Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
zdroj: Shutterstock

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme její plody využít?

Z historických výzkumů vyplývá, že například v Egyptě bylo víno známo již v nejstarších dobách jeho dlouhé historie. Důkazy o tom se našly v hrobkách faraónů, kde se mezi různými kresbami nacházely i kresby o pěstování révy, lisování hroznů, o samotné přípravě vína i o způsobu jeho pití.

Vína a jejich dělení
V první řadě je to samozřejmě víno. Vína rozdělujeme na několik skupin. Systém dělení vín v ČR vychází z druhu odrůdy a vyzrálosti hroznu, která je stanovena měřením obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně. Obecně dělíme vína na tichá, šumivá, likérová či vína s originální certifikací. Dále pak jsou to stolní vína, zemská vína, vína jakostní a vína s přívlastkem. Podle obsahu zbytkového cukru dělíme vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Dále se dělí perlivá vína dle kategorie, šumivá vína dle obsahu cukru, dle způsobu výroby, stáří a podobně.

Vinný mošt pro zdraví i pro požitek
Vinný mošt je 100% hroznová šťáva. Vyrábí se z vinných hroznů, které se odstopkují a šetrně vylisují. Mošt se po vylisování většinou ještě lehce zasíří, eventuálně se může přidat kyselina citronová. Do hroznové šťávy se poté už nepřidávají žádné jiné cizorodé látky. Šťáva neobsahuje alkohol, protože během procesu výroby nedochází ke kvašení. I když v ní nenajdeme ani přidaný cukr, je díky vysokému obsahu cukru z hroznů enormně sladká ‒ hodnoty cukru výrazně převyšují 100 g/litr. Hroznové mošty zařazuje do své nabídky čím dál tím víc vinařů. Poukazují přitom na zdraví prospěšné účinky i lahodnou chuť hroznové šťávy.

Burčák – český fenomén
Jako burčák se nazývá jen produkt z čerstvých, tedy vždy právě letošních hroznů vypěstovaných na území České republiky. Vše ostatní a dovážené se musí povinně označovat jako částečně zkvašený vinný mošt. Navzdory rozšířené představě se nejedná o žádný druh vína, ale dá se říct, že každé víno bylo kdysi burčákem. Jedná se o zkvašenou šťávu z hroznů bez obsahu chemikálií a pesticidů. Vzniklá šťáva obsahuje cukry, které se vlivem působení kvasinek promění v alkohol a kysličník uhličitý. Jde o postupný a zcela přirozený proces, trvající asi jeden týden. Nápoj tak má několik fází, ale dle odborníků je burčák nejlepší po dobu prvních tří dnů.

Vinný ocet v kuchyni i jako lék
Vinný ocet se vyrábí z moštu červeného a bílého vína, do kterého se přidává ocet, aby spustil proces kvašení. Čím déle se nechá ocet kvasit, tím kvalitnější bude. Barva vinného octa může být bílá, červená, sherry a rosé. Používá se především ve středomořské kuchyni, ale zdomácněl i u nás. Vinný ocet patří k nejoblíbenějším lidovým prostředkům proti bolestem hlavy. Zvláště účinný je také při mykózách chodidel. Obsahuje řadu velmi prospěšných látek, jako jsou flavonoidy či antioxidanty. Vinný ocet má specifickou chuť, která se hodí především do studené kuchyně, hlavně do salátů, k rybám a mořským plodům, ale i k nakládání masa a podobně.

Zdroj: sciencedirect.comgetbackbar.com, vinomapa.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...

Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...