Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
zdroj: Shutterstock

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit, tak odpověď je, že určitě ano. Přizpůsobení našeho jídelníčku danému ročnímu období přináší celou řadu benefitů, kterých by bylo škoda nevyužít.

Velmi pravděpodobně jste na otázku z úvodu odpověděli záporně, tedy, že vaše stravování se v průběhu roku zásadně nemění, nebo si toho nejste vědomi. To není nic překvapivého. Jde o fenomén moderní doby, která nám kromě pozitiv, přináší i celou řadu negativ. V kterékoliv části roku máme k dispozici jakoukoliv potravinu, což je věc, o které si lidé v minulosti mohli nechat zdát. Fungování našeho těla je ovlivněno životem naších předků, žijících v mírném podnebném pásu, ve kterém se střídají čtyři roční období. Naši předci vždy využívali potraviny, které měli v danou dobu k dispozici. Konzumace sezonních potravin se vtiskla do našeho genetického kódu a ovlivňuje náš metabolismus. Pokud bude náš jídelníček v rozporu s tím, na co je lidské tělo geneticky naprogramováno, můžeme se potýkat se zvýšenou únavou, nemocností, nebo s přibýváním na váze.  

Dovážená vs. vyvážená strava
Další otázkou k zamyšlení jsou důsledky převážení potravin na velké vzdálenosti, jejich produkce a dozrávání bez přítomnosti slunečního záření a za přítomnosti velkého množství chemie. To vše se odráží ve sníženém obsahu živin v potravinách. Pokud chceme mít zdravou a nutričně vyváženou stravu, měli bychom se nad podobnými věcmi zamýšlet. Rozhodně ale nechceme nikoho strašit a celá tato problematika není černobílá. Pojďme se nyní spíše zaměřit na to, které potraviny bychom v daném ročním období měli konzumovat. K tomu však stačí použít selský rozum: pokud se daná věc vyskytuje v danou dobu v přírodě, tak ji mohu s klidem zařadit do jídelníčku. To ale neznamená, že si v zimě nemůžete dát např. mango.

Jaro a léto
Spolu s přibýváním tepla a světla narůstá potřeba sacharidů. V tomto období je vhodné zařadit lehkou bílkovinu a omezit tuky. Velkým plusem pro nás je to, že díky dostatku slunečního záření roste využitelnost jídla, můžeme tedy jíst méně a efektivně spalovat tuk. Vhodným zdrojem komplexních sacharidů je zelenina, ovoce a celozrnné přílohy, jako je např. rýže, kuskus, těstoviny a další. V rámci bílkovin volte drůbež a netučné ryby, příkladem je treska, candát, pstruh a další. Konzumujte nízkotučné mléčné výrobky, mezi které patří například sýry, jogurty, skyry a cottage. Omezte živočišné tuky a do jídelníčku zařaďte jejich rostlinné varianty bohaté na omega 3, 6 a 9. Jako příklad lze uvést různé ořechy, semínka nebo olivový olej. Snažte se co nejvíce času trávit venku na čerstvém vzduchu a načerpat energii, kterou nám tato světlá část roku přináší.   

Podzim a zima
V této tmavé části roku se karta obrací. Spolu s poklesem potřeby sacharidů narůstá potřeba tuků a na trávení těžších bílkovin. Přichází prostor pro častější zařazení červeného masa a vnitřností. Důležitý je příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Vhodným zdrojem jsou tučné ryby, vejce, vlašské ořechy ad. Ke slovu se také hlásí tučnější jogurty, sýry a máslo, které jsou dobrým zdrojem vitamínů A, D, E a K. Omezte spotřebu ovoce a zaměřte se především na zeleninu i ve fermentované podobě.

Všeho s mírou (a s chutí)
Proměna jídelníčku dle ročního období by pro vás rozhodně neměla být dogmatem, kterého se budete bezmezně držet a stresovat se tím, jestli jste do něho zařadili správné potraviny. Nejde pouze o to, že by vám měla strava přinášet dostatek kvalitních živin, ale měla by vám také přinášet radost. Pokud tento poměr vybalancujete, máte vyhráno.

Zdroje: nanwi.czlreisinger.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik do znamení Vah a nastane přechod astronomického léta v astronomický podzim....

Čtěte dál
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Ploché nohy nejsou ničím výjimečným, postihují dokonce většinu naší populace. Nohy, především chodidla, přitom musí být dostatečně...
Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Léto si každý spojíme s teplem, sluníčkem, koupáním, dovolenou a podobnými věcmi charakteristickými pro toto období. Je to ale také...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...