Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše, boží milosti, ale také velikonoční beránek – ke každému z těchto symbolů jarních svátků se váže dlouholetá tradice.
Znáte původ velikonočního beránka? Víte, odkud k nám vlastně přišel a proč? V tomto článku vám nejen přiblížíme historii pečení beránka, ale poradíme i se samotným receptem nebo s výběrem nejvhodnější formy.
Velikonoční beránek a jeho symbolika
Možná vás to překvapí, ale velikonočním symbolem, který sahá až do předkřesťanských dob, je právě velikonoční beránek. Kořeny této tradice pravděpodobně souvisejí s velkým významem ovcí a jejich pastýřů v dobách starověku. V křesťanském náboženství se beránkem Božím stal Ježíš Kristus, který se obětoval pro spásu světa a lidstva. Zároveň je však beránek symbolem nevinnosti, čistoty a poslušnosti. Před Velikonočním pondělím se kvůli postní době jedli beránci pečení z těsta, po skončení půstu už bylo přípustné přejít přímo k pečenému jehněčímu masu.
Kdy a z čeho péct velikonočního beránka?
Receptů na beránka je opravdu hodně, nejčastější variantou je však beránek upečený z pšeničné mouky. Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako mazanec. Můžeme si připomenout, že jidáše se pekly na Zelený čtvrtek a na Velikonoční pondělí zase boží milosti. Na Velký pátek se nepeklo, držel se půst. Beránek se nejčastěji dělá z klasického třeného těsta, ale může být i kynutý. Ve Francii byste se mohli setkat s receptem na beránka s pečenými karamelizovanými jablky. Pokud pro letošní velikonoční pečení hledáte něco nového, můžete zkusit upéct beránka i z rýžové nebo špaldové mouky.
Formy na pečení beránka
Kromě dobrého receptu na velikonočního beránka je potřeba vybrat i správnou formu. Vybírat můžete z celé řady materiálů. Většinou se v obchodech setkáte s formou silikonovou, keramickou, kameninovou, smaltovanou nebo plechovou. Tyto materiály se od sebe liší svými vlastnostmi a způsobem údržby. Samozřejmostí bude nejspíš nepřilnavý povrch a snadný způsob mytí. Některé z nich snesou myčku na nádobí, jiné budou vyžadovat šetrné ruční mytí. Nejvhodnějšími materiály z hlediska zdravotní nezávadnosti je sklo, kvalitní keramika, nepoškozené smaltové nádobí a nádobí z nejedovatých kovů, např. z titanu, nerezu či litiny. Jisté obavy někdy vzbuzuje používání teflonové nádobí. To se nedoporučuje zahřívat na teploty vyšší než 200 °C. Při vyšších teplotách se z teflonu uvolňují škodlivé, toxické látky, které se považují za silně karcinogenní. Připálený teflon lze považovat za zničený a neměl by se už k tepelné úpravě jídla vůbec používat.
Zdroj: toprecepty.cz, Blog Pernerka, ceskevelikonoce.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/d98df2d2646670c22a916b0bb55b4eb6.jpeg)
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...
Čtěte dál![Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3a6f752e8b07ee454dc6b4b4cd20054d.jpeg)
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?
![Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/f7847c32b858e3b209694b4994b1a961.jpeg)
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?
![Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/9d06e58f79303cb29c8c12e7d852cc09.jpeg)
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
![Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/eec3de7aee8f0653e5ce62d00eec22b8.jpeg)
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů
![Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/61f28587423f030a099206434014e1bc.jpeg)
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku
![Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/bde4f4849223c6528cdd98f8439389f6.jpeg)
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí
![Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/27d40eae7e20ce22046b358a95154f56.jpeg)
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?
![Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/174c7cfbcc7ba3330712a5b8dc28e398.jpeg)
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
![Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/aa4f98fafede1476fd0c8004311816e6.jpeg)
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen
![Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/60b084fcd8484c63d967e1bab7573216.jpeg)