Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou
zdroj: Kristýna Martínková

Marokánky neboli florentýnky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Sušené ovoce a ořechy vybírejte podle libosti. Výborné jsou také s kandovanou pomerančovou kůrou. Marokánky zvládne opravdu každý a krásně doplní vaše vánoční cukroví.

Porce: 9 větších kusů
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20–25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 250 ml polotučného mléka
  • 30 g másla
  • 60 g špaldové mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 100 g sušeného ovoce
  • 100 g ořechů
  • malá kostička kakaového másla
  • 20 g hořké čokolády (min 80 %)
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • špetka soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 200 °C.
  2. V menším kastrolku zahřejte mléko. Přidejte máslo, špetku soli, citronovou a pomerančovou kůru a nechte jej rozpustit.
  3. Poté přidejte vanilkový cukr, med a chvíli vše povařte.
  4. Do směsi postupně přidávejte mouku. Přiveďte ji k varu, dokud nezhoustne a odstavte.
  5. Ořechy, ovoce nasekejte nahrubo a vmíchejte vše do hustého mléka.
  6. Ze směsi na plechu tvořte placičky a pečte cca 20 minut, dokud nejsou marokánky zlatavé.
  7. Rozehřejte čokoládu s kakaovým máslem a zespodu cukroví potřete.
  8. Marokánky uložte ideálně do krabice nebo plechové dózy a nechte uležet.

Náš tip
Marokánky můžete potřít také karamelem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...