Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád platí, že v sezónně jsou nejlahodnější a nejzdravější. Co byste rozhodně v červnu neměli promeškat a na které přírodní pochoutky se vyplatí v tomto období vsadit?
Červen otevírá letní období plné lahůdek, které nás osvěží a zároveň podpoří celkové zdraví. Ne nadarmo se říká, že člověku nejvíce prospívá strava regionální a sezónní, protože do těla jejím prostřednictvím dostáváme, co je mu milé a přirozené. V tomto směru mu rozhodně prospěje každá z deseti zmíněných plodin, které jsou v červnu ve své nejlepší kondici. Po jakých přírodních skvostech v červnu rozhodně sáhnout?
Kopr
Aromatická bylina s jemnými, sytě zelenými listy. Patří do rodiny petrželky a celeru a lidé ve středověku věřili, že je ochrání před čarodějnicemi. Mnoho kultur pěstovalo kopr pro jeho léčivé účinky, zejména pro schopnost zklidnit podrážděný žaludek. Dnes jsou v alternativní a přírodní medicíně využívána zejména jeho semena, která mají antibakteriální vlastnosti a mohou eliminovat zápach z úst a mírnit koliku. Listy kopru kromě vlákniny a rostlinných fytonutrientů obsahují také malé množství vápníku, manganu a vitaminů A a C.
Polníček
Lidová moudrost praví, že pokud si dvakrát do týdne dopřejete salát, jehož součástí bude pořádná porce polníčku, ochráníte tělo před škodlivými volnými radikály a zmírníte náchylnost k zánětlivým onemocněním. Odborníci zase radí konzumovat několik hrstí polníčku na svačinu každý den kvůli doplnění životně nezbytného minerálu hořčíku. Žádná jiná rostlina na tento cenný prvek totiž není bohatá tolik jako právě čerstvý tmavě zelený polníček.
Květák
Košťálová zelenina s dužnatou květovou hlávkou je oblíbená především pro jemnou chuť a vůni a celoroční dostupnost. Karfiol je rovněž zásobárnou živin důležitých pro prospívání lidského organismu: je bohatý na cenný vitamin C podporující imunitu, vitamin B5 pomáhající tlumit zánětlivé reakce a kyselinu listovou, která v látkové přeměně působí společně s vitaminem B12 a hraje významnou roli při krvetvorbě a růstu buněk. Dalšími cennými mikroprvky jsou zinek, měď, jód a fluor. Sloučeniny jako sulforan, inositol a mannitol působí údajně proti vzniku nádorů, kornatění tepen a cukrovce. Květák se také příznivě podepisuje na zdraví sliznice tlustého střeva, jíž chrání před vznikem rakoviny.
Jahody
Jahody jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a čím větší plody jsou, tím více je přítomnost vody znát – ovoce je méně sladké a více vodnaté. Typickou červenou barvu jahodám dodávají antokyany, červené barvivo bohaté na karoten, který plody chrání před zničením bakteriemi a dalšími mikroorganismy. Jahody posilují přirozenou obranyschopnost organismu a podporují látkovou přeměnu i růst buněk, zbavují tělo škodlivin a snižují krevní tlak. Mimořádně prospívají nejen kostem, kůži a vlasům, ale také libidu, tedy sexuální touze. Kromě toho všeho také zbavují odpadních látek střeva a mírní trávicí obtíže.
Cukety
Cukety se u nás pěstují ve velkém, a to zejména pro jejich jedinečnou variabilitu. V kuchyni totiž nabízejí řadu možností ke zpracování a využijete je pro přípravu studených i teplých pokrmů. Můžete je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, podávat jako přílohu k pečenému či dušenému masu, plnit a zapékat nebo je použít jako součást salátů, různých teplých i studených zeleninových směsí a obloh. Prospívají i po zdravotní stránce: podporují vitalitu mozku, zvyšují celkovou výkonnost, posilují srdce i imunitu, střeva zbavují ochablosti a bojují se zácpou.
Okurky
Pomohou při úpalu ze slunce, mírní bolesti očí, čistí střeva a zesilují vazivové tkáně. Řeší potíže ledvin a močového měchýře, podporují redukci hmotnosti a posilují imunitu. Okurky jsou kromě toho všeho plné vody, takže zajistí i hydrataci. Jsou také bohaté na minerály a stopové prvky.
Rebarbora
Příbuzná řapíkatého celeru skvěle chutná, v kuchyni nachází četná využití, může ale dokonce i zabít, a proto by se nikdy neměla konzumovat zasyrova. Pochází ze Střední Asie, konkrétně z Mongolska a Sibiře. V Evropě se původně pěstovala převážně na polích, u nás se jí dnes daří hlavně na zahrádkách. Skvěle chutná v buchtách a crumblech, prospívá očím, kostem a kloubům, chrání tělo před volnými radikály, zlepšuje trávení i zažívání, snižuje stres a zlepšuje srážlivost krve.
Řeřicha
Příbuzná kapusty je podobně jako ona plná užitečných živin. Řeřicha setá poskytuje tělu solidní dávky vitaminu K, C, A, vápníku a manganu. Mezi její další výhody patří schopnost bojovat se záněty, snižovat krevní tlak, posilovat kosti a zuby, a dokonce má i potenciál snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Typická je výraznou kořenitou chutí podobnou ředkvičkám nebo oříškům.
Mangold
Podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i tuků, ale za to dodá mnoho vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Díky těmto živinám je cennou součástí pestrého jídelníčku. Navíc bývá k dostání celý rok a snadno se připravuje.
Cibule
Lékaři v Indii a Číně ji v rámci přírodní medicíny úspěšně používají již po celá dlouhá staletí. A to zejména jako prostředek k čištění krve a léčení kašle. Svými léčivými vlastnostmi se cibule podobá česneku, stejně jako všestranným využitím. Typickou slzavou reakci na čerstvou cibuli vyvolává allicin a další sirnaté sloučeniny, které sice možná působí nepříjemně, zato ale chrání sliznice před infekcemi, protože je dezinfikují. Protizánětlivě a léčivě cibule působí i na ledviny, močový měchýř a močové cesty.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou
