Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak venku na grilu, jsou lilkové minihamburgery. Ty jsou bezlepkové a místo bulky je opečený lilek. Podávejte je s pečenými či grilovanými brambory a batáty.
Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 1 velký lilek
- 250 g mletého hovězího masa
- ledový salát
- 2 čerstvá rajčata
- 2 větší zavařené okurky
- 1 větší červená cibule
- 4 plátky sýru cheddar
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Lilek očistěte a nakrájejte jej na 8 koleček, cca 1 cm tlustých. Osolte, opepřete jej, pokapejte řepkovým olejem a dejte péci na cca 20 minut.
- Mezím očistěte rajčata, salát a cibuli.
- Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka, okurky na podélné plátky.
- Mleté maso ochuťte solí, pepřem, majoránkou a vytvořte 4 menší placky. Do pánve dejte lžičku řepkového oleje a opečte na něm maso z obou stran.
- V menší misce smíchejte jogurt se solí, pepřem a provensálským kořením.
- Lilky vyjměte z trouby. Spodní plátek potřete hořčicí. Poté postupně pokládejte ledový salát, maso, sýr cheddar, rajčata, okurku a červenou cibuli. Vrchní plátek lilku potřete směsí jogurtu a přiklopte.
- Takto hotové hamburgery podávejte.
Náš tip
Hamburgery můžete připravit i veganské s opečeným uzeným tofu či s marinovaným tempehem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.
Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...

Hustá jarní zeleninová polévka
Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.

Jarní přepuštěné bylinkové máslo
Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Velikonoční mandlový mazanec
Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem
Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...

Domácí špaldový chléb
Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem
Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny
Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem
Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...