Lilkové minihamburgery

Lilkové minihamburgery
zdroj: Kristýna Martínková

Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak venku na grilu, jsou lilkové minihamburgery. Ty jsou bezlepkové a místo bulky je opečený lilek. Podávejte je s pečenými či grilovanými brambory a batáty.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 velký lilek
  • 250 g mletého hovězího masa
  • ledový salát
  • 2 čerstvá rajčata
  • 2 větší zavařené okurky
  • 1 větší červená cibule
  • 4 plátky sýru cheddar
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Lilek očistěte a nakrájejte jej na 8 koleček, cca 1 cm tlustých. Osolte, opepřete jej, pokapejte řepkovým olejem a dejte péci na cca 20 minut.
  3. Mezím očistěte rajčata, salát a cibuli.
  4. Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka, okurky na podélné plátky.
  5. Mleté maso ochuťte solí, pepřem, majoránkou a vytvořte 4 menší placky. Do pánve dejte lžičku řepkového oleje a opečte na něm maso z obou stran.
  6. V menší misce smíchejte jogurt se solí, pepřem a provensálským kořením.
  7. Lilky vyjměte z trouby. Spodní plátek potřete hořčicí. Poté postupně pokládejte ledový salát, maso, sýr cheddar, rajčata, okurku a červenou cibuli. Vrchní plátek lilku potřete směsí jogurtu a přiklopte.
  8. Takto hotové hamburgery podávejte.

Náš tip
Hamburgery můžete připravit i veganské s opečeným uzeným tofu či s marinovaným tempehem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...