Lilkové minihamburgery

Lilkové minihamburgery
zdroj: Kristýna Martínková

Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak venku na grilu, jsou lilkové minihamburgery. Ty jsou bezlepkové a místo bulky je opečený lilek. Podávejte je s pečenými či grilovanými brambory a batáty.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 velký lilek
  • 250 g mletého hovězího masa
  • ledový salát
  • 2 čerstvá rajčata
  • 2 větší zavařené okurky
  • 1 větší červená cibule
  • 4 plátky sýru cheddar
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Lilek očistěte a nakrájejte jej na 8 koleček, cca 1 cm tlustých. Osolte, opepřete jej, pokapejte řepkovým olejem a dejte péci na cca 20 minut.
  3. Mezím očistěte rajčata, salát a cibuli.
  4. Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka, okurky na podélné plátky.
  5. Mleté maso ochuťte solí, pepřem, majoránkou a vytvořte 4 menší placky. Do pánve dejte lžičku řepkového oleje a opečte na něm maso z obou stran.
  6. V menší misce smíchejte jogurt se solí, pepřem a provensálským kořením.
  7. Lilky vyjměte z trouby. Spodní plátek potřete hořčicí. Poté postupně pokládejte ledový salát, maso, sýr cheddar, rajčata, okurku a červenou cibuli. Vrchní plátek lilku potřete směsí jogurtu a přiklopte.
  8. Takto hotové hamburgery podávejte.

Náš tip
Hamburgery můžete připravit i veganské s opečeným uzeným tofu či s marinovaným tempehem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slaná granola se semínky a ořechy

Slaná granola se semínky a ořechy

Domácí pečenou granolu nemusíte připravovat jen na sladko. Vyzkoušejte i její slanou verzi. Můžete ji podle libosti a chutí měnit. Ideální je pak v kombinaci s krémovou polévkou, jogurtem či domácí tvarohovou...

Čtěte dál
Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast je skvělou verzí snídaně, kterou si oblíbí, jak děti, tak dospělí. Skořice a opečené ořechy zpříjemní chladná zimní...
Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Kynuté záviny krásně voní po skořici a hořké čokoládě. Můžete si je dopřát na snídani či svačinu a poslouží i jako skvělý dezert.
Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Na silvestrovské oslavy připravte tyto rychlé parmazánové kuličky. Ty podávejte s krekry, zeleninou, či zeleninovými chipsy. Sýrové...
Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Marokánky neboli florentýnky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Sušené ovoce a ořechy vybírejte podle libosti. Výborné jsou také s kandovanou...
Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Vyzkoušejte výborný univerzální recept na krémovou pomazánku. Lískooříškový krém se skvěle hodí k palačinkám či na chleba. V období...
Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem,...
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...
Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Připravte si doma jednoduché rychlé kroupoto. Je příjemně jemné, krémové a plné výrazné vinné chuti. Recept je inspirován italským...