Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou

Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou
zdroj: Kristýna Martínková

Letní závitky jsou skvělou volbou do horkých letních dní – jsou totiž lehké a navíc rychlé na přípravu. Podávají se s lahodnou arašídovou omáčkou s nádechem exotiky. Pochutnají si na nich nejen vegetariáni.

Porce: 3
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience
Na závitky

  • 100 g uzeného tofu
  • 6 ks rýžového papíru
  • 6 listů ledového salátu
  • 50 g rýžových nudlí
  • 1 menší salátová okurka
  • 2 střední mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 6 ředkviček
  • ½ manga
  • koriandr
  • sůl

Na omáčku

  • 100 ml vody
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ½ limetky
  • chilli paprička
  • sůl, pepř

Postup

  1. Omyjte a osušte veškerou zeleninu.
  2. Jarní cibulku, mrkev, ředkvičku, tofu, mango a okurku nakrájejte na tenké, úzké nudličky.
  3. Rýžové nudle připravte podle návodu – uvařte je v osolené vodě do měkka.
  4. Do široké mísy dejte horkou vodu. Namočte do ní rýžový papír (cca na 60 vteřin), vyjměte jej a dejte na čistou pracovní plochu.
  5. Na rýžový papír postupně klaďte salát, cibulku, mrkev, okurku, ředkvičky, rýžové nudle, tofu, mango a koriandr. Náplň osolte, přehněte přes ní boční části papíru a zarolujte závitek.
  6. Na závěr si připravte omáčku. V misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, vodu, šťávu z ½ limetky, sůl a pepř. Přidejte najemno nakrájenou menší chilli papričku a vše důkladně promíchejte.
  7. Závitky dejte na talíř, namáčejte je do připravené omáčky a vychutnejte si je.

Náš tip
Pro pikantnější chuť omáčky do ní přidejte stroužek česneku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem, medem či oblíbenou marmeládou.

Čtěte dál
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Připravte si doma jednoduché rychlé kroupoto. Je příjemně jemné, krémové a plné výrazné vinné chuti. Recept je inspirován italským...
Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Rýže Arborio je ideální jak na přípravu rizota, tak také krémové rýžové kaše. Doplňte ji podzimním ovocem a voňavou skořicí. Na talíři...
Voňavé dýňové lívance

Voňavé dýňové lívance

Podzimní chladná rána jsou tu a příroda se začíná barvit do krásných barev. Připravte si na snídani teplé podzimem provoněné lívance....
Sendvič s krůtím masem, vejcem a avokádem

Sendvič s krůtím masem, vejcem a avokádem

Domácí čerstvé sendviče připravíte rychle doma a můžete si je vzít s sebou kamkoliv na cesty. Jsou plné bílkovin a svěží díky čerstvé...
Špaldové kynuté buchty s povidly

Špaldové kynuté buchty s povidly

Klasické kynuté buchty nesmí chybět na žádném stole. Příprava je časově náročnější, ale jejich vůně a chuť vše vynahradí. Povidla buchty...
Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Kuřecí řízečky s bramborovým salátem jsou skvělou volbou pro rodinný oběd. Kuřecí maso je díky jogurtu šťavnaté a ve spojení s kukuřičnou...
Hrušky na víně s vanilkovým krémem

Hrušky na víně s vanilkovým krémem

Září je v mnoha oblastech měsícem vína. Hrušky vařené ve víně jsou výborné a zpříjemní vám nastávající chladnější podzimní dny. Vyzkoušejte...
Tvarohový pribiňáček s ovocem

Tvarohový pribiňáček s ovocem

Vyzkoušejte doma připravit domácí pribináček, kterým potěšíte hlavně dětské mlsné jazýčky. Doplňte ho oblíbeným ovocem a zabalte ho...