Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou

Medové marokánky s ovocem, ořechy a čokoládou
zdroj: Kristýna Martínková

Marokánky neboli florentýnky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Sušené ovoce a ořechy vybírejte podle libosti. Výborné jsou také s kandovanou pomerančovou kůrou. Marokánky zvládne opravdu každý a krásně doplní vaše vánoční cukroví.

Porce: 9 větších kusů
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20–25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 250 ml polotučného mléka
  • 30 g másla
  • 60 g špaldové mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 100 g sušeného ovoce
  • 100 g ořechů
  • malá kostička kakaového másla
  • 20 g hořké čokolády (min 80 %)
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • špetka soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 200 °C.
  2. V menším kastrolku zahřejte mléko. Přidejte máslo, špetku soli, citronovou a pomerančovou kůru a nechte jej rozpustit.
  3. Poté přidejte vanilkový cukr, med a chvíli vše povařte.
  4. Do směsi postupně přidávejte mouku. Přiveďte ji k varu, dokud nezhoustne a odstavte.
  5. Ořechy, ovoce nasekejte nahrubo a vmíchejte vše do hustého mléka.
  6. Ze směsi na plechu tvořte placičky a pečte cca 20 minut, dokud nejsou marokánky zlatavé.
  7. Rozehřejte čokoládu s kakaovým máslem a zespodu cukroví potřete.
  8. Marokánky uložte ideálně do krabice nebo plechové dózy a nechte uležet.

Náš tip
Marokánky můžete potřít také karamelem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slaná granola se semínky a ořechy

Slaná granola se semínky a ořechy

Domácí pečenou granolu nemusíte připravovat jen na sladko. Vyzkoušejte i její slanou verzi. Můžete ji podle libosti a chutí měnit. Ideální je pak v kombinaci s krémovou polévkou, jogurtem či domácí tvarohovou...

Čtěte dál
Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast je skvělou verzí snídaně, kterou si oblíbí, jak děti, tak dospělí. Skořice a opečené ořechy zpříjemní chladná zimní...
Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Kynuté záviny krásně voní po skořici a hořké čokoládě. Můžete si je dopřát na snídani či svačinu a poslouží i jako skvělý dezert.
Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Na silvestrovské oslavy připravte tyto rychlé parmazánové kuličky. Ty podávejte s krekry, zeleninou, či zeleninovými chipsy. Sýrové...
Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Vyzkoušejte výborný univerzální recept na krémovou pomazánku. Lískooříškový krém se skvěle hodí k palačinkám či na chleba. V období...
Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem,...
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...
Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Připravte si doma jednoduché rychlé kroupoto. Je příjemně jemné, krémové a plné výrazné vinné chuti. Recept je inspirován italským...
Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Rýže Arborio je ideální jak na přípravu rizota, tak také krémové rýžové kaše. Doplňte ji podzimním ovocem a voňavou skořicí. Na talíři...