Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená a dominuje v ní chuť čerstvých jahod. Dezert je rychlý, snadný a ocení ho jak rodina, tak přátelé.
Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 6 vajec
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce mandlové mouky
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce polotučného mléka
- 2 lžíce čekankového sirupu
- špetka soli
- řepkový olej (na potření)
Na náplň
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 1 lžička vanilky
- 3 lžíce čekankového sirupu
- 3 lžíce jahodové marmelády bez přidaného cukru
- 500 g čerstvých jahod
- snítka máty
Postup
- Větší plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C.
- Žloutky oddělte od bílků. Obě mouky smíchejte s kypřícím práškem a vanilkou.
- Žloutky prošlehejte s čekankovým sirupem a mlékem. Postupně přidávejte mouku a promíchejte.
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Sníh postupně vmíchejte do těsta.
- Pečicí papír potřete řepkovým olejem. Vlijte na něj těsto a nechte jej péci cca 10–15 minut.
- Po upečení ještě teplý korpus zatočte i s pečicím papírem do rolády.
- Mezitím si připravte náplň.
- Jahody očistěte a nakrájejte na větší kousky. Dejte je do menšího hrnce a přidejte lžíci čekankového sirupu.
- Podlijte směs vodou a vařte cca 7 minut do změknutí. Poté vše tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte nasekanou mátu a nechte vychladit.
- Do misky dejte ricottu, mascarpone, vanilku a 2 lžíce čekankového sirupu. Vše promíchejte v hladký krém.
- Na korpus naneste marmeládu, krém, 2/3 jahodového přelivu a znovu roládu zatočte. Dezert nechte vychladit, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Zbylý jahodový přeliv použijte na ozdobu jednotlivých kousků rolády.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.