Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem
zdroj: Kristýna Martínková

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená a dominuje v ní chuť čerstvých jahod. Dezert je rychlý, snadný a ocení ho jak rodina, tak přátelé.

Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 6 vajec
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce polotučného mléka
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • špetka soli
  • řepkový olej (na potření)

Na náplň

  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička vanilky
  • 3 lžíce čekankového sirupu
  • 3 lžíce jahodové marmelády bez přidaného cukru
  • 500 g čerstvých jahod
  • snítka máty

Postup

  1. Větší plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Žloutky oddělte od bílků. Obě mouky smíchejte s kypřícím práškem a vanilkou.
  3. Žloutky prošlehejte s čekankovým sirupem a mlékem. Postupně přidávejte mouku a promíchejte.
  4. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Sníh postupně vmíchejte do těsta. 
  5. Pečicí papír potřete řepkovým olejem. Vlijte na něj těsto a nechte jej péci cca 10–15 minut.
  6. Po upečení ještě teplý korpus zatočte i s pečicím papírem do rolády.
  7. Mezitím si připravte náplň.
  8. Jahody očistěte a nakrájejte na větší kousky. Dejte je do menšího hrnce a přidejte lžíci čekankového sirupu.
  9. Podlijte směs vodou a vařte cca 7 minut do změknutí. Poté vše tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte nasekanou mátu a nechte vychladit.
  10. Do misky dejte ricottu, mascarpone, vanilku a 2 lžíce čekankového sirupu. Vše promíchejte v hladký krém.
  11. Na korpus naneste marmeládu, krém, 2/3 jahodového přelivu a znovu roládu zatočte. Dezert nechte vychladit, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Zbylý jahodový přeliv použijte na ozdobu jednotlivých kousků rolády.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Kuřecí řízečky s bramborovým salátem jsou skvělou volbou pro rodinný oběd. Kuřecí maso je díky jogurtu šťavnaté a ve spojení s kukuřičnou moukou krásně křupavé. Bramborový salát je lehký a k řízečkům se...

Čtěte dál
Hrušky na víně s vanilkovým krémem

Hrušky na víně s vanilkovým krémem

Září je v mnoha oblastech měsícem vína. Hrušky vařené ve víně jsou výborné a zpříjemní vám nastávající chladnější podzimní dny. Vyzkoušejte...
Tvarohový pribiňáček s ovocem

Tvarohový pribiňáček s ovocem

Vyzkoušejte doma připravit domácí pribináček, kterým potěšíte hlavně dětské mlsné jazýčky. Doplňte ho oblíbeným ovocem a zabalte ho...
Lilkové minihamburgery

Lilkové minihamburgery

Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak...
Tvarohový dezert s malinovým rozvarem

Tvarohový dezert s malinovým rozvarem

Maliny a lehké tvarohové dezerty k létu neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte verzi inspirovanou tradičním italským tiramisu. Vykouzlíte...
Cuketové lasagne s hovězím masem

Cuketové lasagne s hovězím masem

Cukety jsou výbornou svěží letní zeleninou, kterou můžete všestranně v kuchyni využívat. Je vhodná na přípravu odlehčených pokrmů....
Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte...
Čokoládové brownie s třešněmi

Čokoládové brownie s třešněmi

Brownie je čokoládový vláčný dezert původem ze Spojených států. Vyzkoušejte jeho sezónní verzi se sladkými třešněmi.
Okurková limonáda s citrusy

Okurková limonáda s citrusy

K létu a teplým dnům neodmyslitelně patří domácí vychlazené limonády. Vyzkoušejte tu z čerstvé salátové okurky, máty a citrusových...
Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenykl je zelenina plná výrazné, aromatické chuti. Je známá pro svůj pozitivní vliv proti nadýmání. Fenykl je také zdrojem vitamínů...
Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou

Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou

Letní závitky jsou skvělou volbou do horkých letních dní – jsou totiž lehké a navíc rychlé na přípravu. Podávají se s lahodnou arašídovou...
Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

K létu a letním prázdninám neodmyslitelně patří zmrzlina. Vyzkoušejte si ji připravit během pár minut doma. Ochutnejte kombinaci mangového...