Letní závitky jsou skvělou volbou do horkých letních dní – jsou totiž lehké a navíc rychlé na přípravu. Podávají se s lahodnou arašídovou omáčkou s nádechem exotiky. Pochutnají si na nich nejen vegetariáni.
Porce: 3
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
Na závitky
- 100 g uzeného tofu
- 6 ks rýžového papíru
- 6 listů ledového salátu
- 50 g rýžových nudlí
- 1 menší salátová okurka
- 2 střední mrkve
- 2 jarní cibulky
- 6 ředkviček
- ½ manga
- koriandr
- sůl
Na omáčku
- 100 ml vody
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- ½ limetky
- chilli paprička
- sůl, pepř
Postup
- Omyjte a osušte veškerou zeleninu.
- Jarní cibulku, mrkev, ředkvičku, tofu, mango a okurku nakrájejte na tenké, úzké nudličky.
- Rýžové nudle připravte podle návodu – uvařte je v osolené vodě do měkka.
- Do široké mísy dejte horkou vodu. Namočte do ní rýžový papír (cca na 60 vteřin), vyjměte jej a dejte na čistou pracovní plochu.
- Na rýžový papír postupně klaďte salát, cibulku, mrkev, okurku, ředkvičky, rýžové nudle, tofu, mango a koriandr. Náplň osolte, přehněte přes ní boční části papíru a zarolujte závitek.
- Na závěr si připravte omáčku. V misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, vodu, šťávu z ½ limetky, sůl a pepř. Přidejte najemno nakrájenou menší chilli papričku a vše důkladně promíchejte.
- Závitky dejte na talíř, namáčejte je do připravené omáčky a vychutnejte si je.
Náš tip
Pro pikantnější chuť omáčky do ní přidejte stroužek česneku.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...

Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...

Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...

Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.