Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc
zdroj: Shutterstock

Během roku se nám naskytne hned několik příležitostí, které nás přímo vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla a alkoholu. Patří k nim pochopitelně hlavně svátky, které jsou mimo jiné přehlídkou rodinných návštěv a svátečních obědů, které rozhodně nejdou ruku v ruce s naším novoročním předsevzetím o udržení linie.

Největším problémem není ani tak energetická hodnota pokrmů, ale přemíra cukrů a také špatně používané tuky. Je třeba vrátit se k tukům tradičním, jako je máslo nebo sádlo. Vhodný bude ale také například bio kokosový olej, kvalitní a za studena lisovaný olivový olej nebo také olej dýňový. O svátcích bychom neměli zapomínat ani na pohyb, kterému naštěstí nahrává i už o poznání teplejší jarní počasí.

Svátky nemusí být jen o jídle
O velikonočních svátcích můžete zůstat věrni tradicím a sváteční klasice, nebo se můžete nechat přesvědčit k novým receptům a vyzkoušet něco nevšedního. Přesto mějte na paměti, že nic se nemá přehánět a v množství jídla a pití to platí dvojnásob. Užívejte si oblíbené velikonoční pochoutky, ale s mírou. Zvyknout si na střídmost v jídle znamená získat schopnost lépe uhlídat kila a tím i svou linii, čímž pochopitelně prospějete nejen své postavě, ale i svému zdraví. Velikonoční volno můžete využít i k prvnímu venkovnímu sportování a delším jarním procházkám.

Přejídání a návrat k nezdravému stravování
Sváteční chvíle jsme si zvykli spojovat především s velkým množstvím jídla a pití. Pro řadu lidí, kteří se již předtím rozhodli zhubnout či zdravě jíst, je v tomto období ještě obtížnější dostát svým předsevzetím. I jedno přejedení v rámci svátečních oslav tak může přinést výčitky a pocity viny ze selhání, a někdy dokonce znamenat, že veškerou snahu o zhubnutí či udržení hmotnosti vzdáme a vrátíme se zpět ke svým starým a nesprávným stravovacím návykům. Je však důležité si uvědomit, že takovéto „zhřešení“ během svátků nemusí nutně znamenat tragický konec našemu dosavadnímu snažení. Ochutnat můžeme zkrátka vše, co máme rádi, důležité je však sníst rozumné množství.

Jak si o Velikonocích pochutnat bez výčitek
Nezakazujte si žádný oblíbený druh jídla, ale hlídejte si množství, které sníte. Usilovné přemáhání vám může zkazit radost ze společné hostiny a když už ochutnáte, výčitky vás mohou dohnat k mávnutí nad vším rukou a přejedením v mylném přesvědčení, je vše už je stejně ztraceno. Je také důležité jíst pravidelně a v případě potřeby zařadit svačiny. Měli bychom se vyvarovat mlsání a uždibování mezi jídly. Je také dobré si uvědomit, že i sváteční jídlo lze připravit zdravěji. Nebojte se oživit jídelníček netradičními, ale méně kalorickými jídly. Téměř ke každému jídlu lze nalézt zdravější variantu.

Rada na závěr a metoda JJP
Požitek z jídla by zkrátka neměl růst s jeho množstvím, připomeňme si, jak malé jsou degustační porce, kde nám jde o dokonalou symfonii chutí, kterou pomalu odhalujeme v každém soustu! Zkuste to tak i o svátcích. Pokud nedokážete odolat některým extrémně energeticky vydatným jídlům, která k Velikonocům neodmyslitelně patří, pak je dobré sníst takového pokrmu přiměřenou porci a po soustech si ji vychutnat. V tomto případě lze využít také metody JJP –  Jíst Jen Polovinu množství jídla, které bychom snědli obvykle! 

Zdroj: stob.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém případě bude znamenat mnoho výzev, v neposlední řadě pak také nemalé množství...

Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...