Špaldové kynuté buchty s povidly

Špaldové kynuté buchty s povidly
zdroj: Kristýna Martínková

Klasické kynuté buchty nesmí chybět na žádném stole. Příprava je časově náročnější, ale jejich vůně a chuť vše vynahradí. Povidla buchty krásně zvláční a osladí. Špetka kurkumy jim dodá sytější barvu.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 200 g hladké špaldové celozrnné mouky
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 25 g jemného třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 80 ml rýžového oleje
  • ½ lžičky stévie
  • 5 g sušeného droždí
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 250 g švestkových povidel
  • špetka kurkumy
  • špetka soli

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouky, cukr, stévii, droždí, vanilku, kurkumu a sůl.
  2. Ve vlažném mléce rozšlehejte žloutky a olej.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 2 hodiny kynout.
  4. Z vykynutého těsta vytvořte placky, které naplňte povidly. Okraje spojte, zatočte a vytvarujte buchty.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vymažte olejem.
  6. Jednotlivé buchty vložte do pekáče, potřete je rozšlehaným bílkem a nechte kynout dalších 30 minut.
  7. Pekáč dejte do trouby a pečte cca 20 minut.
  8. Buchty nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Těsně po upečení potřete buchty směsí rumu a másla.    

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Rýže Arborio je ideální jak na přípravu rizota, tak také krémové rýžové kaše. Doplňte ji podzimním ovocem a voňavou skořicí. Na talíři ji ozdobte lžící bílého jogurtu a skvělou snídaně máte na stole.

Čtěte dál
Voňavé dýňové lívance

Voňavé dýňové lívance

Podzimní chladná rána jsou tu a příroda se začíná barvit do krásných barev. Připravte si na snídani teplé podzimem provoněné lívance....
Sendvič s krůtím masem, vejcem a avokádem

Sendvič s krůtím masem, vejcem a avokádem

Domácí čerstvé sendviče připravíte rychle doma a můžete si je vzít s sebou kamkoliv na cesty. Jsou plné bílkovin a svěží díky čerstvé...
Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Křupavé kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem

Kuřecí řízečky s bramborovým salátem jsou skvělou volbou pro rodinný oběd. Kuřecí maso je díky jogurtu šťavnaté a ve spojení s kukuřičnou...
Tvarohový pribiňáček s ovocem

Tvarohový pribiňáček s ovocem

Vyzkoušejte doma připravit domácí pribináček, kterým potěšíte hlavně dětské mlsné jazýčky. Doplňte ho oblíbeným ovocem a zabalte ho...
Lilkové minihamburgery

Lilkové minihamburgery

Klasické hamburgery zná jistě každý a má ně svůj unikátní recept. Odlehčenou verzí, kterou můžete připravit jak doma v troubě, tak...
Hovězí pastrami sendvič s opečenou cibulkou

Hovězí pastrami sendvič s opečenou cibulkou

Pastrami jsou tenké plátky libového hovězího masa. Ty jsou oblíbené pro svoji jemnou masovou chuť. Skvěle se hodí do domácích sendvičů....
Tvarohový dezert s malinovým rozvarem

Tvarohový dezert s malinovým rozvarem

Maliny a lehké tvarohové dezerty k létu neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte verzi inspirovanou tradičním italským tiramisu. Vykouzlíte...
Cuketové lasagne s hovězím masem

Cuketové lasagne s hovězím masem

Cukety jsou výbornou svěží letní zeleninou, kterou můžete všestranně v kuchyni využívat. Je vhodná na přípravu odlehčených pokrmů....
Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte...
Čokoládové brownie s třešněmi

Čokoládové brownie s třešněmi

Brownie je čokoládový vláčný dezert původem ze Spojených států. Vyzkoušejte jeho sezónní verzi se sladkými třešněmi.
Okurková limonáda s citrusy

Okurková limonáda s citrusy

K létu a teplým dnům neodmyslitelně patří domácí vychlazené limonády. Vyzkoušejte tu z čerstvé salátové okurky, máty a citrusových...