Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou
zdroj: Kristýna Martínková

Marokánky neboli florentýnky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Sušené ovoce a ořechy vybírejte podle libosti. Výborné jsou také s kandovanou pomerančovou kůrou. Marokánky zvládne opravdu každý a krásně doplní vaše vánoční cukroví.

Porce: 9 větších kusů
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20–25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 250 ml polotučného mléka
  • 30 g másla
  • 60 g špaldové mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 100 g sušeného ovoce
  • 100 g ořechů
  • malá kostička kakaového másla
  • 20 g hořké čokolády (min 80 %)
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • špetka soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 200 °C.
  2. V menším kastrolku zahřejte mléko. Přidejte máslo, špetku soli, citronovou a pomerančovou kůru a nechte jej rozpustit.
  3. Poté přidejte vanilkový cukr, med a chvíli vše povařte.
  4. Do směsi postupně přidávejte mouku. Přiveďte ji k varu, dokud nezhoustne a odstavte.
  5. Ořechy, ovoce nasekejte nahrubo a vmíchejte vše do hustého mléka.
  6. Ze směsi na plechu tvořte placičky a pečte cca 20 minut, dokud nejsou marokánky zlatavé.
  7. Rozehřejte čokoládu s kakaovým máslem a zespodu cukroví potřete.
  8. Marokánky uložte ideálně do krabice nebo plechové dózy a nechte uležet.

Náš tip
Marokánky můžete potřít také karamelem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.