Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak venku na grilu, jsou lilkové minihamburgery. Ty jsou bezlepkové a místo bulky je opečený lilek. Podávejte je s pečenými či grilovanými brambory a batáty.
Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 1 velký lilek
- 250 g mletého hovězího masa
- ledový salát
- 2 čerstvá rajčata
- 2 větší zavařené okurky
- 1 větší červená cibule
- 4 plátky sýru cheddar
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Lilek očistěte a nakrájejte jej na 8 koleček, cca 1 cm tlustých. Osolte, opepřete jej, pokapejte řepkovým olejem a dejte péci na cca 20 minut.
- Mezím očistěte rajčata, salát a cibuli.
- Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka, okurky na podélné plátky.
- Mleté maso ochuťte solí, pepřem, majoránkou a vytvořte 4 menší placky. Do pánve dejte lžičku řepkového oleje a opečte na něm maso z obou stran.
- V menší misce smíchejte jogurt se solí, pepřem a provensálským kořením.
- Lilky vyjměte z trouby. Spodní plátek potřete hořčicí. Poté postupně pokládejte ledový salát, maso, sýr cheddar, rajčata, okurku a červenou cibuli. Vrchní plátek lilku potřete směsí jogurtu a přiklopte.
- Takto hotové hamburgery podávejte.
Náš tip
Hamburgery můžete připravit i veganské s opečeným uzeným tofu či s marinovaným tempehem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.