Cuketové lasagne s hovězím masem

Cuketové lasagne s hovězím masem
zdroj: Kristýna Martínková

Cukety jsou výbornou svěží letní zeleninou, kterou můžete všestranně v kuchyni využívat. Je vhodná na přípravu odlehčených pokrmů. Vyzkoušejte cuketové lasagne. Ty jsou přirozeně bez lepku, kdy cuketa nahrazuje těstovinové pláty a mozzarella zase bešamelovou omáčku.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience (pečicí forma 26 x 17 cm)

  • 1 velká cuketa
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 střední mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větší rajčata
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky sušené chilli papričky
  • 1 dcl vody
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Mrkev, petržel, rajče, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, petržel a chvíli vše opékejte.
  3. Do pánve dejte hovězí maso a nechte jej zatáhnout.
  4. K masu přidejte rajčata, rajčatový protlak, česnek, skořici, chilli papričku, cukr, sůl a pepř. Směs podlijte vodou a vařte cca 20 minut do změknutí.
  5. Mezitím z cukety připravte dlouhé tenké pláty. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  6. Do zapékací misky postupně klaďte tenké pláty cukety, na ni pak masovou směs posypanou mozzarellu. Jednotlivé vrstvy na sebe postupně vrstvěte, dokud není zapékací miska plná. Poslední vrstvu bude tvořit masová směs s mozzarellou a parmezánem.
  7. Lasagne dejte do trouby a pečte cca 30 minut, než je povrch zlatavý.
  8. Cuketové lasagne nakrájejte na kostky a podávejte.

Náš tip
Tenké plátky cukety vytvoříte pomocí škrabky na brambory.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slaná granola se semínky a ořechy

Slaná granola se semínky a ořechy

Domácí pečenou granolu nemusíte připravovat jen na sladko. Vyzkoušejte i její slanou verzi. Můžete ji podle libosti a chutí měnit. Ideální je pak v kombinaci s krémovou polévkou, jogurtem či domácí tvarohovou...

Čtěte dál
Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast je skvělou verzí snídaně, kterou si oblíbí, jak děti, tak dospělí. Skořice a opečené ořechy zpříjemní chladná zimní...
Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Kynuté záviny krásně voní po skořici a hořké čokoládě. Můžete si je dopřát na snídani či svačinu a poslouží i jako skvělý dezert.
Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Na silvestrovské oslavy připravte tyto rychlé parmazánové kuličky. Ty podávejte s krekry, zeleninou, či zeleninovými chipsy. Sýrové...
Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Marokánky neboli florentýnky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Sušené ovoce a ořechy vybírejte podle libosti. Výborné jsou také s kandovanou...
Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Vyzkoušejte výborný univerzální recept na krémovou pomazánku. Lískooříškový krém se skvěle hodí k palačinkám či na chleba. V období...
Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem,...
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...
Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Připravte si doma jednoduché rychlé kroupoto. Je příjemně jemné, krémové a plné výrazné vinné chuti. Recept je inspirován italským...