Lilkové minihamburgery

Lilkové minihamburgery
zdroj: Kristýna Martínková

Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak venku na grilu, jsou lilkové minihamburgery. Ty jsou bezlepkové a místo bulky je opečený lilek. Podávejte je s pečenými či grilovanými brambory a batáty.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 velký lilek
  • 250 g mletého hovězího masa
  • ledový salát
  • 2 čerstvá rajčata
  • 2 větší zavařené okurky
  • 1 větší červená cibule
  • 4 plátky sýru cheddar
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Lilek očistěte a nakrájejte jej na 8 koleček, cca 1 cm tlustých. Osolte, opepřete jej, pokapejte řepkovým olejem a dejte péci na cca 20 minut.
  3. Mezím očistěte rajčata, salát a cibuli.
  4. Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka, okurky na podélné plátky.
  5. Mleté maso ochuťte solí, pepřem, majoránkou a vytvořte 4 menší placky. Do pánve dejte lžičku řepkového oleje a opečte na něm maso z obou stran.
  6. V menší misce smíchejte jogurt se solí, pepřem a provensálským kořením.
  7. Lilky vyjměte z trouby. Spodní plátek potřete hořčicí. Poté postupně pokládejte ledový salát, maso, sýr cheddar, rajčata, okurku a červenou cibuli. Vrchní plátek lilku potřete směsí jogurtu a přiklopte.
  8. Takto hotové hamburgery podávejte.

Náš tip
Hamburgery můžete připravit i veganské s opečeným uzeným tofu či s marinovaným tempehem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.