Vaječná tlačenka je skvělým jídlem, které si můžete buď připravit na Velikonoce, nebo v něm zpracovat přebytečná uvařená vajíčka z velikonočních svátků. Tlačenku podávejte třeba s čerstvým kváskovým chlebem.
Porce: 8 kusů
Doba přípravy: 20 minut
Doba tuhnutí: min. 60 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience (silikonová forma na 8 muffinů)
- 4 vejce
- 4 lžičky konzervované kukuřice
- 4 lžičky konzervovaného hrášku
- 3 ředkvičky
- 3 nakládané okurky
- 1 lžička sušeného medvědího česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- pár snítek pažitky
- pár snítek hráškových výhonků
- 10 g želatiny v prášku
- 250 ml vody
- 3 lžíce láku z okurek
- sůl, pepř
Postup
- Vejce uvařte natvrdo a oloupejte.
- Okurky, ředkvičky a vejce nakrájejte na menší kousky. Pažitku a hráškové výhonky nasekejte nadrobno.
- Ve větší míse smíchejte vejce, kukuřici, hrášek, ředkvičky, okurky, medvědí česnek, pažitku, hráškové výhonky, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Do menšího hrnce dejte lák z okurek, přidejte želatinu a nechte ji cca 10 minut nabobtnat.
- Poté želatinu na mírném plamenu za stálého míchání nechte rozpustit (nesmí přijít k varu). Přidejte vodu a promíchejte.
- Tekutou želatinu vlijte do vaječné směsi a promíchejte.
- Naplňte směsí formu na muffiny, nechte v lednici minimálně hodinu vychladit a podávejte.
Náš tip
Použijte nasekané čerstvé listy medvědího česneku.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...

Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...

Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...

Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.