Během roku se nám naskytne hned několik příležitostí, které nás přímo vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla a alkoholu. Patří k nim pochopitelně hlavně svátky, které jsou mimo jiné přehlídkou rodinných návštěv a svátečních obědů, které rozhodně nejdou ruku v ruce s naším novoročním předsevzetím o udržení linie.
Největším problémem není ani tak energetická hodnota pokrmů, ale přemíra cukrů a také špatně používané tuky. Je třeba vrátit se k tukům tradičním, jako je máslo nebo sádlo. Vhodný bude ale také například bio kokosový olej, kvalitní a za studena lisovaný olivový olej nebo také olej dýňový. O svátcích bychom neměli zapomínat ani na pohyb, kterému naštěstí nahrává i už o poznání teplejší jarní počasí.
Svátky nemusí být jen o jídle
O velikonočních svátcích můžete zůstat věrni tradicím a sváteční klasice, nebo se můžete nechat přesvědčit k novým receptům a vyzkoušet něco nevšedního. Přesto mějte na paměti, že nic se nemá přehánět a v množství jídla a pití to platí dvojnásob. Užívejte si oblíbené velikonoční pochoutky, ale s mírou. Zvyknout si na střídmost v jídle znamená získat schopnost lépe uhlídat kila a tím i svou linii, čímž pochopitelně prospějete nejen své postavě, ale i svému zdraví. Velikonoční volno můžete využít i k prvnímu venkovnímu sportování a delším jarním procházkám.
Přejídání a návrat k nezdravému stravování
Sváteční chvíle jsme si zvykli spojovat především s velkým množstvím jídla a pití. Pro řadu lidí, kteří se již předtím rozhodli zhubnout či zdravě jíst, je v tomto období ještě obtížnější dostát svým předsevzetím. I jedno přejedení v rámci svátečních oslav tak může přinést výčitky a pocity viny ze selhání, a někdy dokonce znamenat, že veškerou snahu o zhubnutí či udržení hmotnosti vzdáme a vrátíme se zpět ke svým starým a nesprávným stravovacím návykům. Je však důležité si uvědomit, že takovéto „zhřešení“ během svátků nemusí nutně znamenat tragický konec našemu dosavadnímu snažení. Ochutnat můžeme zkrátka vše, co máme rádi, důležité je však sníst rozumné množství.
Jak si o Velikonocích pochutnat bez výčitek
Nezakazujte si žádný oblíbený druh jídla, ale hlídejte si množství, které sníte. Usilovné přemáhání vám může zkazit radost ze společné hostiny a když už ochutnáte, výčitky vás mohou dohnat k mávnutí nad vším rukou a přejedením v mylném přesvědčení, je vše už je stejně ztraceno. Je také důležité jíst pravidelně a v případě potřeby zařadit svačiny. Měli bychom se vyvarovat mlsání a uždibování mezi jídly. Je také dobré si uvědomit, že i sváteční jídlo lze připravit zdravěji. Nebojte se oživit jídelníček netradičními, ale méně kalorickými jídly. Téměř ke každému jídlu lze nalézt zdravější variantu.
Rada na závěr a metoda JJP
Požitek z jídla by zkrátka neměl růst s jeho množstvím, připomeňme si, jak malé jsou degustační porce, kde nám jde o dokonalou symfonii chutí, kterou pomalu odhalujeme v každém soustu! Zkuste to tak i o svátcích. Pokud nedokážete odolat některým extrémně energeticky vydatným jídlům, která k Velikonocům neodmyslitelně patří, pak je dobré sníst takového pokrmu přiměřenou porci a po soustech si ji vychutnat. V tomto případě lze využít také metody JJP – Jíst Jen Polovinu množství jídla, které bychom snědli obvykle!
Zdroj: stob.cz
Také by Vás mohlo zajímat

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?
Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém případě bude znamenat mnoho výzev, v neposlední řadě pak také nemalé množství...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?
