Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou

Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou
zdroj: Kristýna Martínková

Letní závitky jsou skvělou volbou do horkých letních dní – jsou totiž lehké a navíc rychlé na přípravu. Podávají se s lahodnou arašídovou omáčkou s nádechem exotiky. Pochutnají si na nich nejen vegetariáni.

Porce: 3
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience
Na závitky

  • 100 g uzeného tofu
  • 6 ks rýžového papíru
  • 6 listů ledového salátu
  • 50 g rýžových nudlí
  • 1 menší salátová okurka
  • 2 střední mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 6 ředkviček
  • ½ manga
  • koriandr
  • sůl

Na omáčku

  • 100 ml vody
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ½ limetky
  • chilli paprička
  • sůl, pepř

Postup

  1. Omyjte a osušte veškerou zeleninu.
  2. Jarní cibulku, mrkev, ředkvičku, tofu, mango a okurku nakrájejte na tenké, úzké nudličky.
  3. Rýžové nudle připravte podle návodu – uvařte je v osolené vodě do měkka.
  4. Do široké mísy dejte horkou vodu. Namočte do ní rýžový papír (cca na 60 vteřin), vyjměte jej a dejte na čistou pracovní plochu.
  5. Na rýžový papír postupně klaďte salát, cibulku, mrkev, okurku, ředkvičky, rýžové nudle, tofu, mango a koriandr. Náplň osolte, přehněte přes ní boční části papíru a zarolujte závitek.
  6. Na závěr si připravte omáčku. V misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, vodu, šťávu z ½ limetky, sůl a pepř. Přidejte najemno nakrájenou menší chilli papričku a vše důkladně promíchejte.
  7. Závitky dejte na talíř, namáčejte je do připravené omáčky a vychutnejte si je.

Náš tip
Pro pikantnější chuť omáčky do ní přidejte stroužek česneku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený medem.

Čtěte dál
Čokoládové brownie s třešněmi

Čokoládové brownie s třešněmi

Brownie je čokoládový vláčný dezert původem ze Spojených států. Vyzkoušejte jeho sezónní verzi se sladkými třešněmi.
Okurková limonáda s citrusy

Okurková limonáda s citrusy

K létu a teplým dnům neodmyslitelně patří domácí vychlazené limonády. Vyzkoušejte tu z čerstvé salátové okurky, máty a citrusových...
Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenykl je zelenina plná výrazné, aromatické chuti. Je známá pro svůj pozitivní vliv proti nadýmání. Fenykl je také zdrojem vitamínů...
Letní jahodový salát s pomeranči

Letní jahodový salát s pomeranči

Letní horké dny vybízejí k lehkým jídlům. Svěží jahodový salát vám bude v létě chutnat. Kombinuje v sobě sezónní ovoce a zeleninu....
Studená polévka z červené řepy

Studená polévka z červené řepy

Polévky nemusí být vždy jen teplé. Vyzkoušejte studenou krémovou polévku z červené řepy, která přijde vhod v teplých letních dnech....
Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Palačinky nemusíte připravovat jen na sladko. Jejich slaná verze je také výborná. Vyzkoušejte tyto špaldové palačinky plněné špenátem...
Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček plný ovoce je skvělou volbou k ranní kávě či čaji. Chlebíček je rychlý na přípravu, vláčný a sladký díky medu a banánům....
Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená...
Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je...
Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Omáčka z pečených paprik je ideální volbou pro chutný oběd – voní po červených paprikách, je zjemněna cottage sýrem a výborně se tak...
Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.