Cuketové lasagne s hovězím masem

Cuketové lasagne s hovězím masem
zdroj: Kristýna Martínková

Cukety jsou výbornou svěží letní zeleninou, kterou můžete všestranně v kuchyni využívat. Je vhodná na přípravu odlehčených pokrmů. Vyzkoušejte cuketové lasagne. Ty jsou přirozeně bez lepku, kdy cuketa nahrazuje těstovinové pláty a mozzarella zase bešamelovou omáčku.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience (pečicí forma 26 x 17 cm)

  • 1 velká cuketa
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 střední mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větší rajčata
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky sušené chilli papričky
  • 1 dcl vody
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Mrkev, petržel, rajče, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, petržel a chvíli vše opékejte.
  3. Do pánve dejte hovězí maso a nechte jej zatáhnout.
  4. K masu přidejte rajčata, rajčatový protlak, česnek, skořici, chilli papričku, cukr, sůl a pepř. Směs podlijte vodou a vařte cca 20 minut do změknutí.
  5. Mezitím z cukety připravte dlouhé tenké pláty. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  6. Do zapékací misky postupně klaďte tenké pláty cukety, na ni pak masovou směs posypanou mozzarellu. Jednotlivé vrstvy na sebe postupně vrstvěte, dokud není zapékací miska plná. Poslední vrstvu bude tvořit masová směs s mozzarellou a parmezánem.
  7. Lasagne dejte do trouby a pečte cca 30 minut, než je povrch zlatavý.
  8. Cuketové lasagne nakrájejte na kostky a podávejte.

Náš tip
Tenké plátky cukety vytvoříte pomocí škrabky na brambory.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...