Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem
zdroj: Kristýna Martínková

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená a dominuje v ní chuť čerstvých jahod. Dezert je rychlý, snadný a ocení ho jak rodina, tak přátelé.

Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 6 vajec
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce polotučného mléka
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • špetka soli
  • řepkový olej (na potření)

Na náplň

  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička vanilky
  • 3 lžíce čekankového sirupu
  • 3 lžíce jahodové marmelády bez přidaného cukru
  • 500 g čerstvých jahod
  • snítka máty

Postup

  1. Větší plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Žloutky oddělte od bílků. Obě mouky smíchejte s kypřícím práškem a vanilkou.
  3. Žloutky prošlehejte s čekankovým sirupem a mlékem. Postupně přidávejte mouku a promíchejte.
  4. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Sníh postupně vmíchejte do těsta. 
  5. Pečicí papír potřete řepkovým olejem. Vlijte na něj těsto a nechte jej péci cca 10–15 minut.
  6. Po upečení ještě teplý korpus zatočte i s pečicím papírem do rolády.
  7. Mezitím si připravte náplň.
  8. Jahody očistěte a nakrájejte na větší kousky. Dejte je do menšího hrnce a přidejte lžíci čekankového sirupu.
  9. Podlijte směs vodou a vařte cca 7 minut do změknutí. Poté vše tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte nasekanou mátu a nechte vychladit.
  10. Do misky dejte ricottu, mascarpone, vanilku a 2 lžíce čekankového sirupu. Vše promíchejte v hladký krém.
  11. Na korpus naneste marmeládu, krém, 2/3 jahodového přelivu a znovu roládu zatočte. Dezert nechte vychladit, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Zbylý jahodový přeliv použijte na ozdobu jednotlivých kousků rolády.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy v něm krásně křupou.

Čtěte dál
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Bramborový guláš s opečeným tofu

Bramborový guláš s opečeným tofu

Jednoduchý bramborový guláš s opečeným tofu je skvělou volbou pro rychlý oběd. Uvařit ho zvládne jistě každý a ocení jej jak vegetariáni,...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...
Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a...