Cukety jsou výbornou svěží letní zeleninou, kterou můžete všestranně v kuchyni využívat. Je vhodná na přípravu odlehčených pokrmů. Vyzkoušejte cuketové lasagne. Ty jsou přirozeně bez lepku, kdy cuketa nahrazuje těstovinové pláty a mozzarella zase bešamelovou omáčku.
Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience (pečicí forma 26 x 17 cm)
- 1 velká cuketa
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 střední mrkve
- 1 větší petržel
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 větší rajčata
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 lžička skořice
- 1 lžička třtinového cukru
- ½ lžičky sušené chilli papričky
- 1 dcl vody
- 1 lžíce řepkového oleje
- 200 g strouhané mozzarelly
- 30 g strouhaného parmezánu
- sůl, pepř
Postup
- Mrkev, petržel, rajče, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na menší kostky.
- V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, petržel a chvíli vše opékejte.
- Do pánve dejte hovězí maso a nechte jej zatáhnout.
- K masu přidejte rajčata, rajčatový protlak, česnek, skořici, chilli papričku, cukr, sůl a pepř. Směs podlijte vodou a vařte cca 20 minut do změknutí.
- Mezitím z cukety připravte dlouhé tenké pláty. Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Do zapékací misky postupně klaďte tenké pláty cukety, na ni pak masovou směs posypanou mozzarellu. Jednotlivé vrstvy na sebe postupně vrstvěte, dokud není zapékací miska plná. Poslední vrstvu bude tvořit masová směs s mozzarellou a parmezánem.
- Lasagne dejte do trouby a pečte cca 30 minut, než je povrch zlatavý.
- Cuketové lasagne nakrájejte na kostky a podávejte.
Náš tip
Tenké plátky cukety vytvoříte pomocí škrabky na brambory.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.