Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo netušíme, kolik se ho skrývá tam, kde ho běžně přehlížíme. Poradíme pár jednoduchých fíglů, které vám s tím pomohou.
Kontrola příjmu cukru jednak výrazně zlepší vaše stravovací návyky, jednak pomůže ve střednědobém i dlouhodobém horizontu významně snížit riziko různých zdravotních obtíží souvisejících se zvýšenou hmotnosti (jako je cukrovka, potíže se srdce, metabolický syndrom, zvýšené riziko mrtvice a podobně). Klíčové je uvědomit si skryté zdroje cukru a vysadit je z jídelníčku. S takovým přístupem bude potom sledování celkového příjmu cukru mnohem snazší a také přehlednější.
Proč si dávat pozor na přidané cukry
Cukry mohou zvyšovat riziko metabolických chorob, jako je cukrovka a obezita, a fungovat jako rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelné nadužívání jednoduchého cukru ať už v podobě sacharózy, fruktózy nebo glukozo-fruktózového sirupu, totiž vede k inzulínové rezistenci, což přináší nejen možnost nástupu cukrovky druhého typu, ale také poruchy činnosti slinivky břišní, ztučnění jater a dalších podobných problémů.
Není cukr jako cukr
Je také třeba si uvědomit, že není totéž přijímat množství cukru z čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou plné dalších výživných látek a cukr se v nich především vyskytuje přirozeně, a z různých průmyslově zpracovaných potravin, kde je cukr jen jednou položkou z dlouhého seznamu dalších užitých surovin.
Jak omezit příjem cukru
Dá se toho dosáhnout zavedením jednoduchých opatření. Aby ovšem skutečně fungovala, je z vaší strany naprosto nezbytná důslednost, protože bez ní příliš daleko nedojdete. Ačkoliv se to zpočátku může zdát složité, pamatujte, že jakmile se vám nové zásady dostanou pod kůži, budete je vykonávat víceméně automaticky a už vám ani nebudou připadat nepřirozené. Tedy jak na to? Přinášíme pár tipů, jak dostat nadbytek cukru z vaší každodenní stravy.
1. Jezte více čerstvých potravin
Ovoce je sladké přirozeně, tedy uspokojí vaši chuť po sladkém, ale díky obsažené vláknině nezvyšuje hladinu glukózy v krvi podobně jako kupované cukrovinky. Vláknina navíc zvýší pocit sytosti, takže nějakou dobu nebudete mít hlad. Vedle ovoce byste denně měli jíst i zeleninu, která dodá cenné živiny, zasytí a prodlouží pocit sytosti.
2. Pečte
Pokud máte rádi sladké, jděte na to po švejkovsku a pečte si moučníky vlastní výroby. Uberte přitom výrazně na množství cukru, které je u některých receptů zbytečně nadsazené. Místo hrnku celého například obvykle bohatě postačí jen polovina. U domácí přípravy navíc spolehlivě víte, kolik a čeho se v dezertu vyskytuje, což usnadňuje držet si přehled o tom, kolik cukru denně konzumujete.
3. Neslaďte
Také sladíte kávu a čaj? Sypete si moučkovým cukrem moučníky? Jednoduchým způsobem, jak snížit množství konzumovaného cukru, je přestat sladit i doslazovat. Možná vám oblíbené pochutiny zpočátku budou připadat mdlé a bez typického aromatu, velmi brzy ale zjistíte, že cukr jen přebíjí skutečnou chuť a že díky jeho absenci můžete rozeznávat i ty nejjemnější chuťové nuance, kterých jste si doposud třeba ani nevšimli.
4. Pijte vodu
Slazené nápoje obsahují velké množství cukru. Což se týká i ovocných šťáv a džusů. Jistě, můžete namítnout, že není cukr jako cukr a že cukr z ovoce nevadí. Jenže ke svačině třeba sníte jedno jablko, navíc s vlákninou, která vstřebávání cukru zpomalí. Ve šťávě nebo džusu ale takových jablek vypijete najednou třeba deset a navíc bez vlákniny, která postup cukru krví brzdí. Zkuste se proto odnaučit popíjet během dne sladké nápoje a vyměňte je za čistou vodu, případně si džusy nebo šťávy hodně řeďte. Vodu můžete naperlit, aby měla nějakou chuť, nebo do ní přidat citron, mátu, meduňku…
zdroj: steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Proč hladové diety nikdy nebudou dlouhodobě fungovat
Dieta. Slovo, se kterým se setkáváme často a v některých lidech může vyvolávat nepříjemné pocity. Je to dáno tím, že nemalá část lidí „díky“ dietě nejenže nesnížila svou hmotnost, ale naopak přibrali....
Čtěte dál
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

5 příčin večerního hladu, které vám brání zhubnout

Kroky k vysněné postavě a základní berličky úspěšného hubnutí – 2. díl

Ketodieta vs. nízkosacharidové stravování: rozdíly, úskalí a benefity

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak se dostat v novém roce opět do formy?

Alkohol a hubnutí – jak si dopřát skleničku na oslavu Nového roku a neohrozit hubnoucí progres?

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce
