které měli v danou dobu k dispozici. Konzumace sezonních potravin se vtiskla do našeho genetického kódu a ovlivňuje náš metabolismus. Pokud bude náš jídelníček v rozporu s tím, na co je lidské tělo geneticky naprogramováno, můžeme se potýkat se zvýšenou únavou, nemocností, nebo s přibýváním na váze.  

Dovážená vs. vyvážená strava
Další otázkou k zamyšlení jsou důsledky převážení potravin na velké vzdálenosti, jejich produkce a dozrávání bez přítomnosti slunečního záření a za přítomnosti velkého množství chemie. To vše se odráží ve sníženém obsahu živin v potravinách. Pokud chceme mít zdravou a nutričně vyváženou stravu, měli bychom se nad podobnými věcmi zamýšlet. Rozhodně ale nechceme nikoho strašit a celá tato problematika není černobílá. Pojďme se nyní spíše zaměřit na to, které potraviny bychom v daném ročním období měli konzumovat. K tomu však stačí použít selský rozum: pokud se daná věc vyskytuje v danou dobu v přírodě, tak ji mohu s klidem zařadit do jídelníčku. To ale neznamená, že si v zimě nemůžete dát např. mango.

Jaro a léto
Spolu s přibýváním tepla a světla narůstá potřeba sacharidů. V tomto období je vhodné zařadit lehkou bílkovinu a omezit tuky. Velkým plusem pro nás je to, že díky dostatku slunečního záření roste využitelnost jídla, můžeme tedy jíst méně a efektivně spalovat tuk. Vhodným zdrojem komplexních sacharidů je zelenina, ovoce a celozrnné přílohy, jako je např. rýže, kuskus, těstoviny a další. V rámci bílkovin volte drůbež a netučné ryby, příkladem je treska, candát, pstruh a další. Konzumujte nízkotučné mléčné výrobky, mezi které patří například sýry, jogurty, skyry a cottage. Omezte živočišné tuky a do jídelníčku zařaďte jejich rostlinné varianty bohaté na omega 3, 6 a 9. Jako příklad lze uvést různé ořechy, semínka nebo olivový olej. Snažte se co nejvíce času trávit venku na čerstvém vzduchu a načerpat energii, kterou nám tato světlá část roku přináší.   

Podzim a zima
V této tmavé části roku se karta obrací. Spolu s poklesem potřeby sacharidů narůstá potřeba tuků a na trávení těžších bílkovin. Přichází prostor pro častější zařazení červeného masa a vnitřností. Důležitý je příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Vhodným zdrojem jsou tučné ryby, vejce, vlašské ořechy ad. Ke slovu se také hlásí tučnější jogurty, sýry a máslo, které jsou dobrým zdrojem vitamínů A, D, E a K. Omezte spotřebu ovoce a zaměřte se především na zeleninu i ve fermentované podobě.

Všeho s mírou (a s chutí)
Proměna jídelníčku dle ročního období by pro vás rozhodně neměla být dogmatem, kterého se budete bezmezně držet a stresovat se tím, jestli jste do něho zařadili správné potraviny. Nejde pouze o to, že by vám měla strava přinášet dostatek kvalitních živin, ale měla by vám také přinášet radost. Pokud tento poměr vybalancujete, máte vyhráno.

Zdroje: nanwi.czlreisinger.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě a zapadat přesně na západě. Přestože do toho pravého astronomického jara...

Čtěte dál
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....