Studená polévka z červené řepy

Studená polévka z červené řepy
zdroj: Kristýna Martínková

Polévky nemusí být vždy jen teplé. Vyzkoušejte studenou krémovou polévku z červené řepy, která přijde vhod v teplých letních dnech. Křen dodá polévce pikantní výraznou chuť.

Porce: 2
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 3 větší červené řepy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek křenu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hrnci rozehřejte lžíci řepkového oleje. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  3. Poté přidejte červenou řepu. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plamenu vařit zhruba 20 minut.
  4. Jakmile je řepa měkká, přidejte nastrouhaný křen a odstavte.
  5. Polévku zmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence a nechte ji vychladit.
  6. Dochuťte ji solí, pepřem a ozdobte lžící zakysané smetany.

Náš tip
Polévku ozdobte klíčky z ředkvičky.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený medem.

Čtěte dál
Čokoládové brownie s třešněmi

Čokoládové brownie s třešněmi

Brownie je čokoládový vláčný dezert původem ze Spojených států. Vyzkoušejte jeho sezónní verzi se sladkými třešněmi.
Okurková limonáda s citrusy

Okurková limonáda s citrusy

K létu a teplým dnům neodmyslitelně patří domácí vychlazené limonády. Vyzkoušejte tu z čerstvé salátové okurky, máty a citrusových...
Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenykl je zelenina plná výrazné, aromatické chuti. Je známá pro svůj pozitivní vliv proti nadýmání. Fenykl je také zdrojem vitamínů...
Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

K létu a letním prázdninám neodmyslitelně patří zmrzlina. Vyzkoušejte si ji připravit během pár minut doma. Ochutnejte kombinaci mangového...
Letní jahodový salát s pomeranči

Letní jahodový salát s pomeranči

Letní horké dny vybízejí k lehkým jídlům. Svěží jahodový salát vám bude v létě chutnat. Kombinuje v sobě sezónní ovoce a zeleninu....
Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Palačinky nemusíte připravovat jen na sladko. Jejich slaná verze je také výborná. Vyzkoušejte tyto špaldové palačinky plněné špenátem...
Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček plný ovoce je skvělou volbou k ranní kávě či čaji. Chlebíček je rychlý na přípravu, vláčný a sladký díky medu a banánům....
Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená...
Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je...
Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Omáčka z pečených paprik je ideální volbou pro chutný oběd – voní po červených paprikách, je zjemněna cottage sýrem a výborně se tak...
Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.